«Στην πραγματικότητα πρόκειται για κυβερνητικό πρόγραμμα» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera που αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα τη «μυστική επιστολή» του νυν κεντρικού τραπεζίτη της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ με την οποία ζητούν από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι συγκεκριμένες δεσμεύσεις προκειμένου να παρασχεθεί οικονομική στήριξη στην Ιταλία.
Στην επιστολή τους, η οποία εστάλη την περασμένη Πέμπτη ή Παρασκευή στον ιταλό πρωθυπουργό, οι δύο άνδρες ζητούν απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις των δημοτικών και περιφερειακών οργανισμών κοινής ωφελείας.
Το «αντάλλαγμα» για την οικονομία της χώρας δεν αναφέρεται στο κείμενο αλλά έγινε γνωστό λίγο αργότερα: η ΕΚΤ προανήγγειλε, υπό την πίεση της Γαλλίας και της Γερμανίας την αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων προκειμένου να περιοριστούν οι πιέσεις των αγορών.

«Περισσότερη ευελιξία στην εφαρμογή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, παρεμβάσεις στο καθεστώς εργασίας στο δημόσιο, μεταρρυθμίσεις στο μοντέλο της απόλυτης ευελιξίας των νέων και των επισφαλώς εργαζομένων που προσφέρει όμως απόλυτη προστασία στους υπολοίπους εργαζόμενους και συμβάσεις εργασίας που θα συνδέονται με την ανταγωνιστικότητα»
συστήνουν οι δύο τραπεζίτες στην κυβέρνηση.
Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της ιταλικής εφημερίδας που κάνει λόγο για «κηδεμονία της κυβέρνησης από την ΕΚΤ».
Σημειώνεται ότι ο Μάριο Ντράγκι θα είναι από τον ερχόμενο Νοέμβριο ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ και για το λόγο αυτό η επιστολή κρίνεται ως «προάγγελος της πολιτικής που θα ακολουθήσει η τράπεζα της Φρανκφούρτης το προσεχές διάστημα».
Αλλωστε όπως υπενθυμίζει στους αναγνώστες της η ίδια εφημερίδα «η Αθήνα έχει ήδη υποστεί τον τελευταίο χρόνο τις ίδιες πιέσεις για την εφαρμογή ανάλογων μέτρων».

Αγαπάς την Ιταλία; απόδειξη

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ξεκινά από αύριο διαφημιστική εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής. Τα διαφημιστικά σποτ που θα προβάλλονται από τον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο θα παροτρύνουν τους Ιταλούς να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους και «να μην ζουν παρασιτικά εις βάρος του συνόλου» αναφέρει το υπουργείο στην ιστοσελίδα του.
Η καμπάνια εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και να επιτύχει το στόχο του μηδενισμού του ελλείμματος εντός του 2013 όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο ιταλός πρωθυπουργός.