Σόιμπλε: Βήμα-βήμα η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη

Η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει παρά σταδιακά και όχι κατ΄ανάγκη τόσο γρήγορα όσο θα το επιθυμούσε γιατί η Ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την ένταξη των πολιτών, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε


Η μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει παρά σταδιακά και όχι κατ΄ανάγκη τόσο γρήγορα όσο θα το επιθυμούσε γιατί η Ευρωζώνη πρέπει να εξασφαλίσει την ένταξη των πολιτών, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα ενισχύσουμε σαφώς το σύμφωνο σταθερότητας», λέει ο Β.Σόιμπλε στο Spiegel της Δευτέρας αλλά προσθέτει ότι «δεν μπορούμε να ενισχύσουμε τα ευρωπαϊκά όργανα όπως θα το επιθυμούσαμε τώρα και αμέσως αλλά βήμα-βήμα».

Επισημαίνει μάλιστα ότι «πρέπει να πάρουμε μαζί μας τους πολίτες».

Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «όταν δημιουργήσαμε το ευρώ δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονα μια πολιτική ένωση, ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος. Εντωμεταξύ ο βαθμός αποδοχής για να προχωρήσουμε προς μια τέτοια κατεύθυνση αυξήθηκε αλλά αυτή είναι μια διαδικασία μερικές φορές δύσκολη και μερικές φορές αργή».

Σχετικά με το θέμα του χρέους στην Ευρωζώνη, ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχει αμοιβαιότητα του χρέους και ούτε βοήθεια επ’ άπειρον. Υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης, που συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

Την Τρίτη πρόκειται να συναντηθούν στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με αντικείμενο τους νέους κανόνες που θα διέπουν την Ευρωζώνη και τα μέτρα για την αποτροπή της αστάθειας στις χρηματαγορές.

Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη, μέσω ενός αυστηρότερου μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.

Την ίδια ώρα παραμένει αντίθετη στην έκδοση από την Ευρωζώνη στο σύνολό της κοινών ομολόγων. «Αποκλείω αυτά τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο Σόιμπλε στην ίδια συνέντευξη.

Πάντως, το Σάββατο, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είχε δηλώσει ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα είχε αποτρέψει την παρούσα κρίση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk