Η «Κρίση ΑΑΑ», οι ζημίες των 5 τρις. δολ και το «περίστροφο» της ΕΚΤ

Πανικός, ανασφάλεια, απόγνωση, σε αυτό το τρίπτυχο καταγράφεται μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ το κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες στις κεφαλαιαγορές οδηγώντας μόνο το τελευταίο 10ημέρο σε απώλειες άνω των 5 τρις. δολ στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, καθώς οι αγορές κάνουν λόγω για την αποκαλούμενη πλέον και ως «Κρίση ΑΑΑ». Αν και η ΕΚΤ έβαλε το «περίστροφο» στο τραπέζι παρεμβαίνοντας στις ομολογιακές αγορές, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως απλώς δείχνει να αγοράσει λίγο χρόνο, ενώ θα προτιμούσε να είχαν παρέμβει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Η  «Κρίση ΑΑΑ», οι ζημίες των 5 τρις. δολ και το «περίστροφο» της ΕΚΤ | tovima.gr
Πανικός, ανασφάλεια, απόγνωση, σε αυτό το τρίπτυχο καταγράφεται μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ το κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες στις κεφαλαιαγορές οδηγώντας μόνο το τελευταίο 10ημέρο σε απώλειες άνω των 5 τρις. δολ στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου, καθώς οι αγορές κάνουν λόγω για την αποκαλούμενη πλέον και ως «Κρίση ΑΑΑ».
Αν και η ΕΚΤ έβαλε το «περίστροφο» στο τραπέζι παρεμβαίνοντας στις ομολογιακές αγορές, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως απλώς δείχνει να αγοράσει λίγο χρόνο, ενώ θα προτιμούσε να είχαν παρέμβει οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Οι κυβερνήσεις όμως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό πριν δοθεί στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF η δυνατότητα να αγοράζει κρατικά χρεόγραφα στη δευτερογενή αγορά. Καθώς η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει αρκετούς μήνες αναγκάστηκε να παρέμβει.
Στα χαρτιά, το Securities Markets Programme (SMP), σύμφωνα με το οποίο η κεντρική τράπεζα αγοράζει κρατικά ομόλογα, είναι απεριόριστο, αλλά η σκόπιμη ασάφεια της ΕΚΤ γύρω από το πόσο βαθιά είναι η τσέπη της, ίσως φοβίσει αρκετά τις αγορές έτσι ώστε να αποδεχθούν πολύ χαμηλότερες αποδόσεις για τα ευρωπαϊκά ομόλογα.
Για να κάνει όμως τη διαφορά, η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει μαζικά. Μόνο η Ιταλία πρέπει να εκδώσει φέτος χρέος αξίας 100 δις ευρώ περίπου. Πέρα απ’ αυτό, η ΕΚΤ επιμένει μέχρι τώρα να απορροφά τραπεζικές καταθέσεις έτσι ώστε να εξουδετερώνονται οι πληθωριστικές επιπτώσεις που προκαλούν οι αγορές ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων στις οποίες έχει προέβη, αξίας 74 δις ευρώ περίπου. Αυτό σημαίνει ότι εάν η ΕΚΤ δεν αρχίσει ουσιαστικά να τυπώνει χρήμα, θα περιοριστεί σύντομα η δυνατότητά της να αγοράζει και άλλα ομόλογα, σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
Εν τω μεταξύ με τη χρηματοδοτική ικανότητα του EFSF στα 440 δις ευρώ, τα κεφάλαια αυτά αρκούν για τη στήριξη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, να αναχρηματοδοτήσουν τις ισπανικές τράπεζες και να αγοράσουν και όλα τα ομόλογα που σκοπεύουν να εκδώσουν φέτος η Ισπανία και η Ιταλία. Ωστόσο, δεν θα μπορέσει να στηρίξει μία πλήρη διάσωση της Ιταλίας.
Εξάλλου, όπως παρατηρεί και ο Peter Thal Larsen αρθρογράφος του Reuters Breakingviews η ικανότητα του EFSF να δανείζεται από τις αγορές εξαρτάται από τις εγγυήσεις που θα του παράσχουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης -ειδικά οι χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ. Η S&P μπορεί να υποβάθμισε τις ΗΠΑ από το ΑΑΑ στο ΑΑ, αλλά δεν υπάρχει άμεσος λόγος για τον οποίο κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει στην ευρωζώνη. Η αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας δείχνει όμως ολοένα και πιο επίφοβη.
Εάν υποβαθμιζόταν η Γαλλία, η Γερμανία θα υποχρεούνταν να εγγυηθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του ταμείου διάσωσης. Αλλιώς, το EFSF θα έπρεπε να υποστεί χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, και άρα υψηλότερο κόστος δανεισμού. Κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε περαιτέρω τη διάσωση των προβληματικών κρατών της ευρωζώνης στις οποίες όπως πρωτεύοντα θέση κατέχει η χώρα μας.
Θα ήταν ενδεχομένως πολύ πιο σημαντικό να δοθεί στο EFSF τέτοια δύναμη πυρός, έτσι ώστε να πείθονταν οι αγορές ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία κερδοσκοπική επίθεση. Εάν είχε ληφθεί αυτή η πρόνοια, θα είχε αυξηθεί πολύ η πιθανότητα ότι μία τέτοια επίθεση δεν θα είχε λάβει χώρα από την αρχή.
Για τις αγορές πάντως, οι προχειρότητες στις οποίες έχουν καταφύγει μέχρι τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες (EFSF, ESM, Συμφωνία για το Ευρώ κλπ.) απέχουν πολύ από μία συνεκτική προσέγγιση του προβλήματος και αυτό σημαίνει πως η αβεβαιότητα μάλλον θα συνεχιστή.
mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk