Ολι Ρεν: Οχι καθυστέρηση στη βοήθεια για την Ελλάδα

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times Deutschland όπου μεταξύ άλλων ζητά την επίσπευση της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times Deutschland όπου μεταξύ άλλων ζητά την επίσπευση της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Παρατίθεται η συνέντευξη:

– Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι θέλει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της έναν χρόνο νωρίτερα. Αρκεί αυτό για να καθησυχαστούν οι αγορές;

«Τα θεμελιώδη δημοσιονομικά στοιχεία της Ιταλίας δεν δικαιολογούν την πρόσφατη πίεση των αγορών. Αλλά είναι σημαντικό το ότι η Ιταλία προσπαθεί για να ανακτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη. Για τον λόγο αυτό χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιτάχυνση της μείωσης του ελλείμματος και την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Ενας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός αναμένεται να έχει επιτευχθεί ήδη το 2013 και όχι το 2014.»

– Πόσο σημαντική είναι η υποσχεθείσα αναθεώρηση του ιταλικού συντάγματος, η οποία θα προβλέπει ένα όριο χρέους σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο;

«Η υποχρέωση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο Σύνταγμα αποτελεί ένα αποφασιστικό στοιχείο των αποφάσεων. Αναγκαίες είναι επίσης, η γρήγορη εφαρμογή των φορολογικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων και οι επιτυχείς συνομιλίες με τους κοινωνικούς εταίρους για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Ακόμη, η ανακοίνωση περί χαλάρωσης των ρυθμίσεων για ορισμένα επαγγέλματα πρέπει να υλοποιηθεί. Αναλύσαμε τα μέτρα και τα θεωρούμε σωστά. Τώρα αναμένουμε ότι θα πραγματοποιηθεί γρήγορα η εφαρμογή τους.»

Η Κομισιόν ζήτησε από τα κράτη μέλη να εγκρίνουν άμεσα τις συμφωνίες της συνόδου της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου ως εθνικούς νόμους. Θα πετύχει;

«Χρειαζόμαστε άμεσα την ανανεωμένη ευχέρεια διαχείρισης της κρίσης του EFSF. Χωρίς την κύρωση των αποφάσεων στα κοινοβούλια δεν μπορεί να δρομολογηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Οι τεχνικές προεργασίες θα ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η έγκριση από τα κοινοβούλια θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Οι εξελίξεις στις αγορές καθιστά σαφές ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση.»

– Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει η απειλή μίας πιο αργής ανάπτυξης. Υφίσταται ο κίνδυνος για χώρες όπως η Ισπανία να περιέλθουν σε ύφεση;

«Αν όλοι εμμείνουν στα συμφωνηθέντα προγράμματα σταθεροποίησης και συνεννοούμαστε λογικά σε διεθνές επίπεδο, μπορούμε να το αποφύγουμε. Ενα νέο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να αποφευχθεί μέσω αποτελεσματικού πολιτικού συντονισμού και σκληρών αποφάσεων στα εμπλεκόμενα κράτη.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk