Χάνουν την παγκόσµια ηγεµονία οι ΗΠΑ;

Η υποβάθµιση της αµερικανικής οικονοµίας από την S&P αποδείχθηκε µια κίνηση µε τεράστια συµβολική σηµασία καθώς απέδειξε πως το αµερικανικό κράτος ξόδευε περισσότερα χρήµατα απ’ όσα κέρδιζε, δανειζόµενο από τις αγορές και τους επενδυτές. Οι επιπτώσεις αυτής της υποβάθµισης δεν αφορούν µόνο στην αµφισβήτηση της οικονοµικής πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ αλλά και της πολιτικής τους ηγεµονίας που βασιζόταν σ’ αυτήν, την πλασµατική όπως αποδείχθηκε, οικονοµική υπεροχή. Στο σηµερινό αφιέρωµα των «Νέων Εποχών» η Σώτη Τριανταφύλλου περιγράφει αυτήν την απώλεια επιρροής των ΗΠΑ σε όλους τους τοµείς, ο Α.

Χάνουν την παγκόσµια ηγεµονία οι ΗΠΑ; | tovima.gr

Η υποβάθµιση της αµερικανικής οικονοµίας από την S&P αποδείχθηκε µια κίνηση µε τεράστια συµβολική σηµασία καθώς απέδειξε πως το αµερικανικό κράτος ξόδευε περισσότερα χρήµατα απ’ όσα κέρδιζε, δανειζόµενο από τις αγορές και τους επενδυτές.

Οι επιπτώσεις αυτής της υποβάθµισης δεν αφορούν µόνο στην αµφισβήτηση της οικονοµικής πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ αλλά και της πολιτικής τους ηγεµονίας που βασιζόταν σ’ αυτήν, την πλασµατική όπως αποδείχθηκε, οικονοµική υπεροχή.

Στο σηµερινό αφιέρωµα των «Νέων Εποχών» η Σώτη Τριανταφύλλου περιγράφει αυτήν την απώλεια επιρροής των ΗΠΑ σε όλους τους τοµείς, ο Α. Ανδριανόπουλος θεωρεί ότι αιτία της κατάρρευσης είναι η απόκλιση των µετέπειτα αµερικανικών κκυβερνήσεων από την πολιτική Ρήγκαν ενώ ο καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Μπέρκλεϊ, Barry Eichengreen, θεωρεί πως το δολάριο δεν είναι πλέον το κυρίαρχο νόµισµα παγκοσµίως και προτείνει τη δηµιουργία ενός νέου διεθνούς αποθεµατικού εργαλείου.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk