Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας το οικονομικό επιτελείο για λογιστικές αλχημείες και για αποτυχημένη δημοσιονομική πολιτική, με αφορμή τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το επτάμηνο του 2011.

Στο γαλάζιο οικονομικό επιτελείο σήμανε συναγερμός και αμέσως οι αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας κκ. Χρ. Σταϊκούρας και Ι. Βρούτσης επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά και εξέδωσαν μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση.

Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι παρά τις αναθεωρήσεις των στόχων και τις λογιστικές αλχημείες «η οικονομία παραμένει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό» με τα έσοδα να καταρρέουν, τις πρωτογενείς δαπάνες και το έλλειμμα να αυξάνονται και μιλά για «άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό».

Σύμφωνα με τη γαλάζια επιχειρηματολογία, ακόμα και μετά την αναθεώρηση των επιμέρους στόχων, λόγω αδυναμίας επίτευξής τους, και παρά τις λογιστικές αλχημείες με τη μετάθεση πληρωμών από τον Ιούλιο στον Αύγουστο, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν αλλάζει και αναφέρουν, ότι η οικονομία παραμένει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

«Τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν διευρυνόμενη υπέρβαση έναντι των στόχων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει και προβλέπεται πλέον ακόμη πιο μειωμένο, το «εσωτερικό χρέος» διογκώνεται, το έλλειμμα παραμένει σημαντικά υψηλότερο από πέρυσι» επισημαίνουν οι γαλάζιοι τομεάρχες.

Για τη Ν.Δ. η κυβερνητική πολιτική αδυνατεί να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της Οικονομίας και επιμένουν ότι ο κ. Σαμαράς δικαιώνεται, εντός και εκτός Ελλάδας, για την ορθότητα της κριτικής του και για το ρεαλισμό των θέσεών του.

Για να υποστηρίξουν την κριτική τους και παραθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία προς απόδειξη. Συγκεκριμένα:

* Τα έσοδα καταρρέουν: τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 6,4% το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 5,6%, ενώ ο στόχος ήταν, μέχρι τώρα, για ετήσια αύξηση κατά 8,5%.

*Οι δαπάνες διογκώνονται: οι δαπάνες είναι εφέτος αυξημένες κατά 7,1%, έναντι του περυσινού επταμήνου, λόγω των υψηλότερων τόκων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης, των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, και της καταβολής αυξημένων επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

* Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει μία άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται στα 6,63 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011, από 6,23 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 5,30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

* Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει: Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 37,6% το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 10,6%.

*Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά: το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 24,6% το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!!!