Ιταλία: διάταγμα – εξπρές για λιτότητα ύψους 45 δισ. ευρώ

Εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης συνεδριάζει εκτάκτως στις 20:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, καθώς εγκρίνονται με διάταγμα-εξπρές τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνουν περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 45 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013 -στη γραμμή των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης συνεδριάζει εκτάκτως στις 20:00 της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, καθώς εγκρίνονται με διάταγμα-εξπρές τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνουν περικοπές κρατικών δαπανών ύψους 45 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013 -στη γραμμή των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Ετοιμοπόλεμοι» δήμοι και περιφέρειες λόγω συρρίκνωσης και περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης κατά 9,5 δισ. ευρώ· επιβεβαιώνεται ο φόρος αλληλεγγύης για υψηλά εισοδήματα. Πυρ ομαδόν και του Τζούλιο Τρεμόντι και φωνές ότι η Ιταλία τελεί υπό «κηδεμονία»…

Πριν την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οποίους και ενημέρωσε ότι οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες θα ανέλθουν σε 20 δισ. ευρώ το 2012 και 25 δισ. ευρώ το 2013.

Πηγή που παρέστη στη συνάντηση δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε τη μείωση κατά 9,5 δισ. ευρώ στην κρατική χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης τη διετία 2012-2013.

Η ίδια πηγή ανέφερε, επίσης, ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιβεβαίωσε την επιβολή φόρου αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 90.000 ευρώ, ενώ μελετάται και η επιβολή εισφοράς του 10% σε όσους έχουν απολαβές που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αυξηθεί επίσης ο ΦΠΑ και θα υπάρξει παρέμβαση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ ο Μπερλουσκόνι φέρεται να διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι θα μειωθούν ουσιαστικά οι δαπάνες που σχετίζονται με τις απολαβές των πολιτικών και τα έξοδα όλου του πολιτικού συστήματος -επισημαίνοντας ότι θα εγκρθούν 15 συγκεκριμένα μέτρα.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος δήλωσε ότι κυβερνητικό διάταγμα για τα μέτρα λιτότητας που αναμένεται να εγκριθεί εντός της ημέρας προβλέπει τη συρρίκνωση του αριθμού των διοικητικών περιφερειών και της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κατάργηση επαρχιακών και δημοτικών αρχών και συμβουλίων και την ιδιωτικοποίηση τοπικών υπηρεσιών.

Δήμοι και κοινότητες στην Ιταλία δηλώνουν έτοιμοι για κινητοποιήσεις, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, δήλωσε ότι με τα μέτρα αυτά παύει ουσιαστικά να υφίσταται το ομοσπονδιακό φορολογικό σύστημα που είχε μόλις εγκριθεί. «Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη τα προηγούμενα μέτρα, είχαν πλήξει τις περιφέρειες πολύ περισσότερο από το ποσοστό περικοπών που κανονικά τους αναλογεί» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Ιταλικών Δήμων (Anci) Γκρατσιάνο Ντελρίο πρόκειται για «μια δέσμη μέτρων εντελώς άδικη, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και αυτό διότι υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, σε ρόλο χειρουργού, αφαιρεί το ήπαρ και το στομάχι από τον ασθενή, χωρίς να καταφέρει όμως να πετύχει την ίαση».

Στην ίδια γραμμή ο πρόεδρος της Ενωσης Ιταλικών Νομαρχιών (Upi) Tζουσέπε Καστιλιόνε, τονίζει ότι «τα μέτρα είναι αρνητικά, διότι το μόνο που θα καταφέρουν να προκαλέσουν είναι ένα σαφές κύμα ύφεσης στην οικονομία της χώρας».

Από την πλευρά της η γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας Cgil, Σουζάνα Καμούσο, σχολιάζοντας τις επικείμενες περικοπές, δήλωσε: «Η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Περιμέναμε να δημοσιοποιηθεί η επιστολή που εστάλη στην Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να καταλάβουμε σε ποιο γήπεδο παίζουμε».

Ο Τζούλιο Τρεμόντι απάντησε έμμεσα στην Καμούσο λέγοντας ότι «τέτοιου είδους εμπιστευτικές επιστολές δημοσιοποιούνται μόνον από τον αποστολέα».

Στο «κόκκινο» η πολιτική ένταση

Ακολουθώντας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι προωθεί με ρυθμούς-εξπρές την έγκριση του διατάγματος που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για την επίτευξη της δημοσιονομικής ισορροπίας το 2013, αντί του 2014, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές και να παρέμβει η ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων.

Η επίσπευση των στόχων για δημοσιονομική ισορροπία ανάγκασε την ιταλική κυβέρνηση να αναζητήσει άλλα 20 δισ. ευρώ εντός του 2012.

Η παρέμβαση Τρεμόντι την Πέμπτη ενώπιων των αρμόδιων επιτροπών του Κοινοβουλίου ανέβασε στο «κόκκινο» την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο «τσάρος» της ιταλικής οικονομίας προϊδέασε για ελαστικοποίηση της εργασίας με περαιτέρω διευκόλυνση των απολύσεων, πιθανές περικοπές μισθών και συντάξεων, εισφορές αλληλεγγύης και ιδιωτικοποιήσεις.

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σε συνέχεια των πρώτων του αντιδράσεων, τόνισε την Παρασκευή «η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει ποια είναι η κατάσταση και ο Τρεμόντι με τα μέτρα που απαρίθμησε την Πέμπτη μπορεί να συλλέξει το πολύ τρία δισεκατομμύρια ευρώ και όχι 20 που χρειάζονται άμεσα».

Ο ηγέτης της Ενωσης Κέντρου (Udc), Πιερφερντινάντο Καζίνι, εγκαταλείποντας κάθε διπλωματική περιστροφή, τόνισε ότι «ο Τρεμόντι έχει αποβλακωθεί, χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο και θεραπεία».

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού κόμματος Ιταλία των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, υπογραμμίζει ότι «δεν βλέπει να υπάρχει ψητό αλλά μόνο καπνός, όπως όταν κανείς ψήνει τα αρροστιτσίνι», (τα ιταλικά σουβλάκια).

«Αφού η κυβέρνηση λέει ότι η χώρα είναι υπό κηδεμονία, πρέπει να παρουσιάσει το σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», προσθέτει ο Ντι Πιέτρο.

Οι αναλυτές δίνουν έμφαση στην χθεσινή συνάντηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον επόμενο πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο ανέλυσε την όλη δομή των οικονομικών μέτρων, ακούγοντας με ιδιαίτερη προσοχή στις συμβουλές του.

Πρόκειται ενδεχομένως για ένα έμμεσο τρόπο για να αποδυναμωθεί και ο ρόλος του αποκαλούμενου «υπερυπουργού» Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, επισημαίνουν οι παρατηρητές.

Το σύνολο, πάντως, του ιταλικού Τύπου, υπογραμμίζει ότι ο Μπερλουσκόνι θα κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει το άμεσο βάρος και τις συνέπειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή των νέων μέτρων, για να μην ολοκληρωθεί η πολιτική του σταδιοδρομία μια περίοδο σκληρών φορολογικών παρεμβάσεων και περικοπών στον τομέα της εργασίας.

Πληροφορίες που διέρρεαν το βράδυ της Πέμπτης -και επιβεβαιώνονται την Παρασκευή- από τον χώρο της ιταλικής κεντροδεξιάς ανέφεραν ότι ο Μπερλουσκόνι ενέδωσε στις πιέσεις του επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, υπέρ μιας έκτακτης οικονομικής εισφοράς των μεγαλοεισοδηματιών, ζητώντας, με αντάλλαγμα την δυνατότητα να μπορεί να παρέμβει επί των συντάξεων.

Το «θερμόμετρο» ανέβηκε στην Ιταλία από την περασμένη εβδομάδα όταν αποκαλύφθηκε επιστολή του Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του διαδόχου (και νυν κεντρικού τραπεζίτη της Ιταλίας) Μάριο Ντράγκι προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην οποία ζητούν απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών και περιφερειακών οργανισμών κοινής ωφελείας -που συχνά διαχειρίζονται τις δημόσιες μεταφορές, την αποκομιδή των απορριμμάτων, τη διανομή ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.

Το «αντάλλαγμα» για την οικονομία της χώρας δεν αναφέρεται στο κείμενο, αλλά έγινε γνωστό λίγο αργότερα: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προανήγγειλε, υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας, την αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων προκειμένου να περιοριστούν οι πιέσεις των αγορών.

«Περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, παρεμβάσεις στο καθεστώς εργασίας στο δημόσιο, μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο της απόλυτης ευελιξίας των νέων και των επισφαλώς εργαζομένων που προσφέρει όμως απόλυτη προστασία στους υπολοίπους εργαζόμενους και συμβάσεις εργασίας που θα συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα» συστήνουν οι δύο τραπεζίτες στην κυβέρνηση, σύμφωνα με την επιστολή που αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk