«Αντίδραση πανικού» χαρακτηρίζεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η αναγγελία σκληρότερων των προβλεπόμενων μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στην ανάλυση σημειώνεται ότι η ιταλική οικονομία υποφέρει από χρόνια στασιμότητα καθώς ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία 10 χρόνια δεν ξεπέρασε το 0,3%. Ακόμα και πριν από τη σημερινή ανακοίνωση των νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο τοποθετείται στο 0,3% ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να είναι αρνητικός την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

«Η τελευταία δέσμη μέτρων της ιταλικής κυβέρνησης αναμφίβολα θα πλήξει την οικονομία καθώς η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί σημαντικά»
εκτιμά ο αναλυτής της Barclays στη Ρώμη Φάμπιο Φόις. «Για να απαντήσει σε όσα ζητά η ΕΚΤ ο ιταλός υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει μέτρα ύψους 20 δισ. ευρώ που θα πλήξουν τους φορολογούμενους» αναφέρει το Reuters.
Μιλώντας σήμερα στο εθνικό κοινοβούλιο ο Τζούλιο Τρεμόντι προανήγγειλε «πολύ σκληρά μέτρα για το 2012 και το 2013» ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης δημοτικών επιχειρήσεων σε τομείς όπως τα μέσα μεταφοράς, η ηλεκτροδότηση και τα απορρίμματα ενώ ανακοίνωσε περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και συντάξεων δίνοντας το στίγμα των μέτρων που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ έστειλε επιστολή που αποκάλυψε αργότερα η Corriere della Sera ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας.
Κι όμως, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα κυμανθεί αυτή τη χρονιά στο 3,9% του ΑΕΠ το οποίο δεν αποτελεί ασφαλώς «επίπεδο συναγερμού». Το χρέος βέβαια παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα (1,8 τρισ. ευρώ σε απόλυτα μεγέθη, 120% του ΑΕΠ) όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η συνταγή λιτότητας είναι το κατάλληλο φάρμακο. «Μόνο αν η χώρα αποφεύγει τη λιτότητα και λάβει μέτρα ανάπτυξης θα μπορέσει να περιορίσει το δανεισμό σε διαχειρίσιμα επίπεδα» καταλήγει το Reuters.