Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει «δραστικά» στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να απαντήσει στην κλιμακούμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε στην Φρανκφούρτη με θέμα τη σταθεροποίηση των αγορών, με τυχόν αγορά ιταλικών ομολόγων, όταν ανοίξουν οι αγορές μετά την υποβάθμιση-σοκ των ΗΠΑ από την Standard & Poor’s.

Νωρίτερα, και ενώ η τηλεδιάσκεψη στην ΕΚΤ βρισκόταν σε εξέλιξη, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν το οποίο ουσιαστικά αποτελούσε παρότρυνση προς την κεντρική τράπεζα να παρέμβει.

«Το ευρωσύστημα θα παρέμβει δραστικά στις αγορές και θα απαντήσει με ένα σημαντικό και συνεκτικό τρόπο», δήλωσε στο Reuters πηγή της Ευρωζώνης μετά την τηλεδιάσκεψη των στελεχών της ΕΚΤ. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη και η κοινή δήλωση των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας.

Στην κοινή τους δήλωση η Μέρκελ και ο Σαρκοζί εξέφραζαν «τη δέσμευσή τους να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές στην Ευρωζώνη», καθώς και την ευχή τους τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν σύντομα, «έως τα τέλη Σεπτεμβρίου», τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Πέραν της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, για την οποία απαιτείται επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια, αφορά στις νέες δυνατότητες που δίνονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων.

Με άλλα λόγια το Βερολίνο και το Παρίσι έστειλαν μήνυμα ότι ο EFSF θα μπορεί σύντομα να αγοράσει κρατικά ομόλογα χωρών που κλυδωνίζονται από την κρίση χρέους. Τι θα γίνει όμως μέχρι ο EFSF να μπορεί να αγοράζει ομόλογα;

Το κοινό ανακοινωθέν Μέρκελ-Σαρκοζί τόνιζε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία είναι πεπεισμένες ότι η ανάλυση της ΕΚΤ θα παράσχει την κατάλληλη βάση για παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά, καθώς θα μπορεί να προσδιορίζει τις περιπτώσεις που η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη ως σύνολο, τίθεται σε κίνδυνο».

Επομένως, το γαλλογερμανικό μήνυμα προς την ΕΚΤ είναι ότι μπορεί κατά την κρίση της να παρεμβαίνει στην δευτερογενή αγορά, μέχρι να αποκτήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την αντίστοιχη δυνατότητα.

Κατά τα άλλα, η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισαν «σημαντικές» τις κινήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας για μείωση των ελλειμμάτων, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία «αυτές να υλοποιηθούν ταχέως».

Ικανοποίηση Λαγκάρντ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G7 για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ρευστότητας στις χρηματαγορές.

«Χαιρετίζω τις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, των γάλλων και γερμανών ηγετών και της G7 και την ανανεωμένη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά τρόπο συντονισμένο ώστε να εγγυηθούν τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στις χρηματαγορές»
, δήλωσε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. «Η συνεργασία αυτή θα συντείνει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης και θα ευνοήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε.