Διαμετρικά αντίθετες απόψεις ακούγονται για τον άνθρωπο που σκοτώθηκε από την αστυνομία πυροδοτώντας τις ταραχές στο Λονδίνο. Ο 29χρονος Μαρκ Ντάγκαν άλλοτε περιγράφεται σαν αδίστακτος γκάνγκστερ και μάλιστα αρχηγός συμμορίας, άλλοτε σαν καλός πατέρας τεσσάρων παιδιών, ευγενής άνθρωπος και ενεργό μέλος της κοινωνίας.

Ξέρουμε πώς έληξε η ζωή του: στα χέρια της αστυνομίας, Σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού την Πέμπτη το απόγευμα, σε έλεγχο του αυτοκινήτου του κοντά στη στάση του μετρό Χέιλ, στο Τότεναμ. Επεσαν πυροβολισμοί, αλλά το τι ακριβώς συνέβη τις τελευταίες στιγμές του αποτελεί το επίκεντρο φλέγουσας διαμάχης. Η αρχική εκδοχή ότι ο Ντάγκαν είχε πυροβολήσει τους αστυνομικούς αμφισβητείται, καθώς μία δεύτερη σφαίρα που σφηνώθηκε στον φορητό ασύρματο ενός αστυνομικού – «αποδεικτικό στοιχείο» πως ο Ντάγκαν πυροβόλησε – αποδείχτηκε ότι προερχόταν και αυτή από όπλο αστυνομικού.

Αρα λοιπόν, ο Ντάγκαν ήταν ή όχι ο τύπος του ανθρώπου που θα πυροβολούσε αστυνομικούς; Οχι, σύμφωνα με τη σύντροφό του και μητέρα των παιδιών του, την 29χρονη Σιμόν Γουίλσον. «Ο Μαρκ δεν ήταν άγνωστος στην αστυνομία, αλλά ποτέ δεν είχε κατηγορηθεί για κάτι», έχει δηλώσει. «Πιστεύω πως αν είχε όπλο και έβλεπε την αστυνομία να έρχεται, αυτό που θα έκανε θα ήταν να τρέξει και όχι να πυροβολήσει.» Η ίδια είπε ότι σχεδίαζαν να παντρευτούν και τον αποκάλεσε «καλό μπαμπά».

Η 52χρονη μητέρα του Ντάγκαν, Πάμελα, τον περιέγραψε αποκαλώντας τον «μωρό» της, ενώ πρόσθεσε: «Ηταν ευγενικό παιδί. Θα γινόταν 30 τον επόμενο μήνα. Είναι καταραμένος ο κόσμος στον οποίο ένα αγόρι πεθαίνει χωρίς να περάσει αυτό το ορόσημο στη ζωή του».

«Δεν ήταν βίαιος. Ναι, είχε μπλέξει σε διάφορα, αλλά δεν ήταν επιθετικό άτομο. Δεν είχε πειράξει ποτέ κανέναν» είπε στους δημοσιογράφους μια φίλη του, η 53χρονη Νίκη.

Συμφωνεί και ο αδερφός του νεκρού, Σον Χολ, λέγοντας ότι είναι «λασπολογίες» να λένε ότι θα πυροβολούσε εναντίον αστυνομικών. «Ο αδερφός μου δεν είναι τέτοιου είδους άνθρωπος. Δεν είναι χαζός να πυροβολήσει αστυνομικούς, αυτό είναι γελοίο» είπε.
Αντιθέτως, το πορτρέτο που προβάλουν τα μέσα ενημέρωσης εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στη σχέση του με τις συμμορίες του βόρειου Λονδίνου – η φωτογραφία του 29χρονου που ποζάρει κάνοντας τα δάχτυλά του να σχηματίζουν ένα πιστόλι (επάνω) προβάλλεται συνεχώς.

Η ταμπλόιντ εφημερίδα Sun χαρακτήρισε τον Ντάγκαν «ονομαστό γκάνγκστερ, μέλος της συμμορίας «Τότεναμ Μαν Ντεμ» του βόρειου Λονδίνου», η οποία συνδέεται με τους διαβόητους «Γιάρντις» της Τζαμάικα. «Ηταν γνωστός με το ψευδώνυμο Στάρις Μαρκ», έγραφε το άρθρο «και είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την αστυνομία, η οποία φοβόταν ότι επρόκειτο να αντεκδικηθεί για τη δολοφονία του ξαδέρφου του, του 23χρονου τραγουδιστή της ραπ, Κέβιν Ιστον».
Και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας Daily Telegraph γίνεται λόγος «γνωστό γκάνγκστερ που ζούσε με ένα όπλο στο χέρι». Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, ο Ντάγκαν είχε δημιουργήσει δικό του παρακλάδι της συμμορίας «Τότεναμ Μαν Ντεμ», με το όνομα «Σταρ Γκανγκ», στην οποία μέλος ήταν ο ξάδερφός του, Ιστον.

Ο Ντάγκαν γεννήθηκε το 1981 και μεγάλωσε στο Μπροουντγουότερ Φαρμ, «που ανέκαθεν περιγράφεται ως ένα από τα χειρότερα μέρη για να μένεις στην Αγγλία», σύμφωνα με την εφημερίδα Independent. Ηταν μόνο τεσσάρων ετών όταν στην περιοχή ξέσπασαν επεισόδια, το 1985, ύστερα από το θάνατο της Σύνθια Τζάρετ, μετά από έφοδο της αστυνομίας.

«Η παράδοση των επεισοδίων τον περιέβαλλε καθώς μεγάλωνε» γράφουν οι Times του Λονδίνου. Ωστόσο αρκεί μία τέτοια «παράδοση» σε ένα περιβάλλον φτώχειας που ευνοεί την εγκληματικότητα για να πεθάνει κανείς από σφαίρα αστυνομικού χωρίς να έχει προβάλλει ένοπλη αντίσταση;