Ανάσα από επενδύσεις και στο βάθος… εφιάλτης

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην παγκόσμια οικονομία και η υστέρηση των εσόδων, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, προβληματίζουν την κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους ή περικοπές και κινητοποιείται για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Μετά τη θύελλα στις αγορές,η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την κρίση χρέους της ευρωζώνης κινδυνεύει να καταστεί ανενεργή. Αν και στην κυβέρνηση αποκλείουν το ενδεχόμενο να…

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην παγκόσμια οικονομία και η υστέρηση των εσόδων, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, προβληματίζουν την κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους ή περικοπές και κινητοποιείται για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Μετά τη θύελλα στις αγορές,η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την κρίση χρέους της ευρωζώνης κινδυνεύει να καταστεί ανενεργή. Αν και στην κυβέρνηση αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα,ωστόσο προβληματίζει η άνοδος του κόστους δανεισμού της Ισπανίας, της Ιταλίας, ακόμη και της Γαλλίας. Επίσης, παράγοντας ανησυχίας είναι η στάση που θα κρατήσουν οι τράπεζες στην ανταλλαγή ομολόγων αν η κατάσταση στις αγορές επιδεινωθεί.

Το σχέδιο βοήθειας προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον προσωρινό μηχανισμό με επιτόκιο 3,5%. Με δεδομένο όμως ότι οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων διαμορφώνονται περί το 5%, οι δύο αυτές χώρες θα πληρώνουν υψηλότερο επιτόκιο από αυτό με το οποίο θα μας δανείζουν.

Και η απόδοση όμως του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου κυμαίνεται τις τελευταίες ημέρες πάνω από το 3%. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, «αν αυξηθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμούτης Γαλλίας, ενδεχομένως να επανεξεταστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου». Βεβαίως ο πραγματικός εφιάλτης της Ευρώπης είναι το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Γαλλίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει είτε η Γερμανία και δευτερευόντως η Αυστρία και η Φινλανδία να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος είτε να υποβαθμιστεί και η πιστοληπτική ικανότητα του μηχανισμού.

Ανησυχία υπάρχει και όσον αφορά τη συμμετοχή των τραπεζών στο πακέτο στήριξης. Μετά την τελευταία αναταραχή στις αγορές δεν είναι σαφές ότι η προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων είναι συμφέρουσα για τους ιδιώτες. «Η παγκόσμια οικονομία έχει μετακινηθεί από την 21η Ιουλίου και θα πρέπει κανείς να εξετάσει την προτεινόμενη ανταλλαγή υπό τα νέα δεδομένα» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Από την κυβέρνηση πάντως αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθεί η συμφωνία. «Εχου με καταλήξει στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου» αναφέρουν, υπονοώντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αθετήσουν όσα έχουν συμφωνήσει. Η συμφωνία όμως του περασμένου μήνα μένει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης (κάτι που αναμένεται να γίνει τον επόμενο μήνα) και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα πάνε κατ΄ ευχήν.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους αξιωματούχους με στόχο την ολοκλήρωση του νέου πακέτου στήριξης, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη για την πορεία εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής με τον πρόεδρο της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο Ολι Ρεν, τον διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα και τον επικεφαλής του ΕFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε την ανάγκη να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις για τον νέο ρόλο του ΕFSF. Τόνισε μάλιστα στους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία γιατί το μήνυμα που στέλνει η ευρωζώνη στις αγορές δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά το ευρώ και τη διεθνή οικονομική και νομισματική σταθερότητα.

Η «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ

Οσον αφορά την υστέρηση που υπάρχει στα έσοδα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να κλείσει η «μαύρη τρύπα».Αλλωστε και ο κ.Βενιζέλος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.«Δεν μπορώ να σας κάνω δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ να επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα»είπε και προσέθεσε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού«θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης» .

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 26,8 δισ.ευρώ,ενώ για το σύνολο του έτους ο στόχος είναι 54 δισ.ευρώ.Που σημαίνει ότι υπολείπονται προς είσπραξη 27,2 δισ.ευρώ σε πέντε μήνες.Το υπουργείο εμφανίζεται αισιόδοξο ότι στο διάστημα αυτό θα μπορέσει να καλύψει την τρύπα των εσόδων μέσω της εφαρμογής των φορολογικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου.Ανησυχίες όμως εκφράζονται για τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων τη στιγμή που η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και η ανεργία σκαρφαλώνει σε ύψη-ρεκόρ.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν σε κάθε τόνο ότι«δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερους φόρους ή περικοπές». Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρεί στην ενεργοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Δεν λείπουν όμως οι κυβερνητικές έριδες καθώς οι περιορισμένοι εθνικοί πόροι σημαίνουν ότι πολλοί υπουργοί θα αναγκαστούν να αναστείλουν τα σχέδιά τους για να προωθηθούν έργα με υψηλό πολλαπλασιαστή και προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Επίσης,εν όψει του ελέγχου της τρόικας που ξεκινά στις 22 Αυγούστου,ολοκληρώνονται οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς.Μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων,των φόρων στην οικοδομή,των συντελεστών ΦΠΑ και σταδιακή εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες,κινήσεις που αναμένεται να τονώσουν την πραγματική οικονομία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk