Στην Ελλάδα το ποδοσφαιρόφιλο κοινό δεν κρύβει ότι το πρωτάθλημα είναι πιο βρώμικο από ποτέ και η ατιμωρησία βασιλεύει. Στον υπόλοιπο κόσμο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η UEFA επέβαλλε πενταετή αποκλεισμό στον Ολυμπιακό Βόλου, ενώ η FIFA απέκλεισε δια βίου έξι διαιτητές επειδή σε δύο φιλικά παιχνίδια που διεύθυναν τον περασμένο Φεβρουάριο σφύριξαν συνολικά επτά πέναλτι!

Τα ματς Βουλγαρία – Εσθονία 2-2 και Λετονία – Βολιβία 2-1, που έγιναν στην Αττάλεια της Τουρκίας τον Φεβρουάριο του 2011 ερευνήθηκαν λεπτομερώς και αποδείχθηκε ότι διοργανώθηκαν από την εταιρεία «Footy Sport International» που εδρεύει στην Ταϊλάνδη και την οποία εκπροσωπούσε ο Ρώσος κ. Σεργκέι Προτσένκο, ο οποίος δεν είχε την απαραίτητη άδεια FIFA!

Μολονότι οι επιτήδειοι επιχείρησαν να καλύψουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία, καθώς στα φύλλα αγώνων δεν αναφερόταν τα ονόματα των διαιτητών, η άκρη του νήματος βρέθηκε έπειτα από πολύμηνες και επίμονες έρευνες της FIFA, η οποία ανακοίνωσε ότι οι ούγγροι διαιτητές Κόλος Λένκιελ, Κρίστιαν Σέλμεζι και Γιάνος Κσακ τιμωρούνται με δια βίου αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο, όπως επίσης και το διαιτητικό τρίο από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη Σίνισα Ζρνιτς, Κέναν Μπαϊράμοβιτς και Ριτζάχ Ριντάλοβιτς.

Εκτός από τα ύποπτα πέναλτι που δόθηκαν στα συγκεκριμένα φιλικά, ενοχοποιητικό ήταν και το γεγονός ότι εντοπίστηκαν ύποπτοι στοιχηματισμοί στα συγκεκριμένα φιλικά!