ΓΣΕΒΕΕ: «Επιλογή αυτοκτονίας η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση»

«Επιλογή αυτοκτονίας» χαρακτηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) την αύξηση στο συντελεστή 23% του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης και ζητά άμεση συνάντηση με το υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο. Παράληλα ζητά να καταργηθεί η αφαίρεση του υποχρεωτικού εξόδου των ασφαλιστικών εισφορών στο ΟΑΕΕ από το φορολογητέο εισόδημα.

«Επιλογή αυτοκτονίας» χαρακτηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) την αύξηση στο συντελεστή 23% του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης και ζητά άμεση συνάντηση με το υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο. Παράληλα ζητά να καταργηθεί η αφαίρεση του υποχρεωτικού εξόδου των ασφαλιστικών εισφορών στο ΟΑΕΕ από το φορολογητέο εισόδημα.
Ειδικότερα στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει, μεταξύ των άλλων, ότι «θα θέλαμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σας για να σας επισημάνουμε πολύ βασικά λάθη που έχουν αποφασιστεί από τον μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο και που αν δεν ανακληθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στην αγορά και στην οικονομία. Θα οδηγήσουν δε, σίγουρα σε μείωση εσόδων για επιχειρήσεις και κράτος και όχι σε αύξηση κρατικών εσόδων όπως με εώλους υπολογισμούς προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο. Τελικά δηλαδή δεν θα επιτευχθούν μετά βεβαιότητας ούτε οι στόχοι που τίθενται για τον προϋπολογισμό».
Και σημειώνει πως «οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ είναι υποχρεωτικές, δηλαδή υποχρεωτικό έξοδο για τον επιχειρηματία που δεν καταχωρείται στα βιβλία της επιχείρησης. Η κατάργηση του κίνητρου αυτού θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα έσοδα του ΟΑΕΕ, την ίδια τη βιωσιμότητα του, τη δυνατότητα για πληρωμή συντάξεων και προφανώς θα δημιουργήσει πιέσεις στον προϋπολογισμό για κάλυψη των ελλειμμάτων του. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ οι επαγγελματίες που δεν καταβάλουν τα δικά τους ασφάλιστρα τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές ξεπερνούν το 35% φαλκιδεύοντας την ίδια την δικιά τους ασφάλιση και συνταξιοδότηση, αλλά και τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ. Το ποσοστό αυτό ήταν 17% πριν από 3 χρόνια. Η μη πληρωμή ασφάλιστρων δεν πρόκειται να περιοριστεί με απειλές για πρόστιμα, αυτόφωρα και φυλακίσεις. Η αδυναμία πληρωμής κάτω από τις σημερινές συνθήκες όπου 1 στις 4 επιχειρήσεις σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιανουάριος 2011) θα κλείσει τους επόμενους μήνες, είναι πραγματική αδυναμία και δεν αποκαθιστάται με τα όποια διοικητικά μέτρα. Απαιτείται άλλου είδους αντιμετώπιση. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος που πρέπει να αναιρεθεί, η κατάργηση της δυνατότητας αφαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα. Ιδιαίτερα αυτήν την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».
Σχετικά μετο θέμα του ΦΠΑ επισημαίνει ότι «πρέπει να ανακληθεί άμεσα η επιλογή «αυτοκτονίας» που έγινε με την αύξηση κατά 10 μονάδες, δηλαδή 77%, του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης (από 13% σε 23 %). Επιχειρήσεις που εκτός των άλλων αποτελούν και καταφύγιο για εργασία, κύρια νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Αφορά περίπου 140.000 επιχειρήσεις (και ξενοδοχειακές) που απασχολούν πλέον των 600.000 εργαζομένων. Τελικά με αυτή την επιλογή δεν θα επιτευχθεί, κάτω από τις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης, η εισροή στα ταμεία του κράτους ούτε του 20% των υπολογισθέντων. Και αυτό σε πρώτη φάση. Αποτέλεσμα αυτής της «παρανοϊκής» επιλογής θα είναι δεκάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα νέων, για τους οποίους το κράτος θα κληθεί να καταβάλλει επιδόματα ανεργίας. Χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις. Ο ΟΑΕΕ θα χάσει χιλιάδες επιχειρηματίες ασφαλισμένους. Το τουριστικό μας προϊόν θα καταστεί το ακριβότερο στην Ευρώπη για άλλη μια φορά, με προφανείς και εδώ τις οικονομικές επιπτώσεις για επιχειρήσεις και κράτος».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk