Μήνυμα στήριξης αλλά και δημοσιονομικής επαγρύπνησης στέλνει, για ακόμα μία φορά το Πεκίνο, προς τους ηγέτες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Εμπορίου της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Ινδονησία ο κινέζος αξιωματούχος Τσεν Ντεμίνγκ εξέφρασε την ανησυχία του για τη δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ ενώ έκανε λόγο και για επερχόμενους κινδύνους για τις χώρες της ευρωζώνης.

«Εκφράζουμε τη στήριξή μας στα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που έχουν λάβει οι χώρες με τα αντίστοιχα προβλήματα αλλά ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις τους θα αναλάβουν ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους» δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας.

«Επίσης είμαστε ανήσυχοι για τις νέες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο ίδιος χωρίς να προσδιορίσει τις χώρες και τα προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν.

Επίσης υπεραμύνθηκε της νομισματικής πολιτικής που ασκεί το Πεκίνο επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι τα νομίσματα πρέπει να ανατιμώνται προοδευτικά για να μην προκαλούνται αναταράξεις στις αγορές.