Νέοι . 80 ετών !!!

Νέοι . 80 ετών !!! | tovima.gr

Ανάμεσα στις καλοκαιρινές συζητήσεις των νέων κάτω από το φως του φεγγαριού, τουλάχιστον στο κοντινό παρελθόν, σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζαν τα ζώδια, τα κουτσομπολιά για τους αστέρες της τηλεόρασης, το facebook, οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών, τα νέα εμπορικά τραγούδια . . Ωστόσο, μετά το βομβαρδισμό των νέων από τα μέσα για τη λεγόμενη ¨ οικονομική κρίση ¨ , οι νεαροί ¨ πολίτες ¨ άρχισαν να εκθέτουν τις δικές τους απόψεις για το αυτό φαινόμενο που επηρεάζει κάθε χώρο δράσης τους ( δυστυχώς οι συγκεκριμένοι διάλογοι διαρκούν ελάχιστα δευτερόλεπτα σε αντίθεση με άλλους ! ). Γεμάτοι υπερηφάνεια για τη συζήτησή τους, άλλοι επαναλάμβαναν φράσεις που είχαν ακούσει στα τηλεοπτικά παράθυρα, άλλοι προσπαθούσαν να διατυπώσουν τη δική τους άποψη ( η οποία ήταν κυριευμένη από αντιλήψεις των παππούδων τους ) και άλλοι δε θεωρούσαν σκόπιμο να ξοδέψουν το σάλιο τους για ένα τέτοιο θέμα. Καταλαβαίνετε το γιατί.

Ξεκινώντας από τα μικρά, όλοι οι νεαροί ¨πολίτες ¨ γνωρίζουν την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να κάνουν, όμως οι ίδιοι θεωρούν ανίκανους τους εαυτούς τους να συμμετάσχουν ενεργά στην επίλυση του προβλήματος, αφού ισχυρίζονται πως είναι μικροί και ανήμποροι ( για άλλα πάντως καυχιούνται πως είναι μεγάλοι ! ) . Και όσο αφορά τις μικρές καθημερινές τους συνήθειες ; Γιατί δεν τις αλλάζουν; Στις προτάσεις να χρησιμοποιήσουν ελληνικά προϊόντα, να φορέσουν ελληνικά ρούχα, να επισκεφτούν ελληνικές ιστοσελίδες, να αγοράσουν δίσκους και εισιτήρια Ελλήνων καλλιτεχνών ( ακόμα και του Σάκη! ) και να επιλέξουν ελληνικά ποτά, τι απαντούν; Μα φυσικά, δικαιολογίες του στιλ ¨ είν αι άθλια η μπύρα Fix ¨ και πιο σοφιστικέ ¨ πιστεύω πως όλα τα ελληνικά site και οι ελληνικές εφημερίδες είναι κατευθυνόμενες ¨. Ε, βέβαια γιατί το να είσαι μέλος στο facebook, το να πίνεις σε ένα κλαμπάκι τεκίλα και όχι κρασί ή τσίπουρο (τότε θεωρείσαι βλάχος ) και το να φοράς μόνο D&G, Guess και Armani σε κάνει πολύ δημοφιλή στις παρέες. Το πιθανότερο είναι ότι οι πρωταγωνιστές της σειράς 50-50 δεν πείθουν τους νέους να αγοράσουν τη μπύρα Fix και γενικά οι Έλληνες παραγωγοί δεν προωθούν σωστά τα προϊόντα τους ώστε να τους προσελκύσουν. Μάλλον πρέπει να διδαχθούν από τον Καποδίστρια και τον τρόπο με τον οποίο έκανε την πατάτα δημοφιλή στη χώρα μας.

Συνεχίζοντας με λίγο μεγαλύτερα, προτάσσουν τις απόψεις τους για κορεσμό όλων των επαγγελμάτων και για ανεργία ακόμα και στους γιατρούς σε μεγάλο ποσοστό. Ωστόσο, κατακλύζονται από απόψεις περί βολέματος και ρουσφετιού που προφανώς έχουν υιοθετήσει από το σόι. Παράλληλα, στην κορυφή της πυραμίδας επιλογής σχολών βρίσκονται σχολές με προοπτική το ¨ βόλεμα ¨, αφού τα μονότονα μηχανογραφικά συμπληρώνονται με σχολές όπως η ιατρική, οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές σχολές άντε και τα παιδαγωγικά που είναι στη μόδα.

Με αυτόν τον τρόπο γεννιούνται πολλές αντιφάσεις. Παράδειγμα, οι νέοι θέλουν τα φτηνά εργατικά χέρια των μεταναστών στα χωράφια του μπαμπά, γιατί έχουν μεγαλύτερο κέρδος και έτσι θα μπορούν να επισκέπτονται πιο συχνά το Lost avenue και να αγοράζουν πιο πολλά ρούχα ( πάντα επώνυμα ). Αντίθετα, οι περισσότεροι σχετικά με την κατασκευή του φράγματος ή άλλων τέτοιου είδους πρακτικών περί ¨ εξόντωσης ¨ των μεταναστών απαντούν καταφατικά. Ακόμα, καταλογίζουν ευθύνες στους μ ετανάστες για τα αυξημένα ποσοστά φαινόμενων κοινωνικής παθογένειας στη χώρα μας , κρατούν καθαρά εχθρική στάση απέναντί τους και αποφεύγουν κάθε είδους επαφή μαζί τους. Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι τους έχουνε μάθει οι μπαμπάδες τους. Μαζί με την εκμάθηση σχετικά με το πέταγμα του αϊτού, τους έμαθαν να καλοδέχονται μόνο τους ιθύνοντες, οι οποίοι έχουν την κύρια ευθύνη για τα συγκεκριμένα ποσοστά (αφού αυτοί αναγκάζουν τους ανθρώπους σε αντικοινωνικές ενέργειες λόγω της αδυναμίας τους να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες). Έτσι, οι νέοι προτιμούν να τρώνε τα λεφτά των μπαμπάδων τους και καλά τους κάνουν ( γιατί οι μπαμπάδες τους οδήγησαν σε τέτοιες αντιλήψεις ) από το να βρουν μία δουλειά όπως αυτή των αγροτών και των μικροπωλητών στις παραλίες.

Ανεβάζοντας το επίπεδο μόρφωσης εξειδικευόμαστε στους φοιτητές. Αυτοί εμφανίζονται ως πιο πολιτικοποιημένοι ή καλύτερα κομματικοποιημένοι, αφού συμμετέχουν ενεργά ακόμα και σε συνέδρια ! Τι ακριβώς συνέδρια, μα φυσικά συνέδρια οργανωμένα από την ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΚΝΕ, δηλαδή κομματικά. Για την ακρίβεια σε αυτά διατυπώνουν τα προβλήματα χωρίς να προτείνουν λύσεις και έτσι πιστεύουν πως βοηθάν στη λύση τους ( Αν είναι ποτέ δυνατόν ! ). Στην ουσία, βοηθούν τον εαυτό τους και τίποτα άλλο, γιατί γνωρίζουν ανθρώπους ¨του κόμματος¨. Αυτό βοηθάει τους πρωτεργάτες στην ανάδειξή τους και στη συμμετοχή τους στον πολιτικό χώρο αργότερα. Όλοι οι υπόλοιποι κερδίζουν ελάχιστα και γίνονται νεροκουβαλητές και αθύρματα. Αυτοί είναι οι ενεργοί φοιτητές, τα κομματόσκυλα, που τα μόνα συνέδρια στα οποία θα πάνε στη ζωή τους είναι τα κομματικά. Δυστυχώς όμως, το κόμμα δε μπορεί να τους προσφέρει τόσα πολλά όσα οι ίδιοι νομίζουν.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν την ύπαρξη νέων 80 ετών ! Ποιος όμως ευθύνεται για αυτό ; Ευθύνονται οι οπισθοδρομικοί γονείς που έχουν πλήρη άγνοια της πραγματικότητας και νομίζουν ότι ζουν στη δεκαετία του ’80, οι ανίδεοι εκπαιδευτικοί που αδιαφορούν για την καλλιέργεια των νέων και τη σωστή προετοιμασία τους για την σημερινή κοινωνία ( μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει ο μισθός παραμένει ), οι ψευτοδιανοούμενοι που λένε στο λαό όσα θέλει να ακούσει και όχι την αλήθεια ( γιατί τα έχουν ¨κάνει πλακάκια¨ με τους πολιτικούς ) και οι λαοπλάνοι πολιτικοί που ενδιαφέρονται μόνο για την οικονομική τους ευημερία και την επανεκλογή τους ( ανίκανοι ακόμα και για γραμματείς ). Έτσι τα προβλήματα της χώρας μας διαιωνίζονται και οι νέοι δεν ονειρεύονται πια. Αλλά ας τα πει λίγο καλύτερα με τους στίχους του ο Ναζίμ Χικμέτ και το τραγούδι του Θ. Μικρούτσικου ¨Μικρόκοσμος¨ το οποίο πάει κάπως έτσι:

Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε.

Η Γιαννούλα Χριστίνα είναι μαθήτρια 17 ετών από τον Τύρναβο Λάρισας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk