on air

Και το βραβείο για την πιο σουρεαλιστική επανάληψη του καλοκαιριού πηγαίνει στο «Alter», το κανάλι που με την απόφασή του να επαναπροβάλει την ανεκδιήγητη «Λίμνη των στεναγμών» επανέφερε στην ψυχαγωγία μας (τρόπος του λέγειν) την trash TV σε όλο το μεγαλείο της. Περισσότερο λυπάμαι τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στο σίριαλ (μερικοί εκ των οποίων είναι αξιόλογοι καλλιτέχνες) που εκτίθενται και πάλι, στη χειρότερη ίσως στιγμή της καριέρας τους. ***…

Και το βραβείο για την πιο σουρεαλιστική επανάληψη του καλοκαιριού πηγαίνει στο «Alter», το κανάλι που με την απόφασή του να επαναπροβάλει την ανεκδιήγητη «Λίμνη των στεναγμών» επανέφερε στην ψυχαγωγία μας (τρόπος του λέγειν) την trash TV σε όλο το μεγαλείο της. Περισσότερο λυπάμαι τους ηθοποιούς που συμμετείχαν στο σίριαλ (μερικοί εκ των οποίων είναι αξιόλογοι καλλιτέχνες) που εκτίθενται και πάλι, στη χειρότερη ίσως στιγμή της καριέρας τους.

***

Παρακολουθώ µε προσοχή, όλες αυτές τις ηµέρες, τις συζητήσεις για το µέλλον της κρατικής τηλεόρασης (απολύσεις, συγχώνευση καναλιών κτλ.). Οπως παρακολουθώ και το θερινό πρόγραµµά της, αν µπορεί να χαρακτηριστεί έτσι αυτή η προχειροστηµένη παρέλαση επαναλήψεων. Σκέφτοµαι ότι, αν ύστερα από πολλά χρόνια ενασχόλησης µε τον χώρο (έχω περάσει και ως ραδιοφωνικός παραγωγός από την κρατική ραδιοφωνία) δεν γνώριζα ότι σε ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν διάθεση να δουλέψουν, να προσφέρουν, να δικαιολογήσουν τους µισθούς που παίρνουν αλλά βρίσκουν πάντα απέναντί τους τις παγιωµένες δηµοσιοϋπαλληλικές νοοτροπίες τού «κάτσε και άσε τους άλλους να σε πληρώνουν», θα ήµουν υπέρ όχι της συγχωνεύσεως, αλλά της διά παντός εξαφάνισης της τηλεόρασης αυτού του είδους. Μιας τηλεόρασης, στο σύνολό της, εξαιρετικά κακής ποιότητας.

Να ξεκινήσω από τα πληκτικά και παρωχηµένης αισθητικής παιδικά προγράµµατα; «Τουλάχιστον η ΕΤ1 έχει εκποµπές για το παιδί, τη στιγµή που τα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια έχουν διαγράψει αυτό το είδος από το πρόγραµµά τους» επισήµανε τις προάλλες φίλος. Αυτό όµως δικαιολογεί τις φτηνές, ανέµπνευστες, προχειροφτιαγµένες, παλιοµοδίτικες παραγωγές που βλέπουµε; Κατά τη γνώµη µου, όχι… Να περάσω σε κάτι δήθεν ταξιδιωτικές – οικολογικές εκποµπές που είναι κάτι παραπάνω από εµφανές ότι φτιάχνονται στο πόδι, ότι η λέξη έρευνα είναι άγνωστη στους παραγωγούς τους; Σε κάτι ψευτοκουλτουριάρικες συζητήσεις που νοµίζεις ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ; (Παρακολούθησα µια τέτοια την προηγούµενη Κυριακή, µε έναν συλλέκτη να µιλάει και να µιλάει και να µιλάει, καθισµένος στο ίδιο σκαµνί ώρες ατελείωτες, µε την κάµερα καρφωµένη στο κακοµακιγιαρισµένο πρόσωπό του.) Σε κάτι σίριαλ που αν προ αµνηµονεύτου έκαναν επιτυχία, σήµερα είναι αδύνατον να τα παρακολουθήσεις; Ναι, αναφέροµαι και στη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιωαννίδου στην πολλοστή επανάληψή της, µιας «ιστορικής» για την ελληνική τηλεόραση σειράς, η οποία µυρίζει πλέον εντονότατα ναφθαλίνη. Να µην ξεχάσω χιλιοπαιγµένα ντοκυµαντέρ (απ’ έξω τα έχουµε µάθει τα περισσότερα), τις όλο και πιο αδιάφορες ταινίες, τις κακοφωτισµένες, κακοσκηνοθετηµένες και κακοµονταρισµένες εσωτερικές παραγωγές… Είναι εµφανές: το σύστηµα δεν τσουλάει. Και κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει για να ξαναπάρει µπροστά.

Κάτι πρέπει να γίνει, κυρίως επειδή αυτό τον ψυχαγωγικό βάλτο τον πληρώνουµε. Και εν προκειµένω, όταν δυσκολευόµαστε να ικανοποιήσουµε τις στοιχειώδεις ανάγκες της καθηµερινής επιβίωσής µας, δεν µπορούµε να πετάµε τα χρήµατα που, επαναλαµβάνω, δεν µας περισσεύουν, για να τον συντηρούµε. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο, κατά τη γνώµη µου, ανεξαιρέτως οικονοµικής συγκυρίας, έπρεπε κάποια στιγµή το κράτος να ασχοληθεί σοβαρά µε το θέµα της εξυγίανσης της κρατικής τηλεόρασης. Το µόνο που αποµένει να δούµε ή αν θα το κάνει όπως πρέπει: αποµακρύνοντας τους κηφήνες, εκείνους που εδώ και χρόνια πληρώνονται για να κάθονται, και ενεργοποιώντας όλους όσοι επιθυµούν να δουλέψουν. Φοβάµαι όµως ότι για άλλη µια φορά θα διασωθούν εκείνοι που δεν πρέπει (αλλά έχουν γερό «δόντι») και θα τιµωρηθούν οι σωστοί και τίµιοι επαγγελµατίες. Εύχοµαι µε όλη την καρδιά µου οι εξελίξεις να µε διαψεύσουν ώστε και να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη και η ΕΡΤ (ή όπως θα λέγεται αυτό που θα τη διαδεχτεί) να αποκτήσει ένα πιο αξιοπρεπές, σύγχρονο και φιλικό προς τον φορολογούµενο πρόσωπο.

Πρόσκληση σε… θλίψη

Τη θλίψη της εγχώριας showbiz αναπαράγουν τα δελτία ειδήσεων του Star επιµένοντας σε ανταποκρίσεις από τα στενά της Μυκόνου, όπου οι ίδιοι και οι ίδιοι ηθοποιοί, παρουσιαστές, τραγουδιστές κτλ. προσποιούνται τους αιφνιδιασµένους από τις κάµερες και αποφεύγουν (τόσο όσο πρέπει για να µη φανεί ότι τους έχουν καλέσει οι ίδιοι) τους δηµοσιογράφους του καναλιού. Ποιος τους πιστεύει; Και ποιος νοιάζεται; (Αν και, κρίνοντας από τις άνω του αξιοπρεπούς θεαµατικότητες του εν λόγω δελτίου, τα… διαβόητα «νεανικά κοινά» νοιάζονται και παρανοιάζονται.)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk