Στο Ισραήλ αναμένεται να ταξιδεύσει το διήμερο 4-5 Σεπτεμβρίου ο κ. Π. Μπεγλίτης για να βάλει και επισήμως τις υπογραφές στην ελληνοϊσραηλινή αμυντική συνεργασία. Αρχικά, ο κ. Μπεγλίτης, ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας ακόμη, σχεδίαζε να μεταβεί στο Ισραήλ εντός του Ιουλίου. Ωστόσο, η συγκυρία με τον δεύτερο στολίσκο προς τη Λωρίδα της Γάζας και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας οδήγησε στην αναβολή της επίσκεψης.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο κύβος πλέον ερρίφθη. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα συνυπογράψει με τον ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπάρακ δύο μνημόνια συνεργασίας, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και η προμήθεια του συστήματος SPICE 1000/2000 που ενισχύει την ακρίβεια των βομβών και πυραύλων των ελληνικών αεροσκαφών F-16 και F-4.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της στενότατης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Μπεγλίτης θα έχει συνάντηση και με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο θα έχει πολιτικές συνομιλίες για τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την «αραβική άνοιξη».

Ισραηλινό ενδιαφέρονγια πυρομαχικά και αμυντικές βιομηχανίες

Οι Ισραηλινοί έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για ευρύτερη συνεργασία με την Αθήνα σε τομείς όπως η προμήθεια οπλικών συστημάτων αλλά και η είσοδός τους στις αμυντικές βιομηχανίες (κυρίως στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής πλευράς.

Τα πυρομαχικά των αρμάτων μάχης Leopard 2 είναι ένα πρόγραμμα προμηθειών που θα έβλεπαν με πολύ καλό μάτι οι Ισραηλινοί. Αλλωστε, τα ισραηλινά πυρομαχικά θεωρούνται φθηνότερα από τα αντίστοιχα αμερικανικά και γερμανικά, αλλά το γεγονός ότι δεν είναι πιστοποιημένα λειτουργεί εις βάρος τους.

Από την πλευρά της, η Αθήνα θα εκτιμούσε ιδιαίτερα την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών με το Ισραήλ. Και οι δύο πλευρές σκοπεύουν να συνεχίσουν και να αυξήσουν τη συνεκπαίδευση, κάτι που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη επιτυχημένη άσκηση με ελικόπτερα στην Ελλάδα.