Προτεραιότητα όλων των ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να είναι η μείωση του δημόσιου χρέους δηλώνει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς. Ο ίδιος ασκεί (μετριοπαθή) κριτική στους οίκους αξιολόγησης ωστόσο εκτιμά ότι δεν θα ωφελούσε να καταργηθεί ο ρόλος τους ως αξιολογητές της πιστοληπτικής ικανότητας.
Τονίζει επίσης ότι οι αποφάσεις της 12ης Ιουλίου «είναι αρκετές για να αντιμετωπιστεί η κρίση» χωρίς όμως να αποκλείει την εμφάνιση νέων προβλημάτων ανάλογων με της Ελλάδας σε άλλες οικονομίες.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε άλλα ατυχήματα στο προσεχές διάστημα και όχι μόνο εντός της ευρωζώνης» εκτιμά ο βέλγος υπουργός. «Εχουμε δηλώσει από την αρχή της κρίσης ότι δεν θα αφήσουμε καμία τράπεζα και κανένα αποταμιευτή να χάσει τα κεφάλαιά του όμως είμαστε ιδιαίτερα διστακτικοί στο να δηλώσουμε το ίδιο για τα κράτη».
Η λύση θα ήταν «η δημιουργία ευρωομόλογου σε συνδυασμό με το συντονισμό και την ενοποίηση στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής». Oπως παραδέχεται η δημιουργία ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών «που θα μιλά με μια φωνή για τα δημοσιονομικά όπως κάνει σήμερα η ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική» συναντά αντιδράσεις κυρίως από το Βερολίνο διότι έτσι θα περιοριστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών ως προς τη χάραξη οικονομικής πολιτικής.
«Αντιλαμβάνομαι το δισταγμό του γερμανού ομολόγου ο οποίος επιμένει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και να γίνεται σεβαστή από όλους η δημοσιονομική ορθοδοξία» λέει ο Ρέιντερς. «Oμως η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας είναι η μόνη λύση διότι η αδράνεια μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την ευρωζώνη» τονίζει.