Σε μισή ώρα παραμονής μας σε εργαστήριο χρυσοχοΐας στο κέντρο της Αθήνας πέντε άνθρωποι μπήκαν για να πουλήσουν τα κοσμήματά τους. Μία κυρία αφήνει δέκα δαχτυλίδια στη ζυγαριά, ανάμεσά τους και γνωστό, επώνυμο κόσμημα. Οταν θα το αναφέρει αυτό διαμαρτυρόμενη στην υπεύθυνη για την χαμηλή τιμή που της έδωσε παίρνει την αφοπλιστική απάντηση: «Δε με ενδιαφέρει σαν κόσμημα, μόνο ο χρυσός».

«Πριν από ένα χρόνο τα ενεχυροδανειστήρια ή τα καταστήματα σαν το δικό μας ήταν μετρημένα. Σήμερα έχουν ξεφυτρώσει δεκάδες καινούργια», λέει ο Κώστας, ιδιοκτήτης του City Gold , ενός καταστήματος στη λεωφόρο Ηρακλείου που ανήκει στην γενικότερη κατηγορία… «αγοράζω χρυσό» μια φράση που κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνιση της τόσο σε επιγραφές καταστημάτων όσο και σε φυλλάδια και ιστοσελίδες. Σημάδι των καιρών, δηλαδή αφενός της κρίσης που αναγκάζει πολλούς συμπολίτες μας να πουλήσουνε τα χρυσαφικά τους για να πάρουν μετρητά, αλλά και των πολύ υψηλών τιμών του χρυσού και της ζήτησης που παρουσιάζει διεθνώς αυτή την εποχή. «Ενα γραμμάριο καθαρού χρυσού κοστίζει 38-39 ευρώ , όταν πριν ένα χρόνο είχε περίπου 25» εξηγεί. Αποδίδει την αύξηση της πελατείας του, σε τι άλλο στην κρίση, όχι μόνο όμως. «Εχω πελάτες που αποφασίζουν να πουλήσουν γιατί φοβούνται ότι όσο τα κοσμήματα μένουν σε συρτάρια κινδυνεύουν να κλαπούν».

Και ο πυρετός του χρυσού δεν είναι μόνο επίγειος αλλά και online αφού δεν είναι λίγες οι ξένες εταιρίες του χώρου που δραστηριοποιούνται πλέον και στη χώρα μας, δια του Διαδικτύου. Ο υποψήφιος πωλητής καλείται να αποστείλει τα κοσμήματα του προς εκτίμηση και αν μείνει ευχαριστημένος από την τιμή που του προτείνεται εισπράττει το αντίτιμο. Σημειωτέων ότι τόσο στους σαράφηδες όσο και στο online αγορά χρυσού, η αισθητική αξία ή η παλαιότητα των κοσμημάτων δεν παίζει κανένα ρόλο. Όπως λέει και μια ιστοσελίδα του χώρου «δε μας ενδιαφέρει σε τι κατάσταση είναι τα κοσμήματα, αν είναι όμορφα ή άσχημα, παρά μόνο το βάρος και τα καράτια».

«Δεν πιστεύω πως ο Ελληνας εμπιστεύεται να πουλήσει τα κοσμήματα του σε έναν άγνωστο, όμως είναι ένα δείγμα της γενικότερης άνθησης του φαινομένου», λέει ο κ. ο Σταμάτης Κετσετζόγλου ιδιοκτήτης του ομώνυμου κοσμηματοπωλείου στο Κολωνάκι. Και σε αυτόν έρχονται όλο και περισσότεροι άνθρωποι για να πουλήσουν τα χρυσαφικά τους. «Είναι φανερό, υπάρχει κόσμος που δεν έχει χρήματα, και πουλάει κοσμήματα για να εξασφαλίσει κάποιες από τις καθημερινές του ανάγκες». Δεν υπάρχουν μόνο αυτοί που πουλάνε , αλλά και εκείνοι που αγοράζουν. «Ειδικά τις μέρες που η φημολογία για την χρεοκοπία της χώρας ήταν στο απόγειο της, έβλεπες ανθρώπους που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν χρυσό, λίρες ακόμα και κοσμήματα καθαρά ως επένδυση», συμπληρώνει.

Ο κύριος Νίκος Τριπόδης δραστηριοποιείται στην αγορά χρυσού και νομισμάτων εδώ και δεκαετίες. «Δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και στα τέλη της δεκαετίας του ’70 οι τιμές του χρυσού πήραν απότομα την πάνω βόλτα. Το θέμα είναι ότι πλέον ο χώρος έχει γεμίσει από ανθρώπους, τελείως αναξιόπιστους που κάνουν παράνομες αγοραπωλησίες ». Ο ίδιος δεν θεωρεί πως η κρίση είναι ο κινητήριος μοχλός του καινούργιου… πυρετού του χρυσού. «Υπάρχουν πάμπολλοι άνθρωποι που αποφάσισαν να πουλήσουνε κοσμήματα, εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές τιμές, τα οποία ούτως ή άλλως δεν φορούσαν».