Κλιμακώνει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ τη στρατιωτική επιχείρηση κοντά στην τουρκική μεθόριο, με την οποία… υποδέχθηκε πριν από ένα 24ωρο τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη Δαμασκό -σε μία άκαρπη διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν την πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας να μετρά άλλους 50 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά, σε νέα επίθεση του στρατού. Επιδρομές και συλλήψεις και στην Ντέιρ αλ-Ζορ.

Δώδεκα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μαζί με δέκα λεωφορεία γεμάτα στρατιώτες εισέβαλαν την Τετάρτη στην πόλη Ταφτανάζ, 30 χιλιόμετρα από τη μεθόριο με την Τουρκία, καθώς και στη γειτονική πόλη Σερμίν, καθώς το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ επεκτείνει τις επιχειρήσεις στα βορειοοδυτικά για να συνθλίψει το αντικυβερνητικό κίνημα.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει επικαλούμενο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας ότι μια γυναίκα έχασε τη ζωή της κατά την εισβολή του στρατού.

Η επιχείρηση κοντά στην τουρκική μεθόριο άρχισε την Τρίτη ενώ βρισκόταν στη Δαμασκό ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου, καλώντας το καθεστώς Άσαντ να βάλει τέλος στην αιματοχυσία και κομίζοντας ένα γραπτό μήνυμα του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και ένα προφορικό μήνυμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Η απάντηση του Άσαντ ήταν ότι οι συριακές δυνάμεις θα συνεχίσουν να καταδιώκουν τις «ομάδες τρομοκρατών», σε μία πάγια γραμμή αδιαλλαξίας έναντι των διεθνών πιέσεων που διαρκώς διογκώνονται, αλλά αποτυγχάνουν να βάλουν τέλος στην άγρια καταστολή.

Επιστρέφοντας στην Άγκυρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι εξέφρασε ξεκάθαρα τις τουρκικές θέσεις κατά τη συνάντησή του με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, υπογραμμίζοντας ότι «οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα είναι καθοριστικές τόσο για τη Συρία, όσο και για την Τουρκία».

«Ο πρώτος και κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να σταματήσει η αιματοχυσία, να σταματήσουν οι θάνατοι αμάχων» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις όχι μόνο δεν σταματούν αλλά κλιμακώνονται κοντά στην τουρκική μεθόριο, ενώ παράλληλα ο στρατός συνεχίζει να σφυροκοπεί την πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας, η οποία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα αφότου έγινε προ εβδομάδων το επίκεντρο των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά, σκοτώθηκαν σε νέα επίθεση του συριακού στρατού σε προάστια της πόλης, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός εξαπολύει επιδρομές στη Ντέιρ αλ Ζορ στη βορειοανατολική Συρία, προβαίνοντας σε μαζικές συλλήψεις στις συνοικίες αλ-Κάσουρ και αλ-Άρντι.

Περίπου 34 πολίτες, περιλαμβανομένων 11 παιδιών, σκοτώθηκαν την Τρίτη στην Ντέιρ αλ-Ζορ, σύμφωνα με την οργάνωση Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Συνολικά εκτιμάται ότι 1.730 πολίτες και 406 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Συρία στα μέσα του Μαρτίου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι δύσκολο να επαληθευτούν τα στοιχεία αυτά, καθώς οι συριακές αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στα περισσότερα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις περισσότερες διεθνείς οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.