Δεν θα «κατασκευάσουν» εγγονάκι από τα ωάρια της νεκρής κόρης τους

Αντιδράσεις από συντηρητικές θρησκευτικές κοινότητες στο Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση δικαστηρίου να επιτρέψει σε οικογένεια 17χρονης Ισραηλινής που έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητικό δυστύχημα να συλλέξει και να καταψύξει τα ωάρια της για την μελλοντική «κατασκευή» ενός εγγονιού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Αντιδράσεις από συντηρητικές θρησκευτικές κοινότητες στο Ισραήλ προκάλεσε η απόφαση δικαστηρίου να επιτρέψει σε οικογένεια 17χρονης Ισραηλινής που έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητικό δυστύχημα να συλλέξει και να καταψύξει τα ωάρια της για την μελλοντική «κατασκευή» ενός εγγονιού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η οικογένεια της Χεν Αΐντα Αγίς, η οποία τραυματίστηκε θανάσιμα σε τροχαίο πριν από δέκα ημέρες, προσέφυγε με επιτυχία στη Δικαιοσύνη προκειμένου να επιτραπεί στους γιατρούς να συλλέξουν τα ωάρια της κοπέλας που ήταν εγκεφαλικά νεκρή. Επρόκειτο για μία χωρίς προηγούμενο απόφαση δικαστηρίου στο Ισραήλ και πιθανόν παγκοσμίως, όπως έγραψαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Ωστόσο, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από εβραϊκές θρησκευτικές οργανώσεις με αποτέλεσμα η οικογένεια να αποφασίσει να μην προχωρήσει περαιτέρω την υπόθεση. Η 17χρονη έπεσε σε κώμα όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή οι γονείς αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της και να κρατήσουν τα ωάριά της για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Αρχικά η οικογένεια είχε ζητήσει από τους γιατρούς να γονιμοποιήσουν τα ωάρια με σπέρμα δωρητή ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, ωστόσο το δικαστήριο το απαγόρευσε. Παρά την απόφαση των Αγίς να μην προχωρήσουν τελικά στη διαδικασία, πρόκειται για μία σημαντική δικαστική απόφαση που θέτει νομικό προηγούμενο. «Είναι επαναστατικό. Είναι εκπληκτικό που μία οικογένεια μπορεί να λάβει τέτοια απόφαση» σχολίασε η Ιρίτ Ρόζενμπλουμ, δικηγόρος που ίδρυσε τη New Family, μία οργάνωση που προασπίζει τα δικαιώματα της οικογένειας.

Υποθέσεις με οικογένειες που πήραν έγκριση να καταψύξουν και να χρησιμοποιήσουν το σπέρμα νεκρών ανδρών είναι περισσότερο συνηθισμένες. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη χρήση ωαρίων από νεκρή γυναίκα επειδή η γονιμοποίησή τους συνιστά μία αρκετά πιο περίπλοκη διαδικασία.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk