Εκκληση για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας από τον δημάρχο του Ναγκασάκι

Έκκληση για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας απηύθυνε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Τομιχίζα Τάουε, με αφορμή την επέτειο της ρίψης της αμερικανικής ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη, στις 9 Αυγούστου του 1945. Σε ομιλία του, ο δήμαρχος τόνισε ότι η Ιαπωνία πρέπει να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πιο ασφαλείς.

Έκκληση για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας απηύθυνε ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Τομιχίζα Τάουε, με αφορμή την επέτειο της ρίψης της αμερικανικής ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη, στις 9 Αυγούστου του 1945.

Σε ομιλία του στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε κοντά στο σημείο στο οποίο έπεσε η ατομική βόμβα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο δήμαρχος τόνισε ότι η Ιαπωνία πρέπει να αναπτύξει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πιο ασφαλείς, όπως η ηλιακή, η αιολική και η ενέργεια από τη βιομάζα, μετά την πυρηνική καταστροφή στο σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί, τη σοβαρότερη μετά το Τσερνόμπιλ, πριν από 25 χρόνια.

«Τον Μάρτιο ζήσαμε το δυστύχημα στο Φουκουσίμα Νταϊτσί. Ως έθνος που έχει γνωρίσει την πυρηνική έκρηξη πρέπει να συνεχίσουμε να απαιτούμε να μην υπάρχουν πλέον ΄χιμπακούσα’» τόνισε ο δήμαρχος χρησιμοποιώντας τη λέξη με την οποία χαρακτηρίζονται τα θύματα της πυρηνικής ακτινοβολίας.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι «δεν έχει σημασία πόσος χρόνος θα χρειαστεί, όμως είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέση της πυρηνικής για να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με ασφαλή ενεργειακή βάση».

Την τελετή παρακολούθησαν εκπρόσωποι 44 χωρών. Οι ΗΠΑ έστειλαν για πρώτη φορά φέτος στο Ναγκασάκι ανώτερο διπλωμάτη. Πέρυσι στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα όπου έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα, τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο πρεσβευτής τους στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk