Διευρυμένο Eurogroup σε τηλεδιάσκεψη για το ελληνικό χρέος

Το χρονοδιάγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, η συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα τεθούν επί τάπητος στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, με τη συμμετοχή του αρμόδιου επίτροπου Όλι Ρεν και του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF) Τσαρλς Νταλάρα

Το χρονοδιάγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων, η συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα τεθούν επί τάπητος στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, στις 15.30, με τη συμμετοχή του αρμόδιου επίτροπου Όλι Ρεν και του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF) Τσαρλς Νταλάρα.

Η επιτάχυνση της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και ειδικά του σχεδίου συμμετοχής των ιδιωτών στον νέο μηχανισμό στήριξης αποτελούν προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση που βλέπει ανήσυχη το διεθνές κλίμα να επιδεινώνεται.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τους συναρμόδιους διεθνούς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, ώστε να αποκρυσταλλωθούν το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας οι όροι συμμετοχής των τραπεζών στον νέο μηχανισμό.

Η συμφωνία των ιδιωτών επιδιώκεται να ολοκληρωθεί έως τις 26 Σεπτεμβρίου με τον ιδιωτικό τομέα να μεταθέτει τις λήξεις ελληνικών ομολόγων ύψους 135 δισ. ευρώ που λήγουν έως το 2020, εκ των οποίων τα 40 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ελληνικών τραπεζών.

«Θα συζητηθούν το PSI και άλλα θέματα»
, είπε ένας αξιωματούχος. Της τηλεδιάσκεψης προηγήθηκαν τακτικές συνομιλίες μεταξύ χαμηλόβαθμων αξιωματούχων. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ολοκλήρωσε τις επαφές που είχε με τους ευρωπαίους ηγέτες για την κρίση χρέους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τη Δευτέρα επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και με τον επικεφαλής του Eyrogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την Κυριακή είχε επαφή με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου έθεσε την ανάγκη δυναμικότερων και θεσμικών παρεμβάσεων, όπως τα ευρω-ομόλογα, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να εφαρμοστούν ταχύτερα οι αποφάσεις του Ιουλίου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk