Με νέες υποβαθμίσεις απειλούν οι οίκοι αξιολόγησης τις οικονομίες των ΗΠΑ αλλά και της Ασίας, σύμφωνα με σημερινές τους ανακοινώσεις.
Ο οίκος Fitch σημειώνει ότι θα αξιολογήσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου τις «δημοσιονομικές επιπτώσεις και προοπτικές που συνεπάγεται για την αμερικανική οικονομία η συμφωνία της 2ας Αυγούστου». Οπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος η συμφωνία για το χρέος «αποτελεί ένα πρώτο βήμα» πλην όμως ανεπαρκές για τη διασφάλιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου των ΗΠΑ με ΑΑΑ. Αυτό σημαίνει, όπως εκτιμάται από πολλούς αναλυτές, ότι πιθανότατα η Fitch θα ακολουθήσει κατά πόδας τις αποφάσεις της Standard & Poor’s (S&P) που υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα τις ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή.
Ομως και η S&P επανήλθε τη Δευτέρα με νέες «προειδοποιήσεις» υποβάθμισης, αυτή τη φορά για τις ασιατικές οικονομίες.
Οπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση οι ασιατικές αξιολογήσεις μπορεί να έλθουν αντιμέτωπες με υποβάθμιση, εάν οι χρηματοοικονομικές αγορές παγκοσμίως επιδεινωθούν. Η μεταβολή της αμερικανικής αξιολόγησης που επιφέρει αβεβαιότητα και αναταραχές στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών «μπορεί να αλλάξει την εικόνα» και για ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και η Νέα Ζηλανδία» αναφέρει η αξιολογητική εταιρεία.
Ασφαλώς οι προειδοποιήσεις αυτές συνιστούν μια αυτοεπιβεβαίωση των οίκων αξιολόγησης που έχουν οι ίδιες προκαλέσει το κλίμα αναταραχής μέσω των αλλεπάλληλων υποβαθμίσεων όχι μόνο των θεωρούμενων αδύναμων χωρών αλλά και όσων τα οικονομικά θεμέλια παραμένουν στέρεα.
Αλλωστε όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες ανακοινώσεις για τις ΗΠΑ (αλλά και για την Κύπρο ή την Ισπανία το προηγούμενο διάστημα) στο στόχαστρο των οίκων δεν βρίσκονται αποκλειστικά οι δημοσιονομικές συνθήκες μιας χώρας αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις. Με άλλα λόγια οι οίκοι έχουν μεταλλαχθεί πλέον σε -υπεράνω κάθε ελέγχου και κριτικής- αξιολογητές των αποφάσεων που λαμβάνουν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις των χωρών.