Πρέσπες 2011: Οικονομία και πρωτοτυπία

«H Φλώρινα και οι Πρέσπες δικαιούνται περισσότερο από κάθε άλλο μέρος στην Ελλάδα να έρχονται εδώ οι καλλιτέχνες αφιλοκερδώς» έχει αναφέρει στο παρελθόν ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης. «Γιατί στα δύσκολα χρόνια τους καλλιτέχνες, ποτέ δεν μας ξεχάσατε. Και γιατί εδώ το μέρος πυροβολάει Ελλάδα. Πυροβολάει Βυζάντιο. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ»


«H Φλώρινα και οι Πρέσπες δικαιούνται περισσότερο από κάθε άλλο μέρος στην Ελλάδα να έρχονται εδώ οι καλλιτέχνες αφιλοκερδώς»
έχει αναφέρει στο παρελθόν ο μουσικοσυνθέτης Σταμάτης Κραουνάκης. «Γιατί στα δύσκολα χρόνια τους καλλιτέχνες, ποτέ δεν μας ξεχάσατε. Και γιατί εδώ το μέρος πυροβολάει Ελλάδα. Πυροβολάει Βυζάντιο. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ».

Κάτι σημαντικό φαίνεται ότι θα δώσει νέα πνοή στις φετινές «Πρέσπες». Το στοίχημα στο τραπέζι αφορά τον χαμηλό προϋπολογισμός (τα άκρως απαραίτητα) και την πρωτοτυπία ιδεών. «Στο πείσμα των δύσκολων καιρών, θα συνεχίσουμε γιατί ξέρουμε πόσο έχουν συντελέσει οι «Πρέσπες» στην αναγνώριση, της πιο αδικημένης περιοχής της Ελλάδας που είναι και η Πρέσπα και η Φλώρινα» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Ετσι λοιπόν οι φετινές «Πρέσπες» είναι οι πιο λιτές στην ιστορία τους. Ελληνες διανοούμενοι, ποιητές, λογοτέχνες, καθηγητές και μουσικοί καλούνται να μοιράσουν το δικό τους «αντίδωρο» από το περίσσευμα της ψυχής τους. «Ολοι προσελήφθησαν αλλά κάποιοι μεγάλοι καλλιτέχνες, τιμώντας τον θεσμό, θέλησαν να έρθουν φέτος χωρίς χρήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωσή των διοργανωτών.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων θα αρχίσει την Παρασκευή 26 Αυγούστου στο Μουσείο σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας με μια εκδήλωση που έχει γενικό τίτλο «Από τον Παπαδιαμάντη στον Ελύτη». Στο μακεδονίτικο αρχοντικό του Εξάρχου, ο φιλόλογος ,κριτικός θεάτρου και συγγραφέας Κώστας Γεωργουσόπουλος θα ενώσει τα δύο μαγικά πρόσωπα της λογοτεχνίας και της ποίησης, ο καθηγητής πανεπιστημίου Δημήτρης Μαρωνίτης θα διαβάσει αποσπάσματα από το ποίημα «Μαρία Νεφέλη» του Οδυσσέα Ελύτη και η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου θα απαγγείλει. Αργότερα ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος θα διαβάσει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος θα διαβάσει κι αυτός το αριστούργημα του περιούσιου Σκιαθίτη λογοτέχνη «Όνειρο στο Κύμα» και ο ποιητής Γιώργος Χρονάς θα διαβάσει αποσπάσματα από τα τελευταία σπουδαία ποιήματα του Ελύτη («Δυτικά της Λύπης», «Τα Ελεγεία της Οξώπορτας», «Εκ του πλησίον»). Τέλος, ο ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής Σπύρος Παπαδόπουλος θα κρατήσει σε αγωνία τους θεατές γιατί το τι ακριβώς θα κάνει το φυλάει έκπληξη.

Η δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης των Πρεσπών θα πραγματοποιηθεί στον Αγιο Αχίλλειο και ο γενικός τίτλος της τα λέει όλα: Ο Σταμάτης Κραουνάκης στον Άγιο Αχίλλειο. Μαζί με τέσσερις μουσικούς και κάποια στελέχη από την «Σπείρα Σπείρα», ο Κραουνάκης θα επαναλάβει το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει στην Αθήνα τον περασμένο χειμώνα. Λέει ο ίδιος για την διοργάνωση: «Η Πρέσπα είναι μάγισσα. Και μεταμορφώνει το τίποτα σε πανάκριβο κόσμημα. Σε σπάνιο διαμάντι Αλίμονο αν σκεφτόσασταν να μην κάνετε εδώ πάνω αυτή την μαγική βραδιά που κάνετε πάντα. Θα ‘πρεπε οι άνθρωποι να σας πάρουν με τις πέτρες και οι πελεκάνοι με τις κουτσουλιές. Δεν έχετε ανάγκη από χρήματα».

Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων θα είναι αποκεντρωμένη και θα γίνει στην λίμνη Βεγορίτιδα, κοιτίδα των Πρωτομακεδόνων, γύρω στις 11 με 12 Σεπτεμβρίου: η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, η «Ορχήστρα του δρόμου» και εκλεκτοί ερμηνευτές θα δώσουν φέτος ένα διονυσιακό τόνο στο πρόγραμμά τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk