ΣΤΑ 11 ΒΗΜΑΤΑ

Το «φάουλ» παίρνει μπάλα και τους δικαστές

Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ να αναιρέσει τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας την ίδια ώρα που δέχονταν ότι συντελέστηκαν τα αδικήματα της δωροδοκίας και της προσπάθειας προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα διατηρώντας την καταδίκη των Αχιλλέα Μπέου (αριστερά) και Μάκη Ψωμιάδη (δεξιά) δικαίωσε την καχυποψία μεγάλης μερίδας της φίλαθλης κοινής γνώμης ότι «στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να υπάρξει κάθαρση».Την ίδια …

Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ να αναιρέσει τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας την ίδια ώρα που δέχονταν ότι συντελέστηκαν τα αδικήματα της δωροδοκίας και της προσπάθειας προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα διατηρώντας την καταδίκη των Αχιλλέα Μπέου (αριστερά) και Μάκη Ψωμιάδη (δεξιά) δικαίωσε την καχυποψία μεγάλης μερίδας της φίλαθλης κοινής γνώμης ότι «στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να υπάρξει κάθαρση».Την ίδια ώρα η UΕFΑ τιμωρούσε με αποκλεισμό τον Ολυμπιακό Βόλου για την ύποπτη δραστηριότητα του προφυλακισμένου μεγαλομετόχου του, αφήνοντας ακόμη περισσότερο εκτεθειμένες τις ελληνικές ποδοσφαιρικές αρχές και «χαστουκίζοντας» την ανεπάρκειά τους να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα διαφθοράς που ταλανίζουν τα ελληνικά πρωταθλήματα.

Στο φως αυτών των εξελίξεων είναι προφανές ότι η μπάλα περνάει στο τερέν της Πολιτείας, η οποία σε τελευταία ανάλυση εκτίθεται από τα καμώματα των ποδοσφαιρικών αρχών και των κάθε λογής επιτροπών τους. Οι μομφές που υπήρξαν από επίσημα κυβερνητικά χείλη (Παύλος Γερουλάνος,Γιώργος Νικητιάδης) για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ ήταν αναγκαίες αλλά όχι και ικανές για να ξεβρωμίσουν τον χώρο του ποδοσφαίρου.Το θέμα είναι να ληφθούν μέτρα. Ενα από αυτά θα μπορούσε να είναι και η αλλαγή του τρόπου επιλογής των αθλητικών δικαστών την οποία σκέφτεται ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Σήμερα τους αθλητικούς δικαστές επιλέγει η ΕΠΟ, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μελετά το ενδεχόμενο τα μέλη των πειθαρχικών επιτροπών να προκύπτουν ύστερα από κλήρωση και όχι από… ορισμό.

Και όμως η κάθαρσις είναι λέξη ελληνική…

Η FΙFΑ απέβαλε διά βίου από το ποδόσφαιρο έξι διαιτητές αφενός επειδή σε δύο φιλικά παιχνίδια τον περασμένο Φεβρουάριο φρόντισαν να δοθούν επτά πέναλτι, αφετέρου επειδή υπήρξαν περίεργοι στοιχηματισμοί στα συγκεκριμένα ματς. Η UΕFΑ επέβαλε πενταετή αποκλεισμό στον Ολυμπιακό Βόλου θεωρώντας υπεραρκετά τα στοιχεία που είχε στην κατοχή της όσον αφορά τα ματς της ομάδας της Μαγνησίας. Το εκπληκτικό είναι ότι, ενώ η κάθαρσις είναι απόλυτα ελληνική λέξη και χρησιμοποιείται κατά κόρον, σπανίως εφαρμόζεται στην πράξη.

Κίνηση-παράδειγμα από το βόλεϊ

Από την τσέπη τους πλήρωσαν ορισμένες αθλήτριες της Εθνικής πόλο γυναικών τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και την κατάκτηση του τίτλου. Πρόκειται για τις αθλήτριες που εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου και οι οποίες πήραν άδεια άνευ αποδοχών αφού πλέον οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις απαγορεύουν ακόμη και αθλητές των εθνικών ομάδων να λείπουν από την εργασία τους. Παρόμοια είναι η περίπτωση και ορισμένων αθλητών και αθλητριών των εθνικών ομάδων βόλεϊ ανδρών και γυναικών, μεταξύ των οποίων οι Βασίλης Κουρνέτας, Σωτήρης Πανταλέων και Ξανθή Μυλωνά . Καθώς μάλιστα οι αθλητές των εθνικών ομάδων βόλεϊ δεν αμείβονται πλέον για τις υπηρεσίες τους λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της ομοσπονδίας, η ζημιά για αυτούς θα ήταν διπλή. Ετσι η ΕΟΠΕ, παρά την οικονομική στενότητά της, αποφάσισε να καλύψει τις απώλειες εισοδήματος που θα είχαν οι εργαζόμενοι διεθνείς και να τους πληρώσει τα μεροκάματα που θα χάσουν αγωνιζόμενοι με τη φανέλα με το εθνόσημο.

Το ευχάριστο κλίμα στην Εθνική μπάσκετ

Το καλό κλίμα δεν πρέπει μόνο να το λες και να το διαφημίζεις, αλλά να το αποδεικνύεις εμπράκτως. Αυτό που συνέβη, λοιπόν, πριν από μερικά βράδια στη Λευκωσία, όπου η Εθνική μπάσκετ συμμετείχε σε διεθνές τουρνουά, ήταν μοναδικό. Το να βλέπεις 14 θεόρατους τύπους να βγαίνουν όλοι μαζί για φαγητό και αργότερα για ποτό δεν είναι και ό,τι πιο σύνηθες σε μια αποστολή, στην οποία συμμετέχουν τόσες διαφορετικές προσωπικότητες. Ο χαβαλές από τις «παλιοσειρές» Γιάννη Μπουρούση και Αντώνη Φώτση πήγαινε σύννεφο, ο πάντοτε πιο σοβαρός Νίκος Ζήσης συμμετείχε στα πειράγματα, ενώ οι πιο νέοι τα αποδέχονταν αδιαμαρτύρητα κατανοώντας ότι θα έλθει και η δική τους ώρα για να γίνουν αυτοί τα μεγάλα «πειραχτήρια». Μόνο δύο από τους 16 διεθνείς έμειναν στο ξενοδοχείο, αλλά μαθαίνοντας αργότερα το γέλιο που έπεσε, πιθανότατα θα το μετάνιωσαν.

Τα«χρυσά κορίτσια» τρέλαναν τους ψηλούς

Αυτό που συνέβη πρόσφατα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με την εθνική ομάδα πόλο των γυναικών αντιμετωπίστηκε με μεγάλο θαυμασμό και από τους διεθνείς του μπάσκετ. Δεν ξέρουμε αν έχει συμβεί σε άλλα αθλήματα, αλλά το να βλέπεις στον χώρο των αφίξεων πρώην διεθνείς παίκτριες και προπονήτριες να περιμένουν δακρυσμένες για να συγχαρούν τα «χρυσά» κορίτσια του πόλο, ήταν συγκλονιστικό. Στο μπάσκετ δεν έχει σημειωθεί κάτι τέτοιο, να περιμένουν δηλαδή οι απόντες Διαμαντίδης ή Παπαλουκάς στις αφίξεις του αεροδρομίου για να συγχαρούν την ελληνική αποστολή έπειτα από μια διεθνή διοργάνωση.

Ενδιαφέρον και από τους απόντες

Συμβαίνει όμως το εξής: αρκετοί από τους απόντες τηλεφωνούν συχνά στη διάρκεια της εκάστοτε προετοιμασίας ώστε να μαθαίνουν τα νέα από τους συμπαίκτες τους, να συζητούν μαζί τους τυχόν προβλήματα και να επιχειρούν να τους εμψυχώσουν. Αυτό έγινε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής της Εθνικής στην Κύπρο. Οσο για το θέμα της τιμωρίας του Λουκά Μαυροκεφαλίδη εκ μέρους της ΕΟΚ; Μη νομίζετε ότι αυτή η απόφαση έμεινε ασχολίαστη από τους διεθνείς, από τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι γνωρίζουν τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας της μητέρας του.

Η αξιοκρατία και η περίπτωση Μορφέση

Επειδή πολλή κουβέντα γίνεται στην Ελλάδα,ιδιαίτερα από επίσημα κυβερνητικά χείλη,για την ανάγκη να υπάρξει αξιοκρατία αξίζει να θυμηθούμε μια ιστορία. Πριν από περίπου έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του ασημένιου ευρωπαϊκού μεταλλίου από την Εθνική πόλο ο προπονητής της κ.Γιώργος Μορφέσης (φωτογραφία) με δήλωσή του είχε ζητήσει με ιδιαίτερη σεμνότητα από την πολιτεία να εφαρμοστούν και στην περίπτωσή του«ευνοϊκές ρυθμίσεις που εφάρμοσε δικαίως στο παρελθόν στους συναδέλφους συνεργάτες προπονητές άλλων αθλημάτων (μπάσκετ- ποδόσφαιρο), αν και με λιγότερο σημαντικές διακρίσεις των εθνικών ομάδων τους»που θα του εξασφάλιζαν μια θέση στο Δημόσιο.Η «απάντηση» της πολιτείας ήταν να χάσει τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής Αγωγής και να μείνει άνεργος την εκπαιδευτική περίοδο 2010-2011 χάνοντας τη θέση του σε αθλητικό σχολείο,καθώς ο θεσμός καταργήθηκε. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μορφέσης έβγαλε ξανά τη δική του κραυγή αγωνίας.«Θα ήθελα τιμής ένεκεν να μου έδιναν μια δουλειά»δήλωσε ο παγκόσμιος πρωταθλητήςπροπονητής. Προς το παρόν υπάρχει μόνο η αναφορά τού υφυπουργού Πολιτισμού κ.Γ. Νικητιάδηπρος τον πρωθυπουργό κ.Γ.Παπανδρέουστη διάρκεια της επίσκεψης της Εθνικής πόλο στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «κάτι θα κάνουμε και για τον προπονητή».

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει με την αξιοκρατία αν το ελληνικό κράτος αποφανθεί ότι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής δεν είναι ικανός να γυμνάζει τα παιδιά μας…

***

Στο ξεκίνημα του βασικού σταδίου προετοιμασίας στο Μοράφσκι Τόπλιτσε της Σλοβενίας ο προπονητής της ΑΕΚ κ. Μανόλο Χιμένεθ (φωτογραφία) είχε διαφορετικό σχέδιο στο μυαλό του από αυτό που βλέπουμε πλέον να δουλεύει σε καθημερινή βάση. Πρόθεσή του ήταν να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη σεζόν, δηλαδή να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του στο «4-4-2» με σχήμα ρόμβου στη μεσαία γραμμή. Γνώριζε το πρόβλημα με τον Πάπα Μπούμπα Ντιοπ, βέβαια, δεν περίμενε όμως ότι θα έχει τόσο αρνητική εξέλιξη.

***

Οταν ο Σενεγαλέζος ενημέρωσε ότι δεν σκέφτεται απλώς το να μην ενσωματωθεί γρήγορα στην προετοιμασία της ομάδας αλλά ακόμα και να κόψει το ποδόσφαιρο, έπρεπε να αναθεωρήσει βάσει των νέων συνθηκών αλλά και δεδομένων. Ο Ισπανός έχει καταλάβει καλύτερα από όλους ότι χρήματα δεν υπάρχουν διαθέσιμα, άρα και ότι οφείλει να αναπροσαρμόσει τα σχέδιά του βάσει του υπάρχοντος έμψυχου υλικού της Ενωσης. Ετσι αποφάσισε να αλλάξει το πλάνο του και να επιλέξει το «4-2-3-1» ώστε να θωρακίσει την άμυνα με δύο αμυντικούς μέσους και να πλαισιώσει τη μεσαία γραμμή με τρεις επιπλέον παίκτες οι οποίοι θα κινούνται πίσω από τον φορ περιοχής.

***

Με το σύστημα αυτό σκέφτηκε ότι θα μπορεί να «εμφανίζει» περισσότερους ποδοσφαιριστές στην αντίπαλη περιοχή, ενώ η μεσαία γραμμή θα είναι πιο γεμάτη όταν η ομάδα θα αμύνεται. Η διάταξη αυτή βέβαια για να αποδειχθεί λειτουργική απαιτεί και περισσότερες λύσεις, ειδικά στις θέσεις των χαφ, όπου στην παρούσα φάση ο Ισπανός δουλεύει με μείον τρεις παίκτες σε σχέση με πέρυσι καθώς δεν έχει τον Μίτσελ (φωτογραφία), δεν έχει προκύψει αντικαταστάτης του Ντιόπ, ενώ ο Γκέντζογλου τέθηκε εκτός μάχης για έναν μήνα λόγω θλάσης.

***

Αυτό μετέφερε και στον Αδαμίδη ο Χιμένεθ και πλέον περιμένει τις εξελίξεις. Θα δείξει η επόμενη ημέρα αν η διοίκηση θα μπορέσει να ικανοποιήσει τα θέλω του προπονητή, ο οποίος πάντως αντιλαμβάνεται την κατάσταση και δεν ζητάει πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Απλώς εκφράζει τις επιθυμίες του αλλά ταυτόχρονα δεν κρύβει και τον προβληματισμό του για το ελλιπές σε θέσεις-κλειδιά ρόστερ της ΑΕΚ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk