Διαφωνεί το κόμμα της Μέρκελ με τη «διάσωση» χωρών της ευρωζώνης

Σχεδόν δύο στα τρία μέλη του CDU και του CSU είναι δυσαρεστημένα με την πολιτική της Μέρκελ στο θέμα των πρόσφατων αποφάσεων της Συνόδου της Ευρωζώνης, προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη

Σχεδόν δύο στα τρία μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) της Γερμανίας είναι δυσαρεστημένα με την πολιτική της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στο θέμα των πρόσφατων αποφάσεων της Συνόδου της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern έδειξε ότι το 62% των ερωτηθέντων μελών της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Μέρκελ και του αδελφού κόμματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), ανησυχεί για την εικόνα του συντηρητικού συνασπισμού.

Περίπου το 52% των ερωτηθέντων 578 μελών της CDU και της CSU τάχθηκε κατά των μέτρων για τη διάσωση των εταίρων της Γερμανίας στην ευρωζώνη και μόλις το 42% απάντησε ότι εγκρίνει τα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη στις 4 και 5 Αυγούστου, δηλαδή προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέμβει στις αγορές για τη στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, υπογραμμίζει την αυξανόμενη εσωκομματική αντίθεση στην πολιτική της Μέρκελ μετά τη συγκατάθεσή της στην Σύνοδο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τον επόμενο μήνα η Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση για την εφαρμογή των αλλαγών, αλλά ενδέχεται να αναγκαστεί να βασιστεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, εάν συναντήσει αντίσταση από πολλούς συντηρητικούς βουλευτές – κάτι που θα αποτελούσε πλήγμα για το γόητρό της.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η στήριξη των ψηφοφόρων προς τον συνασπισμό CDU/CSU ανέρχεται σε 32%, ενώ εκείνη προς το μικρότερο κόμμα του συνασπισμού, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), βρίσκεται στο εξαιρετικά χαμηλό 3%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν το 27% – το καλύτερο ποσοστό τους από τον Φεβρουάριο – ενώ οι οικολόγοι Πράσινοι έχουν χάσει μία ποσοστιαία μονάδα και βρίσκονται στο 21%.

Μαζί τα δύο κόμματα που πρόσκεινται στην Αριστερά θα συγκέντρωναν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αν διεξάγονταν σήμερα οι εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2013.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk