Για τον 32χρονο (γεννημένος στις 6/2/1979) αμυντικό μέσο της ισπανικής Αθλέτικ Μπιλμπάο Πάμπλο Ορμπάιθ (από τα πλέον αγαπημένα παιδιά των οπαδών και επί σειρά ετών αρχηγό της βασκικής ομάδας!) ενδιαφέρεται ο Ολυμπιακός ο οποίος αναζητά μία δοκιμασμένη λύση για τη θέση του αμυντικού μέσου.

Πρόκειται για έναν κλασικό κόφτη (η θέση του είναι ακριβώς μπροστά από τα δύο στόπερ) ο οποίος φημίζεται για το δυναμικό στυλ παιχνιδιού του. «Σκληρός, μαχητής και πολεμιστής» είναι τα τρία κύρια χαρακτηριστικά που του αναγνωρίζουν οι συμπατριώτες του δημοσιογράφοι.
Ο Ορμπάιθ ξεκίνησε την καριέρα του στην Οσασούνα με τη φανέλα της οποίας πραγματοποίησε 69 εμφανίσεις από το 1996 έως και το 2000, όταν και μεταπήδησε στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ήταν επί σειρά ετών συμπαίκτης με τον νυν στόπερ του Παναθηναϊκού Γιοσού Σαριέγκι.
Από το 2000 ως σήμερα μετρά 263 συμμετοχές και 10 γκολ Επί των ημερών του κ. Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο της Αθλέτικ (2003-05), ο 32χρονος ανασταλτικός μέσος πραγματοποίησε τις καλύτερες εμφανίσεις του στην Πριμέρα Ντιβισιόν (την περίοδο 2004/05 αγωνίστηκε σε 35 ματς πρωταθλήματος και 8 στην Ευρώπη, σκοράροντας 3 φορές).
Εκείνη η εντυπωσιακή σεζόν του άνοιξε για τον Ορμπάιθ (και) την πόρτα της εθνικής ομάδας της Ισπανίας, με την οποία αγωνίστηκε συνολικά 4 φορές (μετράει επίσης 44 διεθνείς συμμετοχές με τις μικρές εθνικές ομάδας της χώρας, όντας μάλιστα αρχηγός της ομάδας U-20 η οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1999).
Τι γράφουν οι Ισπανοί
Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για την απόκτηση του Ορμπάιθ επισημαίνει και η ισπανική εφημερίδας «El Mundo Deportivo» η οποία αναφέρει τα εξής: «Ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της ελληνικής ομάδας, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ερνέστο Βαλβέρδε έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην Μπιλμπάο, προκειμένου να βρουν τον αντικαταστάτη του Μοϊσές Ουρτάδο, τον οποίο θέλουν να πουλήσουν. Ο παίκτης που αποκτήθηκε από την Εσπανιόλ δεν έχει πείσει.
Την τελευταία σεζόν υπέστη δύο σοβαρούς τραυματισμούς που τον εμπόδισαν να παίζει τακτικά και ενώ φάνηκε να συνέρχεται, η απόδοση του στο φιλικό με την Χέρενφεν και η ήττα με 5-4, έπεισαν τους ανθρώπους του ελληνικού κλαμπ να μην θέλουν άλλο τις υπηρεσίες του παίκτη.
Γι’ αυτό και στρέφουν την προσοχή τους στον Ορμπάιθ, ενός από τους αγαπημένους ποδοσφαιριστές του «Τσινγκούρι» στην Αθλέτικ. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται ακόμα έναν μέσο ακόμη και αν ο «Μωυσής» συνεχίσει να παίζει εκεί».