Αρχές Σεπτεμβρίου η «ομάδα κρούσης» Μπαρόζο στην Ελλάδα

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι πλήρως επιχειρησιακή η ομάδας δράσης που συγκροτεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Κομισιόν «στόχος της ομάδας δράσης είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να υποστηριχθεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής ΕΕ/ΔΝΤ και να επιταχυνθεί η απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων»

Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι πλήρως επιχειρησιακή η ομάδας δράσης που συγκροτεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την Ελλάδα. Σύμφωνα με την Κομισιόν «στόχος της ομάδας δράσης είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να υποστηριχθεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής ΕΕ/ΔΝΤ και να επιταχυνθεί η απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων».

Το γενικό συντονισμό των εργασιών της θα έχει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν. Οι εργασίες της θα εστιαστούν στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η ομάδα θα υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή. Θα έχει ως έδρα τις Βρυξέλλες ενώ στην Αθήνα θα λειτουργεί ομάδα επικοινωνίας και υποστήριξης σε στενή συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το επιχειρησιακό δίδυμο της ομάδας θα αποτελείται από τον επικεφαλής της Ομάδας κ. Χορστ Ράιχενμπαχ (στη φωτογραφία αριστερά, στις Βρυξέλλες) και τον επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. Π. Καρβούνη (στη φωτογραφία δεξιά, στην Αθήνα). Ο κ. Ράιχενμπαχ είναι Γερμανός και προέρχεται από μακρά θητεία ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

«Η ομάδα δράσης δεν θα υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση, θα λειτουργεί συμβουλευτικά και υποβοηθητικά» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Καρβούνης απατώντας στις αιτιάσεις περί απώλειας της εθνικής κυριαρχίας. «Παραλλήλως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων ακόμη και ειδικών από διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους των οποίων οι αποδοχές φθάνουν τα 1.000 ευρώ ημερησίως» προσθέτει.

«Η ομάδα δράσης θα αποτελείται από μία ομάδα συντονισμού και από εμπειρογνώμονες που θα εργάζονται επί τόπου (π.χ. στα υπουργεία) πάνω σε συγκεκριμένα έργα και θέματα τα οποία θα ορίζουν οι ελληνικές αρχές. Θα πραγματοποιούν σύντομες αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας επισκέψεις. Δεν θα είναι επιθεωρητές ούτε ελεγκτές και σε καμία περίπτωση δεν θα ασκούν καθήκοντα που ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και διοίκησης» διευκρινίζει η Κομισιόν. Σημειώνεται επίσης ότι ο έλεγχος της εφαρμογής των προγραμμάτων προσαρμογής ΕΕ/ΔΝΤ εξακολουθεί να τελεί υπό την ευθύνη της τρόικας.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες ο κύριος ρόλος της ομάδας δράσης θα είναι:
– Να εντοπίζει και να συντονίζει – σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και δεχόμενη τη συμβολή άλλων κρατών μελών – την τεχνική βοήθεια που η Ελλάδα χρειάζεται ώστε να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα προσαρμογής ΕΕ/ΔΝΤ·

– Να συνδράμει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στον καθορισμό των λεπτομερειών για το είδος της τεχνικής βοήθειας που θα παρασχεθεί·

– Να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και να προτείνει λύσεις με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων εστιάζοντας στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση/κατάρτιση·

– Να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου προς την Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές. Η πρώτη από τις εκθέσεις αυτές θα εξετάζει μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, συμπεριλαμβανομένου συγκεκριμένου προγράμματος και χρονοδιαγράμματος και θα αποσταλεί στην Επιτροπή και στις ελληνικές αρχές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα δράσης Μπαρόζο εγκρίθηκε δε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23-24 Ιουνίου 2011. Μετά την υποβολή της εν λόγω πρότασης ο Πρόεδρος της Κομισιόν και Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αντάλλαξαν επιστολές για τις οργανωτικές λεπτομέρειες της τεχνικής βοήθειας. Οι συζητήσεις αυτές κατέληξαν στη δημιουργία της ομάδας δράσης. Να σημειωθεί ότι ήδη κατά τους τελευταίους μήνες ομάδα στελεχών της Επιτροπής είχαν αποσπαστεί στις ελληνικές αρχές για την παροχή τεχνικής βοήθειας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk