Παπανδρέου, Μπαρόζο, Γιούνκερ συζητούν για το ευρωομόλογο

Ανοιχτές πλέον είναι οι συζητήσεις περί της έκδοσης ευρωομολόγου και της θεσμικής μεταρρύθμισης της Ενωσης, τουλάχιστον στις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, έπειτα από τη μορφή χιονοστιβάδας που έχει προσλάβει η κρίση του χρέους στην ΕΕ

Ανοιχτές πλέον είναι οι συζητήσεις περί της έκδοσης ευρωομολόγου και της θεσμικής μεταρρύθμισης της Ενωσης, τουλάχιστον στις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, έπειτα από τη μορφή χιονοστιβάδας που έχει προσλάβει η κρίση του χρέους στην ΕΕ.

Αυτό το πνεύμα κυριάρχησε στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο κ. Γ. Παπανδρέου τη Δευτέρα, το πρωί με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το απόγευμα με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα όμως, εντείνεται η ανησυχία για τα χρονοδιαγράμματα των συμφωνιών και τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη διαδικασία κύρωσής τους στα κοινοβούλια της Ευρώπης, έπειτα από τα νέα δεδομένα των τελευταίων ημερών. Για το λόγο αυτό στη Αθήνα εξετάζεται η επίσπευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την κύρωση από την Ελλληνική Βουλή των όσων αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες στις 21 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά το ευρωομόλογο, καμία διάθεση συζήτησης δεν επιδεικνύεται την ίδια στιγμή στις μεγάλες πρωτεύουσες της ΕΕ και ειδικότερα στο Βερολίνο, όπου η καγκελάριος Μέρκελ εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να αξιώνει λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις του Νότου.

Με δήλωσή του πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος τόνισε χθες ότι «είναι απαραίτητο η ΕΕ να θωρακιστεί με περισσότερα εργαλεία όπως το ευρωομόλογο, με μικρότερο επιτόκιο, με φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αλλά και με σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης».

Στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά τις διαθέσεις που επικρατούν στο Βερολίνο, παρά ταύτα όμως καταβάλλεται προσπάθεια με δύο στόχους στην παρούσα συγκυρία: από τη μία πλευρά να εξασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν προ τριών εβδομάδων στις Βρυξέλλες για τους νέους όρους δανειοδότησης της Ελλάδας και από την άλλη, να προετοιμαστεί το έδαφος για τον επόμενο κύκλο συζητήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς είναι φανερό ότι όσα πριν από μερικούς μήνες φαίνονταν αδιανόητα, σήμερα προτείνονται ακόμη και από συμβούλους της κυρίας Μέρκελ ή ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν.

Με Μπαρόζο και Γιούνκερ για τη συμφωνία

Μεταξύ αυτών των συζητήσεων συγκαταλέγεται και αυτή για το ευρωομόλογο, το οποίο έθεσε ο κ. Παπανδρέου το πρωί της Δευτέρας στην νέα συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και αργότερα το απόγευμα στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πέραν αυτού, στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και η επιβολή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Θρίλερ στα κοινοβούλια

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμη παράμετρος είναι η επικύρωση των συμφωνιών των Βρυξελλών από κάποια ευρωπαϊκά κοινοβούλια (και πάντως μεταξύ αυτών τα κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Γερμανίας), προκειμένου η επόμενη δόση της διανειοδότησης της Ελλάδας να εντάσσεται στην νέα συμφωνία και να μην είναι έκτη δόση του δανείου της τρόικας, καθώς βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών οι όροι της νέας χρηματοδότησης είναι πολύ ευνοϊκότεροι – χωρίς αυτό να ισχύει και για τις πρϋποθέσεις.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστιάζει τις προσπάθειές της η ελληνική κυβέρνηση τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, καθώς είναι σε όλους προφανές ότι τουλάχιστον ένα μέρος της συμφωνίας θα πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Στους κόλοπους της κυβέρνησης συζητείται ήδη το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι διαδικασίες όσο αυτό είναι δυνατόν, ούτως ώστε οι ελληνικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί προτού κληθούν να αποφασίσουν τα ξένα κοινοβούλια. Παρά ταύτα, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, καθώς οι διεργασίες σε επίπεδο ΕΕ είναι συνεχείς και έντονες και ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να υπάρξουν εξελίξεις που θα οδηγήσουν τα γεγονότα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk