8 ερωτήσεις - απαντήσεις για τον τρόπο εξαγοράς

Τι θα πληρώσετε για τους πλασματικούς χρόνους

Τα πλασματικά έτη ασφάλισης που θα εξαγοράζονται προσμετρούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και ταυτοχρόνως θα προσαυξάνουν το τελικό ποσό της σύνταξης. Αντιθέτως, τα έτη που αναγνωρίζονται χωρίς την καταβολή χρημάτων θα προσμετρούνται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σε 8 ερωταπαντήσεις αναλύεται ο τρόπος εξαγοράς των πλασματικών ετών ασφάλισης. 1. Ποιοι έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν τους πλασματικούς χρόνους;…

Τι θα πληρώσετε για τους πλασματικούς χρόνους | tovima.gr

Τα πλασματικά έτη ασφάλισης που θα εξαγοράζονται προσμετρούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και ταυτοχρόνως θα προσαυξάνουν το τελικό ποσό της σύνταξης. Αντιθέτως, τα έτη που αναγνωρίζονται χωρίς την καταβολή χρημάτων θα προσμετρούνται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σε 8 ερωταπαντήσεις αναλύεται ο τρόπος εξαγοράς των πλασματικών ετών ασφάλισης.

1. Ποιοι έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν τους πλασματικούς χρόνους;

Οι νέοι πλασματικοί χρόνοι αναγνωρίζονται μόνο από εκείνους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 και μετά. Αντιθέτως, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2010 αναγνωρίζουν τους χρόνους που ίσχυαν με τους προηγούμενους νόμους (π.χ. στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών κτλ.).

2. Πόσα χρόνια μπορεί να αναγνωρίσει ο εργαζόμενος;

Ενας εργαζόμενος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει ως 4 χρόνια. Οποιος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012 μπορεί να αναγνωρίσει ως 5 χρόνια, το 2013 ως 6 χρόνια και από το 2014 και μετά ως 7 χρόνια.

3. Τα πλασματικά χρόνια αναγνωρίζονται μόνο σε Ταμεία κύριας ασφάλισης;

Τα πλασματικά χρόνια αναγνωρίζονται και στα επικουρικά ταμεία με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναγνωρίζονται στα ταμεία κύριας ασφάλισης.

4. Για ποιους χρόνους που αναγνωρίζονται δεν καταβάλλονται εισφορές;

Χωρίς την καταβολή εισφορών αναγνωρίζεται ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας ως 300 ημέρες, ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας ως 300 ημέρες, ο χρόνος κύησης και λοχείας για τις μητέρες ως 119 ημέρες και ο χρόνος συνταξιοδότησης με αναπηρική σύνταξη.

5. Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω τον χρόνο της στρατιωτικής θητείας;

Σε όλα τα Ταμεία ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται με την καταβολή εισφοράς που αντιστοιχεί στο άθροισμα των εισφορών εργαζομένου και εργοδότη επί των συντάξιμων αποδοχών που έχει ο εργαζόμενος κατά τον μήνα υποβολής της αίτησης. Για τους μισθωτούς η εισφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι το 20% επί των συντάξιμων αποδοχών.

6. Τι θα πληρώσω για να αναγνωρίσω τα χρόνια σπουδών;

Ο χρόνος σπουδών σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές, ο χρόνος μαθητείας και ο χρόνος φοίτησης σε μέσες επαγγελματικές σχολές αναγνωρίζονται με την καταβολή εισφορών που αντιστοιχούν στο 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε μήνα που αναγνωρίζεται.

7. Μπορώ με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων να πάρω σύνταξη σε μικρότερη ηλικία;

Σε πολλές περιπτώσεις με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα, οπότε αποφεύγει τη μεγάλη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ή των επιπλέον ετών εργασίας.

8. Σε ποιες περιπτώσεις τα πλασματικά χρόνια συνυπολογίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και σε ποιες για την προσαύξηση της σύνταξης;

Σε όλες τις περιπτώσεις τα χρόνια που αναγνωρίζονται συνυπολογίζονται για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ειδικά όμως για την προσαύξηση της σύνταξης συνυπολογίζονται τα χρόνια για τα οποία προβλέπεται η πληρωμή εισφοράς (αναγνώριση με εξαγορά).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1 Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει ως το 2010 στο ΙΚΑ 4.500 ημέρες ασφάλιση και είναι μητέρα ανήλικου παιδιού που ενηλικιώνεται το 2015. Η μητέρα του παραδείγματός μας θα μπορούσε να συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης το 2013, οπότε για να πάρει σύνταξη θα έπρεπε να συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας της για μειωμένη σύνταξη και το 65ο για πλήρη. Με την αναγνώριση το 2011 (ως 4 έτη) συμπληρώνει τα 5.500 ένσημα το έτος αυτό και θεμελιώνει δικαίωμα με το όριο ηλικίας που ισχύει για τον χρόνο αυτόν, δηλαδή το 52ο έτος της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη και το 57ο για πλήρη σύνταξη.

2 Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα έχει συμπληρώσει 9.000 ημέρες ασφάλισης ως το τέλος του 2010. Το 2010 επίσης συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του. Με το καθεστώς που ίσχυε πριν από τον νέο ασφαλιστικό νόμο ο συγκεκριμένος εργαζόμενος θα μπορούσε να πάρει σύνταξη εφόσον θα συμπλήρωνε το 58ο έτος της ηλικίας του και 10.500 ημέρες. Με το νέο καθεστώς το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει «πλασματικά» χρόνια και να συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης, οπότε διατηρεί το όριο ηλικίας των 58 ετών.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk