Η Ασυδοσία των Οίκων

Αποτελεί ασφαλώς πρόκληση, οι διαβόητοι «οίκοι» αξιολόγησης, που τόσο ηχηρά απέτυχαν να προβλέψουν την τελευταία κρίση και έδιναν ως το παρά πέντε πιστοποιητικά εγκυρότητας σε οργανισμούς που χρεοκόπησαν, όπως η «Λίμαν», να πυροδοτούν σήμερα έναν νέο γύρο αναταραχής υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ και μάλιστα -όπως ομολόγησαν- με λάθος στοιχεία ύψους δύο τρισ. δολαρίων! Αυτό ωστόσο δεν θα πρέπει να μας κάνει να μη βλέπουμε το υπαρκτό πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία.

Η Ασυδοσία των Οίκων | tovima.gr

Αποτελεί ασφαλώς πρόκληση, οι διαβόητοι «οίκοι» αξιολόγησης, που τόσο ηχηρά απέτυχαν να προβλέψουν την τελευταία κρίση και έδιναν ως το παρά πέντε πιστοποιητικά εγκυρότητας σε οργανισμούς που χρεοκόπησαν, όπως η «Λίμαν», να πυροδοτούν σήμερα έναν νέο γύρο αναταραχής υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ και μάλιστα -όπως ομολόγησαν- με λάθος στοιχεία ύψους δύο τρισ. δολαρίων!

Αυτό ωστόσο δεν θα πρέπει να μας κάνει να μη βλέπουμε το υπαρκτό πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία που δεν είναι μόνο τα διογκούμενα χρέη όσο η απουσία μιας συγκροτημένης πολιτικής για την αντιμετώπισή τους και κυρίως για τη διασφάλιση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Αυτή η απουσία και μαζί οι παλινωδίες, τα λάθη και η αναποφασιστικότητα των πολιτικών έχουν επιτρέψει στους οίκους να αναδειχθούν στους υπέρτατους κριτές κρατών και οικονομιών με θύματα κυρίως τους μικρούς και βέβαια την Ελλάδα.

Αλλά ας μην παραπονιόμαστε: πρώτοι εμείς δείξαμε ότι ακόμη και μια τέτοια κρίση δεν είναι ικανή να παρακινήσει την πολιτική μας ηγεσία να βρει κοινό βηματισμό. Γιατί θα ήταν καλύτεροι οι άλλοι;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk