«Εξαιτίας του καιρού η παραμονή μας στα Κύθηρα κράτησε, οκτώ ημέρες… Υπάρχουν διάφορα λιμάνια επικίνδυνα και το νησί είναι γεμάτο από δάση και βουνά. Γι’αυτό και τα Κύθηρα μοιάζουν σχεδόν έρημα και ακατοίκητα, με εξαίρεση την περιοχή του κάστρου, όπου βρίσκεται ο Προβλεπτής και μερικά μικρά και ασήμαντα χωριά. Η περίμετρός του είναι 60.000 δρασκελιές και είναι (όπως αναφέρει ο Borodini) γεμάτο μονόκερους, που έχουν μια πέτρα πάνω στο κεφάλι τους με μαγικές ιδιότητες για αρρώστιες, πόνους στα λαγόνια και δύσκολες γέννες…».

Η παραπάνω, γλαφυρότατη περιγραφή των Κυθήρων αποδίδεται στον Γάλλο γεωγράφο Νικολά Νικολέ και γράφηκε το 1577. Πώς όμως είναι τα Κύθηρα σήμερα; Την απάντηση δίνουν πέντε έλληνες φωτογράφοι, οι Γιάννης Σταθάτος, Τζέλη Χατζηδημητρίου, Κώστας Παυλάκης, Δροσιά Τσέρη, Μιχάλης Πετρόπουλος που μέσα από τον φακό τους αναζητούν το μεγαλείο του σημερινού νησιού. Η δουλειά τους εκτίθεται στο Καψάλι των Κυθήρων, περιοχή με έντονη τουριστική κίνηση.

{{{ moto }}}

Ο Σταθάτος γνωστός φωτογράφος και θεωρητικός της φωτογραφίας απαθανάτισε τα Κύθηρα όπως αυτός τα έχει γνωρίσει ενώ στην δουλειά της Χατζηδημητρίου φαίνεται η εμπειρία της στην φωτογράφηση τοπίων (έχει έντονη εκδοτική δραστηριότητα στο χώρο του ταξιδιωτικού βιβλίου).
Ο Κώστας Παυλάκης φωτογραφίζει το βυθό των Κυθήρων, η εικαστικός Δροσιά Τσέρη προσεγγίζει την έννοια του τοπίου φωτογραφίζοντας «τοπία» κατασκευασμένα από κάποιο ντόπιο και τέλος, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Μιχάλης Πετρόπουλος δίνουν τη δική του οπτική ματιά στα Κύθηρα του σήμερα.

Ο χώρος της έκθεσης που διευθύνει η ζωγράφος Γεωργία Τσέρη με επιμελήτρια την video artist Μαρία Σχινά είναι η γκαλερί Follow your Art στο Καψάλι που εγκαινιάστηκε εφέτος το καλοκαίρι με μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής, ονόματι «Tοπία Ψυχής».

Στον ίδιο χώρο τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται θα πραγματοποιηθεί έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας «Kythiriscus», ενώ από τον Οκτώβριο η γκαλερί έχει σκοπό να προγραμματίσει εργαστήρια αλλά και συνεργασίες με καλλιτέχνες για ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.