Μαυροκεφαλίδης: «Αν έπαιζα στον Ολυμπιακό, η ΕΟΚ δεν θα με τιμωρούσε»

Ο τελευταίος μήνας κύλησε με καταιγιστικούς ρυθμούς για τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη . Επειτα από ψυχοφθόρες διαπραγματεύσεις ο 27χρονος μπασκετμπολίστας γύρισε σελίδα στην καριέρα του αφήνοντας τον Ολυμπιακό για να υπογράψει διετές συμβόλαιο με τη ρωσική Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης. Αρνήθηκε για δεύτερη φορά να συμμετάσχει στην προετοιμασία της Εθνικής ανδρών «θυσιάζοντας» το επικείμενο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας (31 Αυγούστου- 18 Σεπτεμβρίου).Στηλιτεύτηκε δημοσίως και εν τέλει τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού δύο μηνών από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Ο τελευταίος μήνας κύλησε με καταιγιστικούς ρυθμούς για τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη . Επειτα από ψυχοφθόρες διαπραγματεύσεις ο 27χρονος μπασκετμπολίστας γύρισε σελίδα στην καριέρα του αφήνοντας τον Ολυμπιακό για να υπογράψει διετές συμβόλαιο με τη ρωσική Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης. Αρνήθηκε για δεύτερη φορά να συμμετάσχει στην προετοιμασία της Εθνικής ανδρών «θυσιάζοντας» το επικείμενο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας (31 Αυγούστου- 18 Σεπτεμβρίου). Στηλιτεύτηκε δημοσίως και εν τέλει τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού δύο μηνών από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Ο ίδιοςόμωςβασανίζεται από ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα, το οποίο- κακώς, κατά τη γνώμη του- ξέφυγε από τους τοίχους του πατρικού σπιτιού του στο Κιλκίς:να γίνει καλά η μητέρα του. Ο διεθνής σέντερ μίλησε για όλα στο «Βήμα της Κυριακής».

– Ούτε ο πρώτος είσαι ούτε ο τελευταίος αθλητής που αποφασίζει να μη συμμετάσχει στην Εθνική, ωστόσο λόγω της ποινής που σου επεβλήθη, η υπόθεσή σου έχει πάρει τις μεγαλύτερες διαστάσεις.

«Αυτό που συμβαίνει είναι πραγματικά αστείο. Αντιλαμβάνομαι ότι λέγονται και γράφονται για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Οσοι όμως τα διοχετεύουν δεν έχουν καταλάβει ότι ο κόσμος έχει τόσο σοβαρά προβλήματα και η καθημερινότητά του είναι τόσο σκληρή, ώστε δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τον οποιονδήποτε… Μαυροκεφαλιδάκο που δεν πήγε στην Εθνική. Είναι γελοίο αυτό που συμβαίνει και δεν έχουν καταλάβει ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα απασχολούν μόνο αυτούς που τα γράφουν και τον μικρόκοσμο του μπάσκετ».

– Εξήγησες από την πρώτη στιγμή ότι ο λόγος για τον οποίο αποφάσισες να μην αγωνιστείς στην Εθνική αφορούσε ένα πολύ σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα. Ξαφνικά όλοι γνωρίζουν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για αυτό το πρόβλημα…

«Το πρόβλημα είναι καθαρά προσωπικό και όχι μόνο δεν το έχουν σεβαστεί, αλλά το έχουν ξεχειλώσει. Τα προσωπικά προβλήματα του καθενός είναι προσωπικά, και ειδικά αυτό το ευαίσθητο θέμα που αντιμετωπίζω από πέρυσι. Ισως να φταίω και εγώ, επειδή ενημέρωσα την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης προσκομίζοντας ένα από τα πολλά ιατρικά έγγραφα. Ισως να ήταν καλύτερα αν έλεγα “δεν παίζω στην Εθνική” χωρίς να εξηγήσω το γιατί. Τουλάχιστον δεν θα ακολουθούσαν όλα αυτά».

– Είμαστε υποχρεωμένοι να σου μεταφέρουμε την εύλογη απορία των περισσοτέρων:Αφού ο Μαυροκεφαλίδης ήθελε να βρίσκεται στο πλευρό της ασθενούς μητέρας του,γιατί έφυγε από τον Ολυμπιακό για να μετακομίσει στην Αγία Πετρούπολη;

«Θα σας απαντήσω. Στη Σπαρτάκ μπορεί να έχω περισσότερο χρόνο για να φροντίζω τη μητέρα μου. Σίγουρα περισσότερο σε σχέση με τον χρόνο που θα είχα στον Ολυμπιακό, σε μια ομάδα που διεκδικεί κάθε χρόνο και τους τρεις στόχους. Χρειαζόμουν απαραίτητα αυτές τις 20 ημέρες, ώστε να μπουν κάποια πράγματα σε μια σειρά, με απώτερο στόχο να γίνει καλά η μητέρα μου και να πάει πίσω στην Τσεχία. Για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι μισή Τσέχα και εγώ έχω γεννηθεί εκεί».

– Πέρασε ποτέ από το μυαλό σου να ζητήσεις μια μικρή περίοδο χάριτος από τον ομοσπονδιακό προπονητή;

«Το σκέφτηκα, αλλά δεν ήθελα να το ζητήσω. Θα ήταν μεγάλο θράσος από μέρους μου να αξιώσω να μπω αργότερα στην προετοιμασία και την ίδια στιγμή να τρέχουν στα βουνά ο Φώτσης και ο Ζήσης που παίζουν στις εθνικές ομάδες από 15 ετών. Τα συνυπολόγισα όλα και προτίμησα να θυσιάσω το Ευρωμπάσκετ, στο οποίο θα είχα θεωρητικά σημαντικό ρόλο στην ομάδα, παρά να ζητήσω να έχω ειδική μεταχείριση. Η οικογένεια για μένα είναι το παν, αλλά κάποιοι δυστυχώς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι, όταν μπαίνει ένα τόσο σοβαρό προσωπικό πρόβλημα στη ζυγαριά, έχει μεγαλύτερο βάρος από ένα Ευρωμπάσκετ».

– Πρέπειωστόσονα παραδεχθείς ότι άργησες να ενημερώσεις τον κ. Ζούρο για τις προθέσεις σου. Το έκανες δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των κλήσεων εκ μέρους της ΕΟΚ.

«Ναι, ήταν λάθος μου. Κάτι μου λέει, βέβαια, μέσα μου ότι δεν θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση εκ μέρους της ΕΟΚ. Σίγουρα όμως ήταν λάθος μου…».

– Εκτιμάς ότι όλος αυτός ο ντόρος και φυσικά η ποινή που σου επεβλήθησε απομακρύνουν διά παντός από την Εθνική;

(ξεφυσά) «Ετσι πιστεύω… Με όσα έγιναν εφέτος η Εθνική έχει φύγει για μένα. Λυπάμαι που συμβαίνει αυτό. Ο μάνατζερ της Εθνικής Νίκος Φιλίππου, ο οποίος είναι πολύ σωστός, μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό που θα πω. Οταν πήγα στο ΟΑΚΑ εκείνο το πρωί, την ημέρα της αναχώρησης της αποστολής για το Καρπενήσι, το έκανα για δύο λόγους: πρώτον, γιατί ήθελα να του δώσω ένα έγγραφο που βεβαίωνε την κατάσταση της μητέρας μου και, δεύτερον, για να του πω ότι δεν ήθελα να κλείσω την πόρτα της Εθνικής. Φοβάμαι όμως ότι δεν θα με ξανακαλέσουν».

– Σε εξέπληξε η ποινή αποκλεισμού δύο μηνών που σου επέβαλε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΚ; Σκέφτηκες ποτέ ότι, αν εξακολουθούσες να αγωνίζεσαι στον Ολυμπιακό, θα είχες διαφορετική αντιμετώπιση;

«Οχι, δεν με εξέπληξε. Εφόσον το είχαν προαναγγείλει, πίστευα ότι θα το έκαναν. Οσο για το δεύτερο σκέλος, δεν νομίζω ότι θα με τιμωρούσαν. Θα πω μόνο το εξής: και πέρυσι δεν είχα συμμετάσχει στην Εθνική για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αλλά δεν ακούστηκε τίποτε απολύτως».

– Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει διχογνωμία σχετικά με την εφαρμογή της ποινής στο ρωσικό πρωτάθλημα. Τι εκτιμά επί τούτου η διοίκηση της Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης;

«Αυτό που έχω εισπράξει από τη διοίκηση της Σπαρτάκ είναι να μην ανησυχώ καθόλου, να μη με απασχολεί καν. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση, απλώς σας λέω τι έχω εισπράξει όλες αυτές τις ημέρες μέσα από τις συζητήσεις με την ομάδα μου».

«ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΜΟΥ»

– Τελικά για ποιους λόγους αποφάσισες να αλλάξεις σελίδα στην καριέρα σου και να συμφωνήσεις με τη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης;

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πήγα στη Σπαρτάκ μόνο για τα λεφτά, αλλά αυτό δεν ισχύει. Μπορώ να σας πω ακριβώς τις προτάσεις που μου έγιναν. Η καλύτερη προσφορά έγινε από τη Χίμκι Μόσχας και ήταν κατά αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ υψηλότερη από τις αντίστοιχες του Ολυμπιακού και της Σπαρτάκ. Ο πρώτος στόχος και η μεγάλη επιθυμία μου ήταν να μείνω στον Ολυμπιακό. Οταν όμως ξεκίνησε η αναστάτωση με την ανακοίνωση της αποχώρησης των αδελφών Αγγελόπουλων, κλονίστηκα αρκετά. Παρ΄ όλα αυτά περίμενα ως και την τελευταία στιγμή τον Ολυμπιακό, ενώ υπήρχαν στα χέρια μου πολύ σοβαρές προτάσεις».

– Είναι αλήθεια ότι το… βράδυ ήσουν έτοιμος να υπογράψεις στον Ολυμπιακό και το επόμενο πρωί κάτι συνέβαινε και δεν έβαζες ποτέ την υπογραφή σου;

«Αυτή είναι η αλήθεια. Ηθελα πραγματικά να μείνω στην ομάδα. Και δεν το λέω για να καλοπιάσω τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Ούτως ή άλλως, δεν ήμουν Ολυμπιακός όταν ήμουν μικρός. Στο Κιλκίς μεγάλωσα. Ενα βράδυ όντως είχα το στυλό στο χέρι και ήμουν έτοιμος να υπογράψω το συμβόλαιο που μου είχε στείλει ο Ολυμπιακός. Κάτι δεν μου πήγαινε καλά όμως και το επόμενο πρωί η διάρκεια άλλαξε και από κλειστό διετές το συμβόλαιο έγινε 1+1 με οψιόν του συλλόγου, με εντελώς διαφορετικές αποδοχές. Η καρδιά έλεγε Ολυμπιακό, αλλά κυριάρχησε η λογική. Απορώ πώς οι Ρώσοι δεν μου είπαν…“φίλε μου, είσαι αστείος, θα βρούμε άλλον παίκτη”. Ειλικρινά εξάντλησα κάθε πιθανότητα για να μείνω…».

– Αποχωρώντας από τον Ολυμπιακό δήλωσες ότι «οι βρωμιές που γίνονται κάθε χρόνο» στέρησαν από την πρώην ομάδα σου πρωταθλήματα. Εξακολουθείς να το πιστεύεις; Και κάτι ακόμη:Εχεις αναρωτηθεί αν φέρουν αγωνιστικές ευθύνες οι παίκτες του Ολυμπιακού;

«Κατ΄ αρχάς, εγώ πρώτος αστόχησα στη βολή στον τέταρτο τελικό και αυτή η βολή θα με στοιχειώνει. Πρώτα, λοιπόν, φταίμε εμείς οι παίκτες. Η αλήθεια είναι ότι σε κρίσιμα σημεία έχουμε χάσει τη συγκέντρωσή μας. Αυτό όμως που είπα για βρωμιές το πίστευα και το πιστεύω, το βίωσα όλα αυτά τα χρόνια: από την περίοδο 2006-2007, όταν εγώ αγωνιζόμουν στο εξωτερικό, με το περίφημο “no-call” στον Σκούνι Πεν ως τον εφετινό δεύτερο τελικό στο ΟΑΚΑ… Αισθάνθηκα την αδικία στο πετσί μου, και μάλιστα πολύ έντονα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ καλή ομάδα, αλλά ο Ολυμπιακός δικαιούταν ένα πρωτάθλημα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk