Γαλλία, Ισπανία και ΕΚΤ καθησυχάζουν τις αγορές

«Η Ισπανία απέχει πολύ από το να χρειάζεται οικονομική διάσωση» διαβεβαίωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο. πανομοιότυπες δηλώσεις έκανε στον ραδιοσταθμό RTL η υπουργός Προϋπολογισμού και κυβερνητική εκπρόσωπος της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές.

Σε καθησυχαστικές (προς τις χρηματαγορές) δηλώσεις προχώρησαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Ισπανίας αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση των δύο χωρών. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι παραινέσεις του Ζαν – Κλοντ Τρισέ ο οποίος κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κυρίως όσες αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα «να κάνουν τη δουλειά τους και να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους», ως προς τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους.

«Βρισκόμαστε εν μέσω της χειρότερης κρίσης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. «Ομως θα μιλούσαμε για τη χειρότερη κρίση μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο αν οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν λάβει σημαντικές αποφάσεις» συμπλήρωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe.

Επιπλέον ο Τρισέ επιβεβαίωσε ότι «η ΕΚΤ βρίσκεται στη δευτερογενή αγορά» χωρίς όμως να διευκρινίσει για πόσο ακόμα θα στηρίζει τα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης.

Τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, οι εκτιμήσεις για την πορεία του χρέους και των ελλειμμάτων σε συνδυασμό με την ελεύθερη πτώση των χρηματιστηρίων για δεύτερη ημέρα «αναγκάζουν» τις κυβερνήσεις να διατυπώσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τη δέσμευσή τους για δημοσιονομική πειθαρχία και την αποφυγή -με κάθε κόστος- οποιασδήποτε παρεκτροπής από τις πολιτικές λιτότητας.
«Η Ισπανία απέχει πολύ από το να χρειάζεται οικονομική διάσωση» διαβεβαίωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Ελένα Σαλγάδο μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero. Η ίδια έσπευσε να διευκρινίσει ότι το δημόσιο χρέος βρίσκεται κοντά στο 63% του ΑΕΠ ενώ προέβλεψε ότι το προσεχές διάστημα θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο λόγω της εφαρμοζόμενης περιοριστικής πολιτικής.
Πανομοιότυπες δηλώσεις έκανε στον ραδιοσταθμό RTL η υπουργός Προϋπολογισμού και κυβερνητική εκπρόσωπος της Γαλλίας Βαλερί Πεκρές διαβεβαιώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει φόρους αλλά θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες, την κοινωνική ασφάλιση και τις δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Η Γαλλία δεν πρόκειται να παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την πορεία ανάταξης των δημοσιονομικών της»
επεσήμανε η γαλλίδα αξιωματούχος προσθέτοντας ότι ακόμα και αν τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι αρνητικά ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2012 θα επιτευχθεί.
Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ρυθμός ανάπτυξης Γαλλίας και Ισπανίας θα κυμανθεί στο 0,2% με 0,3% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk