Αυξήθηκε η κατανάλωση ρεύματος τον Ιούλιο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η αύξηση δεν ανέστρεψε τη συνολική εικόνα, καθώς για το επτάμηνο η ζήτηση παραμένει σε πτωτική τροχιά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η αύξηση δεν ανέστρεψε τη συνολική εικόνα, καθώς για το επτάμηνο η ζήτηση παραμένει σε πτωτική τροχιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικού αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 1,93% έναντι του Ιουλίου 2010 και σε αυτό συνέβαλε το ότι οι βιομηχανικοί πελάτες αύξησαν τη ζήτηση κατά 11,32% και οι μικροί βιομηχανικοί, εμπορικοί και οικιακοί κατά 1,81%.

Ωστόσο, σε επίπεδο επταμήνου, η καθαρή ζήτηση συνεχίζει να υστερεί κατά 2,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι στο επτάμηνο, η ζήτηση από τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κατέγραψε πτώση της τάξεως του 2,45% σε σχέση με το 2010, και διαμορφώθηκε σε 24.493.225 μεγαβατώρες στο επτάμηνο.

Αντίθετα, η ζήτηση από τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες εμφανίζεται αυξημένη κατά 7,94% στο επτάμηνο και διαμορφώθηκε σε 3.964.534 μεγαβατώρες από 3.673.075 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη της ζήτησης, το στοιχείο έτους που διατηρείται και τον Ιούλιο, είναι η σημαντική κάμψη των εισαγωγών.

Η λιγνιτική παραγωγή κάλυψε το 50% της ζήτησης, οι μονάδες φυσικού αερίου το 30%, οι υδροηλεκτρικές μονάδες το 7,5%, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) μόλις το 2,9% και οι εισαγωγές το 8,9%.

Οι εισαγωγές τον Ιούλιο ήταν μειωμένες κατά 22,75%, έναντι του Ιουλίου 2010, και στο επτάμηνο κατά 47,4%, καλύπτοντας μόνο το 6,6% της συνολικής ζήτησης.

Η Βουλγαρία συνεχίζει να είναι η χώρα από την οποία η Ελλάδα εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ηλεκτρισμού. Ωστόσο μετά τη διασύνδεση του ελληνικού με το τουρκικό δίκτυο, σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικού εισάγονται και από την Τουρκία.

Έτσι, το επτάμηνο από τη Βουλγαρία οι καθαρές εισαγωγές ανήλθαν σε 1.636 γιγαβατώρες και από Τουρκία σε 1.482 γιγαβατώρες.

Τέλος, η Ελλάδα είναι και εξαγωγέας ηλεκτρικού ρεύματος και στις πρώτες θέσεις εξαγωγών μας χώρες βρίσκονται η Αλβανία και η Ιταλία, προς τις οποίες το επτάμηνο εξήχθησαν περίπου 2.280 γιγαβατώρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk