Δύει το άστρο του Ομπάμα;

Ηρθε στην εξουσία ηλεκτρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών ότι θα οδηγήσει τη χώρα προς ένα μέλλον που θα επουλώσει πληγές και ανομίες δεκαετιών και θα αποκαταστήσει στον κόσμο το «καλό της όνομα» που είχε φθαρεί από την αχρεία διακυβέρνηση Μπους. Και όταν διακήρυξε «ναι, μπορούμε» να τα κάνουμε αυτά, ο αντίλαλος των επευφημιών και το αίσθημα της ανακούφισης βγήκαν από τα σύνορα της Αμερικής, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οπως συνόψισε τότε το «Spiegel» το παγκόσμιο …

Ηρθε στην εξουσία ηλεκτρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών ότι θα οδηγήσει τη χώρα προς ένα μέλλον που θα επουλώσει πληγές και ανομίες δεκαετιών και θα αποκαταστήσει στον κόσμο το «καλό της όνομα» που είχε φθαρεί από την αχρεία διακυβέρνηση Μπους. Και όταν διακήρυξε «ναι, μπορούμε» να τα κάνουμε αυτά, ο αντίλαλος των επευφημιών και το αίσθημα της ανακούφισης βγήκαν από τα σύνορα της Αμερικής, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οπως συνόψισε τότε το «Spiegel» το παγκόσμιο αίσθημα, «ο κόσμος ολόκληρος άφησε τον εαυτό του να κυριευθεί από το κύμα ενθουσιασμού και την ελπίδα για μια νέα, ειρηνική Αμερική». Εννέα μήνες αργότερα, προς μεγάλη έκπληξη και του ιδίου, ο Μπαράκ Ομπάμα έπαιρνε το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης. Οι προθέσεις του για αλλαγή του κλίματος, για ανθρώπινους όρους στη μετανάστευση, για πρωτοβουλίες του στις διεθνείς σχέσεις ήταν πειστικές.

Aυτόν τον Μπαράκ Ομπάμα άκουσαν, είδαν και πίστεψαν οι Αμερικανοί και ο κόσμος. Και είναι τρομερά απογοητευμένοι σήμερα. Ο πρόεδρος «απέτυχε. Ηταν η ελπίδα για αλλαγή και έγινε η απελπισία και η σύγχυση» δήλωσε προχθές ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιχαμ. Δεν ήταν υποσχέσεις πολιτικάντη, κάποιου χαρισματικού θεσιθήρα οι προεκλογικές διακηρύξεις του Ομπάμα, ούτε το πρόγραμμά του ήταν εκτός πραγματικότητας. Η στήλη αυτή, πέντε ημέρες μετά την εκλογή του, συνεκτιμούσε με όλους σχεδόν τους αναλυτές ότι «υπάρχει σήμερα το πολιτικό κλίμα- και όχι μόνο στην Ουάσιγκτον- να γίνουν πράξη τα όσα διακήρυξε» προεκλογικά ο Ομπάμα. Δυστυχώς για την Αμερική και για τον ίδιο τον πρόεδρο, δεν έγιναν πράξη τα όσα διελάλησε. Εκείνο το «ναι,μπορούμε» αποδείχτηκε άπιαστος στόχος του και το μεγαλόστομο προεκλογικό σύνθημά του ότι διαθέτει «το θράσος της ελπίδας» έμεινε αναπάντητο. Σήμερα το 73% των Αμερικανών πιστεύει ότι η πολιτική του οδήγησε τη χώρα σε «λάθος δρόμο».

Είχε υποσχεθεί να αυξήσει τη φορολογία των πλουσίων και να κάνει παράλληλα περικοπές στη σπατάλη, λ.χ. στις εκατοντάδες εκατομμύρια για την «εμπέδωση της δημοκρατίας» στο Ιράκ, όμως την περασμένη εβδομάδα υπέκυψε στους εκβιασμούς των «ακραίων» του Κογκρέσου και άφησε άθικτη τη φορολογική «επιβάρυνσή» (!) τους. Αν η υπόσχεση να κλείσει το Γκουαντάναμο αποδείχτηκε από τα πράγματα ανέφικτη, η συνέχιση του πολέμου στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να διευρύνει το έλλειμμα της χώρας με τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια τον μήνα. Δημοκρατικοί γερουσιαστές και άλλοι που ήταν και παραμένουν στο πλευρό του επικρίνουν τον Ομπάμα ότι «είναι δέσμιος του τραπεζικού συστήματος» υπήρχε μια πολύ εύγλωττη γελοιογραφία στη «Ηerald Τribune» της περασμένης Πέμπτης-, ότι μολονότι καλοπροαίρετος, «δεν μπορεί να διδαχτεί από τα λάθη του» και ότι «δεν είναι σε θέση» να αντιληφθεί την αγανάκτηση του λαού για την ελίτ της Γουόλ Στριτ που «εξακολουθεί να κερδίζει δισεκατομμύρια την ώρα που η μεσαία τάξη χάνει το σπίτι της».

Υπερβολές; Ισως. Είναι όμως γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν αντέδρασε όταν επί έξι μήνες οι «ακραίοι» στο Κογκρέσο, εκφράζοντας τις «ανησυχίες» (;) των μεγάλων επιχειρήσεων υγείας, του απονεύρωσαν όλα τα μέτρα που προέβλεπε το νομοσχέδιό του για κοινωνική πρόνοια και τον υποχρέωσαν να το αποδεχθεί. Είναι ασφαλώς υπερβολικός ο χαρακτηρισμός «μασκότ της ολιγαρχίας της Γουόλ Στριτ» που του δίνει ο μαύρος καθηγητής του Πρίνστον Κορνέλ Γουέστ αλλά ο χειρισμός του προβλήματος με το έλλειμμα και η στάση του στην εξόχως ταπεινωτική υποβάθμιση του αξιόχρεου της Αμερικής από τον S&Ρ δικαιολογημένα προκάλεσαν ερωτηματικά. Ο πρόεδρος δεν υπερασπίστηκε τις ιδέες και τις αξίες οι οποίες τον ανέδειξαν. Εμεινε στο περιθώριο ακόμη και όταν ήταν ολοφάνερο ότι οι Ρεπουμπλικανοί έκαναν προεκλογικό αγώνα για το 2012. «Ο πιο ισχυρός άνδρας στον κόσμο δείχνει περίεργα ανίσχυρος και αναποφάσιστος τη στιγμή που ισχυρότερες δυνάμεις γκρεμίζουν τη χώρα και την προεδρία του» διαπιστώνει ο αρθρογράφος της «Washington Ρost» σημειώνοντας ότι παραμένει «μυστήριο η πολιτική φιλοσοφία του».

Ο Ντέιβιντ Ρόθκοπφ, φίλος και συνεργάτης του, τον προειδοποίησε ότι η στάση του φέρνει την Αμερική «είτε στο χείλος της αβύσσου είτε μέσα στην άβυσσο». Οταν τελικά με τριών ημερών καθυστέρηση, την περασμένη Δευτέρα, απάντησε στην «πρόκληση του S&Ρ» η απάντησή του έπεσε στο κενό. Οι αγορές δεν άκουσαν τίποτε περισσότερο από το ότι οι εξελίξεις είναι «αυτονόητες» και ότι αρχή του παραμένει πάντοτε η «συμβιβαστική» διέξοδος. Οταν άρχισε να μιλά, ο δείκτης Dow Jones ήταν στις 11.064 μονάδες. Οταν έπειτα από 23 λεπτά τελείωσε, είχε χάσει 634 μονάδες. Αυτό λέει πολλά για τις ελπίδες του προέδρου για μια δεύτερη θητεία. Καθώς μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι «ίσως υπάρξει και νέα» υποβάθμιση.

Από αύριο ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινά με κομβόι λεωφορείων τριήμερη «εκστρατεία ενημέρωσης» στις κεντροδυτικές Πολιτείες με την ελπίδα ότι θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα. Δεν αισιοδοξούν πολλοί για αυτή την προεκλογική, στην πραγματικότητα, επιχείρηση. Το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της Αμερικής είναι η ανεργία και δεν κρίνονται ρεαλιστικές οι προεδρικές εξαγγελίες για «μείωσή (της) το ταχύτερο» . Το 9% στο οποίο περιορίστηκε τον Ιούνιο είναι μεγάλο, μάλιστα είναι παραπλανητικό αφού δεν καταγράφονται εκείνοι που παραμένουν άνεργοι πάνω από έξι μήνες. Οταν μάλιστα ο ένας στους δύο ανέργους είναι κάτω των 22 χρόνων και ο ένας στους τρεις είναι μαύρος- συνήθως ανειδίκευτος- η απορρόφησή τους από μια οικονομία που κλυδωνίζεται και δεν κατορθώνει να σταθεροποιήσει αύξηση πάνω από 1% γίνεται προβληματική. Το «Βarron΄s» είναι κατηγορηματικό. «Δεν μπορεί να αναμένεται γοργή άνοδος της ανάπτυξης», επομένως και μείωση της ανεργίας.

Τα «χαρτιά» του Ομπάμα για τις προεδρικές του 2012 άλλωστε δεν είναι σπουδαία. «Η βόμβα που έσκασε στο Κογκρέσο με τη σύγκρουση Δημοκρατικών και το Κόμμα του Τσαγιού έχει θραύσματα που έπληξαν όλους. Τον πρόεδρο περισσότερο από κάθε άλλον» διαπιστώνει το «Cook Ρolitical Report», ένα από τα σοβαρότερα πολιτικά έντυπα των Δημοκρατικών. Οι «ακραίοι» του Κογκρέσου δείχνουν ήδη ότι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την πίεση στον Ομπάμα. Κάνουν «πόλεμο τρομοκρατών εναντίον μας» δηλώνει ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Θέλουν «να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος που θεμελίωσε ο Ρούζβελτ και την Ανοιχτή Κοινωνία του προέδρου Τζόνσον» προειδοποιεί ο μαύρος ευαγγελιστής Τζέσι Τζάκσον. Και απορεί: «Γιατί ο πρόεδρος δεν απαντά με σκληρή γλώσσα;». Την περασμένη Τετάρτη οι Ρεπουμπλικανοί παρουσίασαν τους έξι αντιπροσώπους τους στη 12μελή ειδική επιτροπή του Κογκρέσου που θα καθορίσει ποια κονδύλια θα περικοπούν – συνολικά κατά 1,5 τρισ. δολάριαόπως συμφωνήθηκε στην απόφαση για το έλλειμμα. Οι τέσσερις είναι εκείνοι που επέβαλαν τις ακραίες θέσεις τους στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ
ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Το 2008, τα πακέτα διάσωσης τραπεζών, αυτοκινητοβιομηχανιών και ασφαλιστικών εταιρειών είχαν αποτελέσει κομβικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα. Σήμερα, το 57% των Αμερικανών τα θεωρεί «κακή ιδέα» και με δυσκολία ο αμερικανός πρόεδρος θα «ξαναπουλήσει» αυτό το χαρτί στους ψηφοφόρους του.

ΑΝΕΡΓΙΑ

Υποσχέθηκε ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και κατάφερε να αυξήσει τα μέτρα ρύθμισης των τραπεζών. Για το 9% των Αμερικανών που είναι άνεργοι ή τα εισοδήματα των οποίων δεν επαρκούν για να καλύψουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης, η νομοθετική επιτυχία του Ομπάμα ίσως δεν προσμετρηθεί υπέρ του.

ΥΓΕΙΑ

Η μεγαλύτερη προεκλογική υπόσχεση του Ομπάμα, η δημιουργία ενός εθνικού συστήματος υγείας που να καλύπτει τους νέους και άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, εκπληρώθηκε, όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από τους Ρεπουμπλικανούς όσο και από ψηφοφόρους του που περίμεναν περισσότερα.

ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Στις προηγούμενες εκλογές ο Ομπάμα κατάφερε να βγάλει από το καθεστώς εκλογικής απάθειας πλήθος νέων και Αφροαμερικανών, όμως στις μέρες μας υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις μιας κάποιας δυσαρέσκειας αυτών των ομάδων απέναντι στον Ομπάμα, για θέματα ανεργίας και οικονομίας.

«OMΗΡΟΣ ΤΗΣ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ»

Ακόμη και Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατηγορούν τον Ομπάμα πως «είναι δέσμιος του τραπεζικού συστήματος» και δεν μπορεί να αντιληφθεί την αγανάκτηση του λαού για την ελίτ της Γουόλ Στριτ που «εξακολουθεί να κερδίζει δισεκατομμύρια την ώρα που η μεσαία τάξη χάνει το σπίτι της». Είναι εύγλωττη γελοιογραφία στη «Ηerald Tribune» της περασμένης Πέμπτης: «Οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι πρέπει να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί», φαίνεται να λέει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επαναλαμβάνοντας μία από τις προγραμματικές του δηλώσεις για αύξηση της φορολογίας. Στο επόμενο καρέ όμως εμφανίζεται χαμογελαστός και απλώνει το χέρι σε μια ομάδα κουστουμαρισμένων κυρίων, από τους οποίους ζητεί να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί, αλλά για τη συγκέντρωση κονδυλίων για την προεκλογική εκστρατεία του 2012- και όχι για τα ταμεία του κράτους…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk