Εν μέρει αντισυνταγματική έκρινε Εφετείο των ΗΠΑ τη μεταρρύθμιση στην υγεία

«Ολίγον αντισυνταγματική» έκρινε αμερικανικό Εφετείο τη μεταρρύθμιση στο σύστημα περίθαλψης που έφερε η κυβέρνηση Ομπάμα, αποφαινόμενο πως η διάταξη που προβλέπει πως η αγορά ασφάλισης είναι υποχρεωτική αντιβαίνει στο Σύνταγμα αλλά και πως το υπόλοιπο μέρος της μεταρρύθμισης μπορεί να παραμείνει σε ισχύ.

To Εφετείο, με έδρα την Ατλάντα, δέχθηκε την προσφυγή 26 Πολιτειών των ΗΠΑ που υποστήριζε πως το Κογκρέσο υπερέβη τις εξουσίες του με την εν λόγω διάταξη, υποχρεώνοντας κάθε πολίτη να αγοράσει ασφάλιση. Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη με δύο ψήφους υπέρ και μία κατά.

Έκρινε όμως πάραλληλα πως το υπόλοιπο μέρος του νόμου μπορεί να παραμείνει σε ισχύ. Η μεταρρύθμιση είχε βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης Ομπάμα, με τους Δημοκρατικούς να πανηγυρίζουν περίπου ως επαναστατικές τις αλλαγές ενώ οι Ρεπουμπλικανοί την αντιμάχονταν ακόμη και μετά την ψήφισή της -η προσφυγή των 26 Πολιτειών έγινε από Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες και Ρεπουμπλικανούς εισαγγελείς.

Η απόφαση του Εφετείου, σημειώνει το Reuters, είναι μεν «χαστούκι» για το Λευκό Οίκο -που επέμενε στη νομική ορθότητα της διάταξης- αλλά η συνταγματικότητα της διάταξης αναμένεται να κριθεί οριστικά από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται πως ξεχωριστό Εφετείο, με έδρα το Σινσινάτι, έχει ήδη κρίνει συνταγματική την εν λόγω διάταξη ενώ εκκρεμεί η απόφαση τρίτου Εφετείου, στο Ρίτσμοντ, για το ζήτημα. Η απόφαση του Εφετείου του Σινσινάτι έχει ήδη εφεσιβληθεί, παίρνοντας το δρόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk