Οι τράπεζες χρηματοδοτούν καινοτόμες και εξαγωγικές επιχειρήσεις

Μέτοχοι σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και καινοτόμο δραστηριότητα γίνονται οι τράπεζες, παρά την κρίση! Αποκτώντας – κατά τεκμήριο – μειοψηφικές συμμετοχές και χρηματοδοτώντας την αποδεδειγμένα επιτυχημένη δραστηριότητα τους, «εγγράφουν υποθήκες» για την περίοδο μετά το τέλος της ύφεσης

Μέτοχοι σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και καινοτόμο δραστηριότητα γίνονται οι τράπεζες, παρά την κρίση! Αποκτώντας – κατά τεκμήριο – μειοψηφικές συμμετοχές και χρηματοδοτώντας την αποδεδειγμένα επιτυχημένη δραστηριότητα τους, «εγγράφουν υποθήκες» για την περίοδο μετά το τέλος της ύφεσης.
Πρόσφατη περίπτωση αποτελεί η εταιρεία NGP Plastic AE – λειτουργεί στην περιοχή της Κορίνθου, έχει κατά τεκμήριο εξαγωγικό προσανατολισμό και ασχολείται με την παραγωγή πλαστικών κυτίων που χρησιμοποιούνται ως συσκευασίες φρούγων και λαχανικών.
Η εταιρεία έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, «είναι πολύ επιτυχημένη» όπως ανέφερε μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Ν. Κούλης, στέλεχος της Eurobank, η οποία απέκτησε προσφάτως το 25% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά της εταιρείας οφείλει το δημόσιο κεφάλαια από επιστροφές ΦΠΑ και επενδυτικές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα ναμην έχει την δυνατότητα να αποκτήσει πρώτη ύλη για να λειτουργήσει. Και δεδομένου ότι το 70% των πωλήσεων της πραγματοποιείται σε διάστημα δύομηνών.
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης – οι πωλήσεις της «τρέχουν» με ρυθμό 30% – 35% ετησίως και ανέρχονται πλέον στα 10 – 12 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank στο διάστημα της τελευταίας διετίας έχει χρηματοδοτήσει – κατ΄αυτό τον τρόπο – τρείς επιχειρήσεις. Η συμμετοχή της είναι πάντα μειοψηφική,κινείται δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα του 50% και συνήθως οι ποσοστό της κυμαίνεται από 20% ως 40%. Κι όπως επισημαίνει ο κ.Κούλης «επιδιώκουμε να γίνουμε ένας μικρός καταλύτης για την ανάπτυξητης οικονομίας».

Μάλιστα δεν συμμετέχει μόνη της η τράπεζα στα μετοχικά κεφάλαια των προς επένδυση εταιρειών, αλλά φροντίζει να έχει μαζί της κι άλλους καφαλαιούχους πελάτες της. Εκτός, λοιπόν, από την προαναφερόμενη NGP, η τράπεζα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Μεσόγειος.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην ελληνική αγορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και απορριμάτων. Η Μεσόγειος ιδρύθηκε από μία ομάδα δέκα μηχανικών κι έχει ετήσιο τζίρο περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Συνεργάζεται με ξένες κοινοπραξίες κι ένα από τα έργα της είναι το εργοστάσιο αφαλάτωσης στην Πάφο της Κύπρου 35.000 τόνων. Η τράπεζα στην προκειμένη περίπτωση – μαζί με«συνεπενδυτές» της – απέκτησε το 40% της εταιρείας.

Με παρόμοιο τρόπο – αλλά με εξαιρετικά περιορισμένη συμμετοχή – η Eurobank απέκτησε ποσοστό στην Chipita, όταν την επαναπέκτησε ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, που όμως είναι χαμηλότερο του 3%.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk