ΛΟΝΔΙΝΟ

Τι κοινό έχουν η κόρη ενός εύπορου Λονδρέζου, ένας νεαρός μουσικός, ένας σεφ, μια απόφοιτος πανεπιστημίου κι ένας φοιτητής Νομικής; Είναι μερικοί από τους συλληφθέντες ταραχοποιούς των τελευταίων ημερών που ο βρετανικός Τύπος βάφτισε «οι διαδηλωτές της μεσαίας τάξης», επειδή δεν έχουν καμία σχέση με το προφίλ του μέσου ταραξία που φαντάζονταν όλοι – δηλαδή μαύρος, φτωχός και άνεργος.

Είναι όλοι τους εφοδιασμένοι με λοστούς και γάντια, ενώ φοράνε στο πρόσωπο τους κουκούλες και μάσκες του σκι. Θα μπορούσαν να είναι οι αντίστοιχοι pieds noir των αγγλικών προαστίων, αλλά δεν είναι όπως οι, προ πενταετίας, γάλλοι αγανακτισμένοι «συνάδελφοι τους»: αντιθέτως, είναι παιδιά της μεσαίας τάξης, καθόλου φτωχά, τα περισσότερα εκ των οποίων μεγάλωσαν μέσα σε, κοινωνικά προνομιούχες, οικογένειες και τώρα φοιτούν σε κολέγια, με όλη τη ζωή να ανοίγεται μπροστά τους.

Τι είναι λοιπόν αυτό που έκανε την 19χρονη Λόρα Τζόνσον, κόρη του γνωστού επιχειρηματία Ρόμπερτ Τζόνσον, να κλέψει ένα μεγάλο τζιπ γεμάτο με, εξίσου κλεμμένες, ηλεκτρικές συσκευές; Όταν, μάλιστα, η 19χρονη δεν έχει κανένα πρόβλημα να αγοράσει όλα όσα έκανε «πλιάτσικο» με χρήματα από την περιουσία του, οικονομικά εύρωστου, πατέρα της;

Εκτόνωση της νεανικής οργής; Καταπιεσμένη επιθετικότητα; Διάθεση για απλό χαβαλέ; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αφού η ίδια ακόμη δεν έχει μιλήσει. Όπως, αντίστοιχα, σιγή ιχθύος τηρεί ακόμη και ο 19χρονος Στέφαν Χόιλ που το βράδυ της Τετάρτης στο Μάντσεστερ, μεθυσμένος ων, έκλεψε ένα βιολί από ένα σπασμένο κατάστημα με μουσικά είδη. Ο δικαστής που τον καταδίκασε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή, του ειπε πως «αποτελεί ντροπή για τον ιδιο και την οικογένεια του».

Αντιθέτως, εδώ και μερικά 24ωρα η Νατάσα Ριντ είναι απαρηγόρητη: η 24χρονη απόφοιτος πανεπιστημίου που έμενε στα βόρεια, εύπορα, προάστια του Λονδίνου, παρέδωσε από μόνη της στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της την τηλεόραση που ειχε κλέψει από ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. «Αρνείται να φάει επειδή την εχουν καταπλακώσει οι τύψεις για την πράξη της», λεει η μητέρα του κοριτσιού, συμπληρώνοντας πως «δεν την χρειαζόταν την τηλεόραση, αφού έχει ήδη μια συσκευή 27 ιντσών στο δωμάτιο της, ενώ ακόμη κι αν μας ζητούσε χρήματα, θα της τα δίναμε για να πάρει μια καινούργια».
Ο 21χρονος φοιτητής Νομικής Μαρουάν Ρουχί κατηγορείται πως αποτελούσε μέλος μιας συμμορίας που πλιατσικολογούσε σε περιοχές του Βόρειου Λονδίνου τις ημέρες των μεγάλων ταραχών. Προέρχεται κι αυτός από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, χωρίς πρότερο βίαιο παρελθόν. Το ιδιο ισχύει και για τον σεφ Φίτζροϊ Τόμας, ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του, Ρόναλντ και μερικούς ακόμη, έκαναν «γυαλιά καρφιά» ένα εστιατόριο στην περιοχή του Κλαπαμ, στο Νότιο Λονδίνο.
Όποιος κι αν ήταν ο λόγος που τους ώθησε σε αυτές τις πράξεις, ένα είναι σίγουρο: το ποινικό τους μητρώο θα είναι βεβαρημένο για το υπόλοιπο της ζωής τους.