ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ και ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Υπάρχει και το φιλότιμο

Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ της εθνικής ομάδας μπάσκετ, εν όψει μάλιστα μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, χαρακτηρίστηκε- μάλλον αβασάνιστα- ως ένα κεφάλαιο του αθλήματος στην εθνική εκπροσώπηση το οποίο έκλεισε για να αρχίσει ένα νέο ως προς τη σύνθεση και κατ΄ επέκταση και ως προς τις αγωνιστικές προοπτικές. Μια σκέψη είναι ότι αυτή η κρίση δεν σηματοδοτεί κεφάλαιο νέο, αλλά απλώς μια νέα σελίδα έκτακτης ανάγκης. Ερεισμα της άποψης ότι η μέγιστη πλειονότητα των απόντων- για την ακρίβεια, από τους 7 οι 6- έχουν χρονικά ευδόκιμη προοπτική (με μια εξαίρεση) όχι μόνο στις ομάδες τους εντός και εκτός συνόρων αλλά και στην πορεία της Εθνικής.

Υπάρχει και το φιλότιμο | tovima.gr

Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ της εθνικής ομάδας μπάσκετ, εν όψει μάλιστα μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, χαρακτηρίστηκε- μάλλον αβασάνιστα- ως ένα κεφάλαιο του αθλήματος στην εθνική εκπροσώπηση το οποίο έκλεισε για να αρχίσει ένα νέο ως προς τη σύνθεση και κατ΄ επέκταση και ως προς τις αγωνιστικές προοπτικές. Μια σκέψη είναι ότι αυτή η κρίση δεν σηματοδοτεί κεφάλαιο νέο, αλλά απλώς μια νέα σελίδα έκτακτης ανάγκης. Ερεισμα της άποψης ότι η μέγιστη πλειονότητα των απόντων- για την ακρίβεια, από τους 7 οι 6- έχουν χρονικά ευδόκιμη προοπτική (με μια εξαίρεση) όχι μόνο στις ομάδες τους εντός και εκτός συνόρων αλλά και στην πορεία της Εθνικής. Δηλαδή έχουν μπροστά τους γόνιμη προσωπική βιωσιμότητα αρκετών ετών. Αυτό είναι ένα σημείο που δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και κάποιοι, εύκολα, να θεωρούν «τελειωμένη» την εθνική ομάδα με την σύνθεση των τελευταίων τουλάχιστον ετών. Αρα πρέπει να ευχόμεθα από καρδιάς αθλητές που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη διεθνή εμφάνιση του ελληνικού μπάσκετ να επιστρέψουν γεροί και αποδοτικοί.

***

Η ΑΛΛΗ πλευρά, που αφορά την ανάθεση μεγάλων ευθυνών ίσως δυσανάλογων προς την ατομική αγωνιστική εμπειρία και την ωρίμανση του ταλέντου πολλών από τους «νέους», είναι μια ευκαιρία (ουδέν κακόν αμιγές καλού) για την επίσπευση των διαδικασιών επιβίωσης σε δύσκολες συνθήκες νέων αθλητών, στους οποίους δυστυχώς δεν δόθηκε χείρα βοηθείας- εκτός λίγων εξαιρέσεων-, δηλαδή επαρκής χρόνος συμμετοχής στις ομάδες. Πρόβλημα που πανταχόθεν έχει επισημανθεί, αλλά η απόδοση είναι χαμηλή γιατί οι ομάδες και κατ΄ ανάγκην και οι τεχνικοί επιδιώκουν καρπούς ευχάριστους για τους ιδιοκτήτες και τους οπαδούς. Αντίληψη κοντόθωρη αλλά υπαρκτή, γνωστή στους παροικούντες την καλαθοσφαιρική Ιερουσαλήμ.

***

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ αυτή εκτίμηση έχει εμφανή στόχο: να δείξουμε όλοι κατανόηση όσον αφορά τις δυσκολίες για τα νέα μέλη της εθνικής ομάδας και να αποκλεισθούν τυχόν μεμψιμοιρίες για- ας ελπίσουμε λίγαδυσάρεστα αποτελέσματα. Το να προεξοφλείται «πατατράκ» είναι απάνθρωπο και θα δούμε ότι τα αποτελέσματα θα διαψεύσουν τις Κασσάνδρες. Είναι βέβαιο ότι παλαιοί και νέοι αθλητές έχουν επίγνωση των δυνατοτήτων που δεν είναι τυχαίες, αλλά απαιτείται και ένα γενικότερο κλίμα ενθάρρυνσης πέραν των πλαισίων της οικογένειας, δηλαδή της ομάδας. Ασφαλώς η ψυχολογική υποστήριξη και η αποφυγή παραπομπής και σύγκρισης με επιτυχίες των τελευταίων ετών θα είναι ωφέλιμη. Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε φιλόδοξος νέος αθλητής, εκτός από τις σωματομετρικές δυνατότητές του κατά τη συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο, πρέπει να έχει- και αυτό συμβαίνει με τους νεοπροσκληθέντεςένα ακόμη όπλο στην προσωπική θωράκισή του: το φιλότιμο. Αλλωστε ο αγώνας παίζεται 5 προς 5. Με το σκεπτικό αυτό δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Οι στενόκαρδες προβλέψεις προσφέρουν κακή υπηρεσία στην παρούσα συγκυρία. Οι αγώνες στην Κύπρο έδειξαν ενθαρρυντικά στοιχεία. Το βασικό ζητούμενο είναι η αγωνιστική συνάφεια μεταξύ παλαιών και νέων.

***

ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ της Λιθουανίας θα πέσουν κάποιοι στα κρύα νερά, αλλά και θα σφυρηλατηθούν οι ψυχοσωματικές αντοχές. Θετικό για το σχήμα μετά την επάνοδο των απόντων. Τότε με το νέο κράμα (τα κράματα συχνά είναι πιο ισχυρά από τα αμιγή μέταλλα) θα είναι ακόμη πιο ισχυρό το σύνολο. Βέβαια ως αγωνιστική μορφή η εθνική ομάδα περνά από κρίση, παροδική. Σε κάποιες περιπτώσεις (τραυματισμοί) αναπάντεχη. Για ένα εθνικό άθλημα με τη δημοφιλία της καλαθοσφαίρισης δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Αλλού είναι… Στις διαφορές οικονομικής ταχύτητας, στην οικονομική ανισοσκέλιση, στη φυγή αξιόλογων παικτών στο εξωτερικό, στα (κακώς) εκκρεμούντα προβλήματα της Α2 κατηγορίας, στη δραματική μείωση συμμετοχής σε χρόνο των γηγενών παικτών. Επίσης, στην εμφανή ξενομανία και σε άλλα τινά (όπως η αφερεγγυότητα πολλών «επενδυτών»).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk