Γερμανία: Η τελευταία χώρα που προβάλλει αντίσταση στα ευρωομόλογα

Άρθρο στους Financial Times Deutschland με τίτλο «Τελευταία έξοδος τα ευρωομόλογα» και υπότιτλο «Τα κοινά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης αποτελούν για πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ, τους τραπεζίτες και τους ειδικούς μόνο ένα ζήτημα χρόνου.

Άρθρο στους Financial Times Deutschland με τίτλο «Τελευταία έξοδος τα ευρωομόλογα» και υπότιτλο «Τα κοινά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης αποτελούν για πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ, τους τραπεζίτες και τους ειδικούς μόνο ένα ζήτημα χρόνου. Μόνο η Γερμανία είναι αυστηρά αντίθετη» αναφέρει τα εξής:

«Στην πραγματικότητα κανείς δεν αμφιβάλει πλέον ότι αποτελεί τη μοναδική λύση, εκτός από το Βερολίνο», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του SPD Ούντο Μπούλμαν. Μέρα με τη μέρα οι οικονομολόγοι και οι εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού κλάδου συνηγορούν υπέρ των ευρωομολόγων, δηλαδή των κοινών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης. «Όποιος επιθυμεί την επιβίωση της νομισματικής ένωσης, δεν έχει άλλη επιλογή», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management Τζιμ Ο΄ Νιλ. Από τότε που ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο ιταλός Υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι υπέβαλαν την πρόταση το Δεκέμβριο, η ιδέα κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να υποβάλει το φθινόπωρο μία έκθεση υλοποίησης. Αλλά η αντίσταση της Γερμανίας παραμένει αμετάβλητη.

Ως προς αυτό η ανάλυση της κατάστασης ενώνει τους υποστηρικτές όπως και τους αντιπάλους: Οι μέχρι τώρα μηχανισμοί διάσωσης μετά τη διεύρυνση του ταμείου EFSF δεν μπορούν να καλύψουν κάθε πρόβλημα. Το ταμείο θα λειτουργούσε πέραν των δυνατοτήτων του με ένα δανειακό πρόγραμμα για αρκετά χρόνια προς την Ιταλία σύμφωνα με το μοντέλο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Από την αρχή η Ισπανία θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη πιθανή περίπτωση. Αν συμπεριλαμβανόταν και η Ιταλία, το ρίσκο θα έπεφτε μόνο στις έξι χώρες που αξιολογήθηκαν από τους οίκους αξιολόγησης με ΑΑΑ, οι οποίες τότε θα πλησίαζαν οι ίδιες στην αρνητική προοπτική των οίκων αξιολόγησης. Αν η ελπίδα να μπορέσουν να βοηθηθούν επαρκώς η Ισπανία και η Ιταλία με ενέργειες όπως η επαναγορά ομολόγων δεν ευοδωθεί, υπάρχει πρόβλημα.

Πώς θα λειτουργήσουν τα ευρωομόλογα, τα οποία θα έπρεπε ορθότερα να λέγονται ομόλογα της Ευρωζώνης (ο όρος ευρωομόλογα επικράτησε διεθνώς μέχρι τώρα για όλα τα εκδοθέντα σε ευρώ κρατικά ομόλογα συμπεριλαμβανομένων εκείνων των χωρών που δεν εντάσσονται στην Ευρωζώνη); Βάση της συζήτησης αποτελεί ένα μοντέλο του think tank των Βρυξελλών Bruegel. Οι οικονομολόγοι Ζακ Ντελπλά και Γιάκομπ φον Βάιζτσέκερ ανέπτυξαν ένα σύστημα από «μπλε» και «κόκκινα» ομόλογα. Σύμφωνα με αυτό, τα κράτη της Ευρωζώνης μπορούν να εφοδιάζονται χρήματα (μπλε ομόλογα) μέσω μίας κοινής υπηρεσίας χρέους μέχρι και το 60% του ορίου χρέους που επιτάσσει η συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η χορήγηση χρήματος θα επιτυγχάνεται μέσω ενός ανεξαρτήτου συμβουλίου σταθεροποίησης. Όποιος χρειάζεται περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να τα εφοδιαστεί μέσω των δικών του κρατικών ομολόγων. Αυτά τα κόκκινα ομόλογα δεν θα διασφαλίζονταν από τα άλλα κράτη της ΕΕ, και έτσι θα είναι πιο ανασφαλή και ακριβότερα. Ο Ντελπλά και ο φον Βάιζτσέκερ αντιμετωπίζουν με αυτό το σύστημα το φόβο ότι υπερχρεωμένα κράτη θα μπορούσαν να εφησυχάσουν στα χαμηλά επιτόκια των ευρωομολόγων.

Αυτό δεν πείθει βέβαια τους επικριτές. «Θα επιβραβεύεται η ελλιπής δημοσιονομική πειθαρχία», δηλώνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Ότμαρ Ίσινγκ.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP βλέπει στα ευρωομόλογα την αρχή μίας αναδιανεμητικής ένωσης. Στην πραγματικότητα, λέει, η Γερμανία θα επιχορηγεί μέσω των υψηλών επιτοκίων τα χαμηλά επιτόκια των άλλων. Αυτό συμβαίνει σε μικρότερη έκταση στην περίπτωση του EFSF, ο οποίος διασφάλισε χάρη στις γερμανικές εγγυήσεις χαμηλή έντοκη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Άλλοι ειδικοί θεωρούν ότι τα πρόσθετα έξοδα ύψους 20 δις ευρώ ετησίως για τη Γερμανία ως ισχυρές υπερβολές. Είναι αλήθεια, ότι τα επιτόκια θα ήταν ακριβότερα για τη Γερμανία αν ίσχυε το σημερινό μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης. Αλλά λόγω του μεγέθους της αγοράς τα επιτόκια για τα «γαλάζια ομόλογα» θα μπορούσαν να είναι σημαντικά πιο φτηνά.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτός αυτού επιχειρηματολογεί με το άρθρο 125 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο αποκλείει την υποχρέωση ανάληψης ξένου χρέους στην ΕΕ. Αυτό δεν αποτελεί βέβαια θέσφατο στο Βερολίνο. «Πρέπει απλώς να περιμένουμε όσο περισσότερο γίνεται με την έκδοσή τους. Κι αυτό, επειδή τα ευρωομόλογα αποτελούν την τελευταία δυνατότηα για τη διάσωση του ευρώ και αυτή πρέπει να πετύχει», δήλωσε σχετικά υψηλόβαθμος υπάλληλος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk