ΟΗΕ: Λιμός για χιλιάδες στην Ανατολική Αφρική

Ο λιμός στην Ανατολική Αφρική δεν έχει φθάσει ακόμη στο αποκορύφωμά του και αν δεν υπάρξει παγκόσμια κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα έρθουν άμεσα αντιμέτωποι με την πείνα και τον θάνατο, προειδοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Ο λιμός στην Ανατολική Αφρική δεν έχει φθάσει ακόμη στο αποκορύφωμά του και αν δεν υπάρξει παγκόσμια κινητοποίηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα έρθουν άμεσα αντιμέτωποι με την πείνα και τον θάνατο, προειδοποιεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η Κάθριν Μπραγκ, συντονίστρια των επιχειρήσεων αρωγής του ΟΗΕ, απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 1.3 δισ. δολάρια που χρειάζονται για να σωθούν άνθρωποι. «Κάθε ημέρα μετράει» είπε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Πιστεύουμε ότι δεκάδες χιλιάδες έχουν ήδη πεθάνει. Εκατοντάδες χιλιάδες αντιμετωπίζουν άμεση πείνα και θάνατο. Μπορούμε να δράσουμε προκειμένου να αποτρέψουμε περαιτέρω θανάτους και να εξασφαλίσουμε την επιβίωση όσων βρίσκονται στο χείλος του θανάτου» προσέθεσε. Η υπηρεσία της Μπραγκ ανακοίνωσε ότι αν δεν διατεθεί μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια, ο λιμός αναμένεται να εξαπλωθεί σε όλες τις περιοχές της νότιας Σομαλίας μέσα στις επόμενες τέσσερις με έξι εβδομάδες.

Προειδοποίησε επίσης ότι ο αριθμός των σομαλών μεταναστών από τις περιοχές που πλήττονται από την πείνα θα αυξηθεί κατακόρυφα, δυσχεραίνοντας τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια στο Κέρας της Αφρικής. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ανατολική Αφρική βρίσκονται στο έλεος της πείνας, εξαιτίας της ξηρασίας και της άρνησης των ισλαμιστών Σεμπάμπ να επιτρέψουν την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στις περιοχές που ελέγχουν.

Σύμφωνα με τη Μπραγκ, η κατάσταση στη Σομαλία συνιστά «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα και τη χειρότερη κρίση ασφάλειας τροφίμων από τον λιμό του 1991-92 στη Σομαλία». «Δεν έχει έρθει ακόμη το αποκορύφωμα της κρίσης» τόνισε, προειδοποιώντας για τα υψηλά ποσοστά υποσιτισμού και θανάτου σε παιδιά κάτω των πέντε χρόνων, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στα δημητριακά και την ξηρασία.

Ο Λούκα Αλινόβι, εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας στην Κένυα, είπε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει «αβάσταχτη» τις ερχόμενες εβδομάδες εάν οι Σομαλοί συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τις εστίες τους στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας – που ελέγχονται κυρίως από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές αλ Σεμπάμπ.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας πρότεινε αμνηστία στους ισλαμιστές Σεμπάμπ, οι οποίοι εγκατέλειψαν το Σαββατοκύριακο τις περισσότερες από τις στρατηγικές θέσεις τους στη πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

Οι ισλαμιστές Σεμπάμπ που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της νότιας και κεντρικής Σομαλίας εγκατέλειψαν τα ξημερώματα του Σαββάτου πολλές από τις στρατηγικές τους θέσεις στο Μογκαντίσου. Την ασφάλεια των περιοχών αυτών προσπαθούν τώρα να εγγυηθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τους συμμάχους τους της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (Amisom).

Ωστόσο, ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Σομαλία Ογκουστίν Μαχίγκα προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος οι πολέμαρχοι να σπεύσουν να γεμίσουν το «κενό» που άφησε η αποχώρηση των ισλαμιστών Σεμπάμπ. «Αν δεν δράσουμε άμεσα για να αναπληρώσουμε αυτό το κενό, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να το κάνουν οι πολέμαρχοι» είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk