Φόρος τιμής στον Αν. Πεπονή: «ευπατρίδης, αγωνιστής, παράδειγμα προς μίμηση»

Με δηλώσεις τους στο «Βήμα» και ανακοινώσεις, παλαιοί συνεργάτες και φίλοι του Αναστάσιου Πεπονή αποτίουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα πολιτικό. Κοινός παρονομαστής των δηλώσεων και των αναμνήσεων, οι επισημάνσεις της προσφοράς του αγωνιστή και πρώην υπουργού, η συμβολή του στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας και η παρακαταθήκη που αφήνει για τους νεότερους της πολιτικής.

Ο κ. Γ. Ρωμαίος, δημοσιογράφος, πρώην υπουργός και κατά καιρούς στενός συνεργάτης του εκλιπόντος σημειώνει:

«Ο Αναστάσης Πεπονής ήταν ίσως ο τελευταίος ευπατρίδης πολιτικός. Σφράγισε την πολιτική ζωή όχι μόνο με την πράξη του, αλλά και με το ήθος του. Δεν είναι μόνο ο «νόμος Πεπονή» που θα μείνει στην Ιστορία, αλλά και πολλές άλλες παρεμβάσεις του, καθώς και το συγγραφικό του έργο.

Θα πρέπει να τον θυμόμαστε όλοι και να αποτελεί παράδειγμα για τους νεότερους. Τον γνώρισα όταν εργαζόμουν στο Βήμα και κάλυπτα τη δίκη της Δημοκρατικής Αμυνας, στην οποία ήταν συνήγορος. Αργότερα, όταν ήμουν γενικός διευθυντής στην ΕΡΤ και εκείνος ήταν αρμόδιος υπουργός για τα Μέσα Επικοινωνίας, είχαμε συνεργαστεί στενά και εκτίμησα και πάλι την ικανότητά του, την ειλικρίνεια και το ήθος του».

Ο κ. Ι. Καψής, δημοσιογράφος, πρώην υπουργός και φίλος του Αναστάσιου Πεπονή υπογραμμίζει:

«Το μεγαλύτερο έργο του ΠαΣοK στον κοινωνικό τομέα υπήρξε ο νόμος για την ίδρυση και λειτουργία του ΑΣΕΠ, ο γνωστός ως «νόμος Πεπονή». Ηταν η απαρχή της πορείας για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.

Θεωρώ θλιβερό το γεγονός ότι πολλοί βρήκαν ευκαιρία να στραφούν τότε κατά του νόμου αυτού, επειδή μας αφαίρεσε την ευκαιρία να ρουσφετολογούμε.

Ο ίδιος ο Αναστάσης Πεπονής, ένας ευπατρίδης της πολιτικής, αγωνιστής της Δημοκρατίας, δεν πικράθηκε ποτέ για το γεγονός ότι ο νόμος αυτός του στοίχισε την επανεκλογή του, παρέμεινε πιστός στις αρχές του και δικαιώθηκε. Ηταν ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας, ένας αληθινός ευπατρίδης και το κενό που αφήνει, μόνο με το παράδειγμα που δίνει για τους νεότερους μπορεί να καλυφθεί».

Ο πρώην υπουργός κ. Στ. Παπαθεμελής έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Αναστάσιου Πεπονή:

«Ο Αναστάσης Πεπονής τίμησε με την πολιτική του λειτουργία και τον όλον βίο του τον κοινοβουλευτισμό, τα αξιώματα και τις μεγάλες ελληνικές αξίες της ζωής.
Τηρουμένων των αναλογιών και των αποστάσεων θα μπορούσε κανείς να τον περιγράψει με τα λόγια του Θουκυδίδη ως «δυνατόν τω αξιώματι και τη γνώμη» και «χρημάτων διαφανώς αδωρότατον».
Στους χαλεπούς και βάρβαρους καιρούς που ζούμε, η περίπτωση του Αναστάση Πεπονή υψώνεται ανατρεπτικό φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για τους Επιγενομένους κα ιδιαίτερα τους Νέους μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk