Απαξίωση του Xρηματιστηρίου της Αθήνας

Η «μεγάλη φυγή» των εισηγμένων

Η εικόνα απαξίωσης του Xρηµατιστηρίου της Αθήνας, το οποίο βρέθηκε τις τελευταίες ηµέρες στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 1997, αντικατοπτρίζεται πλέον και στη «µεγάλη φυγή» των εισηγµένων, καθώς από την περίοδο εκείνη, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του ΧΑ, συνολικά 175 εταιρείες _ ορισµένες από τις οποίες αποτελούσαν και τη ραχοκοκαλιά του _ εγκατέλειψαν την ελληνική κεφαλαιαγορά. Παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο είχαµε 222 νέες εισαγωγές, καθώς µόνο τη χρυσή διετία …

Η εικόνα απαξίωσης του Xρηµατιστηρίου της Αθήνας, το οποίο βρέθηκε τις τελευταίες ηµέρες στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 1997, αντικατοπτρίζεται πλέον και στη «µεγάλη φυγή» των εισηγµένων, καθώς από την περίοδο εκείνη, σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του ΧΑ, συνολικά 175 εταιρείες _ ορισµένες από τις οποίες αποτελούσαν και τη ραχοκοκαλιά του _ εγκατέλειψαν την ελληνική κεφαλαιαγορά. Παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο είχαµε 222 νέες εισαγωγές, καθώς µόνο τη χρυσή διετία 1999-2000 90 νέες εταιρείες πέρασαν το κατώφλι του Χρηµατιστηρίου _ πολλές από τις οποίες αµφιβόλου ποιότητας _, µε τον αριθµό των εισηγµένων να κορυφώνεται στις 360 το 2004, σήµερα οι µετοχές που διακινούνται περιορίστηκαν σε 235 στην κύρια αγορά, σε 14 στην εναλλακτική, ενώ 23 βρίσκονται σε αναστολή, δηλαδή δύσκολα θα επιτρέψουν στην αγορά.

Το ειδικό βάρος ωστόσο των εταιρειών που αποχώρησαν δεν µπόρεσε να αντικατασταθεί, καθώς στην έξοδο, π.χ., εταιρειών όπως η Ελαΐς, ο Παπαστράτος, η Γερµανός, η Εµπορική, η Ιnteramerican κτλ. είχαµε ως απάντηση τα τελευταία χρόνια µόνο την εισαγωγή στην κύρια αγορά της MIG Real Estate τον Ιούλιο του 2009, κάτι που κατέστησε πιο φτωχή την αγορά.

Την ίδια ώρα, ενώ µια οµάδα εγχώριες επιχειρήσεις αναζήτησαν κεφάλαια µέσω της εισαγωγής τους σε άλλες εναλλακτικές αγορές (Λονδίνο, Νέα Υόρκη), οι εγχώριες ισορροπίες και οι δοµές στις αναδοχές έχουν αφήσει µια εν δυνάµει οµάδα προς εισαγωγή εταιρειών εκτός Χρηµατιστηρίου. Μεσοπρόθεσµα πάντως, όπως εκτιµάται, θα µπορούσαν να υπάρξουν εισαγωγές από τους κλάδους της ναυτιλίας, των φαρµακευτικών εταιρειών και της βιοµηχανίας. Τα τελευταία χρόνια πάντως το φαινόµενο αποχώρησης έχει ενταθεί, ενώ η περίοδος της τρέχουσας κρίσης ενδείκνυται για δηµόσιες προτάσεις, καθώς σχεδόν όλες οι µετοχές έχουν υποχωρήσει σε αρκετά χαµηλά επίπεδα και υπάρχουν αρκετά κίνητρα για εξαγορά µιας εταιρείας, ιδιαίτερα αν είναι κερδοφόρα ή αν αναµένεται να επανέλθει σύντοµα σε κερδοφορία. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ωστόσο αντιδράσεις µικροµετόχων, µε χαρακτηριστικό παράδειγµα αυτών της Crown, οι οποίοι καθυστερούν την εξαγορά.

Πιο συνηθισµένοι λόγοι αποχώρησης από το ΧΑ είναι η συγχώνευση και η διαγραφή εταιρειών, ακολουθούµενες από την εξαγορά µε δηµόσια πρόταση κυρίως από τον βασικό µέτοχο, ο οποίος σε ορισµένες περιπτώσεις είναι µια πολυεθνική. Επίσης, στο θέµα της εξόδου των εταιρειών από το ΧΑ σηµαντικό ρόλο παίζουν και τα private equity funds, τα οποία εξαγοράζουν εταιρείες, τις βγάζουν από τα κατά τόπους χρηµατιστήρια, τις αναδιοργανώνουν και τις πουλούν ή τις εισάγουν ξανά στις χρηµατιστηριακές αγορές στο µέλλον. Εχουµε και στο ΧΑ τέτοια παραδείγµατα, όπως τις Ηyatt (ΒC Ρartners), Νίκας (GCΙ Foods), Νεοχηµική (Carlyle Group) κτλ.

Αλλες περιπτώσεις αποχώρησης έχουν να κάνουν µε τη συγχώνευση εταιρειών του ίδιου οµίλου (π.χ. ΚΑΕ µε Folli-Follie και ELMEC) είτε µε τη συγχώνευση µητρικής µε θυγατρική (Marfin Popular Bank – Marfin Εγνατία) για θέµατα περικοπής κόστους και οικονοµιών κλίµακας.

Επίσης, µε τη σωτηρία µιας εταιρείας µέσω απορρόφησης από τον µεγαλοµέτοχο, όπως η επικείµενη συγχώνευση µε απορρόφηση της Τ-Bank από το ΤΤ ή η κεφαλαιακή ενίσχυση της µητρικής µέσω απορρόφησης µιας θυγατρικής (π.χ. Eurobank – ∆ίας ΑΕΕΧ) ή η δηµόσια πρόταση σε εισηγµένη από φυσικό πρόσωπο που δρα µέσω µιας εταιρείας συµφερόντων του βασικού µετόχου.

Παράλληλα, οι εταιρείες των οποίων αναστέλλεται η διαπραγµάτευση για οικονοµικούς λόγους δεν καταφέρνουν συνήθως να επιστρέψουν στο ταµπλό και διαγράφονται. Τελευταία παραδείγµατα η Hitech, η ΓΕΝΕΡ, η Ωµέγα ΑΕΕΧ, η ΕΤΜΑ, η ΕΡΓΑΣ, η ΕΛΛΑΤΕΞ, ο Πουλιάδης. Αυτή τη στιγµή βρίσκονται σε αναστολή 23 εταιρείες και η εµπειρία δείχνει ότι δύσκολα θα επιστρέψει κάποια από αυτές στο ταµπλό. Οι περισσότερες βρίσκονται υπό πτώχευση, µε πιο πρόσφατο παράδειγµα τα Ατλάντικ. Παρά τη φυγή πάντως αρκετών σηµαντικών εταιρειών από το ΧΑ τα τελευταία χρόνια, το γεγονός ότι οι εισηγµένες άντλησαν από το 1998 ως σήµερα περισσότερα από 40 δισ. ευρώ από το χρηµατιστήριο της Αθήνας (έστω και εις βάρος των µικροµετόχων) οδήγησε τουλάχιστον έναν σκληρό πυρήνα εταιρειών _ µε πρωτοπόρο τον τραπεζικό κλάδο _ στη µερική διεθνοποίησή τους µέσω της επέκτασής τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, προσελκύοντας και διεθνή κεφάλαια, τα οποία βρέθηκαν να κατέχουν τις µισές µετοχές του ελλη-νικού χρηµατιστηρίου. Ωστόσο µε την ελληνική οικονοµία στο καναβάτσο και καθώς το ∆ηµόσιο θα συνεχίσει, αφού χρωστάει, να πουλάει συµµετοχές, αµφίβολο είναι αν η επόµενη ηµέρα της κρίσης θα βρει το «βαλκανικό όνειρο» των εισηγµένων ακόµη ζωντανό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk