«Χρύσωσε» με €223 εκατ. τη γυναίκα του για να τον… χωρίσει

Επέζησε από κάμποσες απόπειρες δολοφονίας, απέκρουσε βαρύτατες κατηγορίες για απάτες στα ρωσικά δικαστήρια,κέρδισε δίκες για δυσφήμηση στα βρετανικά και ως πριν από μερικά χρόνια η προσωπική περιουσία του- σήμερα κατά τι μικρότερη λόγω κρίσης- ξεπερνούσε το 1 δισ.ευρώ.Ο αυτοεξόριστος στο Λονδίνο όμως ρώσος ολιγάρχης Μπορίς Μπερεζόφσκι δεν κατάφερε να γλιτώσει από την μήνιν της πρώην συζύγου του Γκαλίνα Μπεσάροβα. Για να αποκτήσει την ελευθερία του και μαζί ένα συναινετικό …

Επέζησε από κάμποσες απόπειρες δολοφονίας, απέκρουσε βαρύτατες κατηγορίες για απάτες στα ρωσικά δικαστήρια,κέρδισε δίκες για δυσφήμηση στα βρετανικά και ως πριν από μερικά χρόνια η προσωπική περιουσία του- σήμερα κατά τι μικρότερη λόγω κρίσης- ξεπερνούσε το 1 δισ.ευρώ.Ο αυτοεξόριστος στο Λονδίνο όμως ρώσος ολιγάρχης Μπορίς Μπερεζόφσκι δεν κατάφερε να γλιτώσει από την μήνιν της πρώην συζύγου του Γκαλίνα Μπεσάροβα. Για να αποκτήσει την ελευθερία του και μαζί ένα συναινετικό διαζύγιο- χωρίς μακρόχρονες δικαστικές έριδες και ενδεχομένως την αποκάλυψη «βρώμικων» λεπτομερειών για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του- ο 64χρονος επιχειρηματίας συμφώνησε να δώσει τη μεγαλύτερη «αποζημίωση διαζυγίου» που έχει εγκρίνει ποτέ βρετανικό δικαστήριο:οι κακές γλώσσες μιλάνε για 223 εκατ. ευρώ, αν και επισήμως η απόφαση είναι διακριτική και δεν αναφέρει ακριβές ποσό…

Oι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν έναν ολόκληρο χρόνο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα η Μπεσάροβα δεν εξασφάλισε το 50% της περιουσίας του συζύγου της αλλά περίπου το 40%. Δεδομένου ότι η προσωπική περιουσία του Μπερεζόφσκι υπολογίζεται στις ημέρες μας στα 650 εκατ. ευρώ, η 52χρονη πρώην συμβία του πρέπει, πέρα από ένα πανάκριβο διαμέρισμα στους κήπους του Κένσινγκτον, να έλαβε και ένα ιδιαιτέρως αξιοσέβαστο ποσό σε καταθέσεις και ομόλογα, καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο «ρεκόρ» για αποζημίωση διαζυγίου στη Βρετανία, το οποίο ανερχόταν σε «μόλις» 54 εκατ. ευρώ.

Αναμφίβολα, όταν η Μπεσάροβα γνώρισε τον Μπερεζόφσκι, δεν φανταζόταν ότι κάποτε θα εξασφάλιζε τέτοια ποιότητα ζωής. Ηταν το 1981 στη Μόσχα.

Εκείνος ήταν ήδη παντρεμένος με δύο κόρες και ως καθηγητής μαθηματικών κέρδιζε 67 ευρώ τον μήνα. Πήρε διαζύγιο και απέκτησαν γρήγορα παιδιά, τον Αρτέμ και την Αναστασία, που σήμερα είναι 21 και 18 ετών αντίστοιχα, αλλά παντρεύτηκαν μόλις το 1991. Ως τότε ο Μπερεζόφσκι είχε ήδη μπει στην αγορά των αυτοκινήτων ιδρύοντας την πρώτη αντιπροσωπεία της Μercedes στην πρώην Σοβιετική Ενωση και βάζοντας τις βάσεις για μια αυτοκρατορία επιχειρήσεων.

Οταν ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν άρχισε να ξεπουλάει κρατικά ακίνητα σε ευνοούμενος υποστηρικτές του για ένα κλάσμα της πραγματικής τους αξίας, ο Μπερεζόφσκι αγόρασε τη Sibneft, μια νεοδημιουργηθείσα εταιρεία πετρελαίων, και έγινε ο βασικός μέτοχος στο ΟRΤ, το κύριο τότε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας, το οποίο μετέτρεψε σε προπαγανδιστικό όργανο για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του Γέλτσιν στις προεδρικές εκλογές του 1996.

Τότε ο Μπερεζόφσκι ήταν ήδη ένας από τους πρώτους ολιγάρχες, ο γάμος του όμως με την Μπεσάροβα είχε ήδη διαλυθεί, αν και τυπικά οι δυο τους παρέμεναν παντρεμένοι. Το 1993, ύστερα από μόλις δύο χρόνια κοινού έγγαμου βίου ζωής, οι σύζυγοι βρίσκονταν σε διάσταση, κατάσταση στην οποία παρέμειναν ως και έναν χρόνο πριν, παρ΄ όλο που ο επιχειρηματίας συζεί εδώ και 15 χρόνια με τη 42χρονη συμπατριώτισσά του Γελένα Γκορμπούνοβα, με την οποία έχει αποκτήσει και άλλα δύο παιδιά.

Το μάλλον παράξενο συζυγικό σχήμα φαίνεται ότι λειτουργούσε ως πέρυσι, όταν η Μπεσάροβα έμαθε ότι στους κοσμικούς κύκλους η Γκορμπούνοβα αναφερόταν ως νόμιμη σύζυγος του Μπερεζόφσκι και όχι η ίδια. Και όταν εκείνος άρχισε να λέει ότι μόλις «απαλλαχθεί» από τη δεύτερη σύζυγό του θα σπεύσει να ξαναπαντρευτεί, εκείνη κατέθεσε αίτηση διαζυγίου για «παράλογη συμπεριφορά».

Προσέλαβε μάλιστα την κορυφαία δικηγόρο διαζυγίων Σάντρα Ντέιβις της δικηγορικής εταιρείας Μίσκον ντε Ρέγια, στην οποία είχαν αναθέσει το διαζύγιό τους η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο πολυεκατομμυριούχος γάλλος ποδοσφαιριστής Τιερί Ανρί και η πρώην σύζυγος του Μικ Τζάγκερ Τζέρι Χολ. Η απόφασή της τη δικαίωσε, μια και ο επιχειρηματίας πλήρωσε ακριβότερα από κάθε άλλον στη Βρετανία την ελευθερία του.

Πλούτισε μόλις έπαψαν να συγκατοικούν

Το 1981, όταν η «χρυσωμένη» σήμερα Γκαλίνα Μπεσάροβα ερωτεύτηκε τον Μπερεζόφσκι, εκείνος δίδασκε μαθηματικά με μισθό 67 ευρώ. Οταν παντρεύτηκαν, το 1991, είχε ήδη αρχίσει να δημιουργεί περιουσία. Ο πλούτος του εκτοξεύθηκε μετά το 1993, μόλις έπαψαν να συγκατοικούν!

Εκανε τα (μισά) χατίρια του Πούτιν

Αν και ο Μπερεζόφσκι χρηματοδότησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν το 2000 και νωρίτερα τον Μπορίς Γέλτσιν, αρνήθηκε να δώσει γην και ύδωρ όταν ο Πούτιν αποφάσισε να ελέγξει απόλυτα τους ολιγάρχες. Εγκατέλειψε τη Ρωσία όταν κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση ύψους 9 εκατ. ευρώ. Το 2007 καταδικάστηκε ερήμην σε έξι χρόνια φυλάκιση.

Ο Λιτβινένκο θα τον δολοφονούσε

Πράκτορας της FSΒ, διαδόχου της διαβόητης ΚGΒ, ο Λιτβινένκο αποκάλυψε το 2000 τη διαφθορά των ανωτέρων του και μία αποστολή: το 1998 τον διέταξαν να δολοφονήσει τον Μπερεζόφσκι- εντολή που δεν εκτέλεσε. Το 2007 ο πρώην πράκτορας βρέθηκε δηλητηριασμένος με ραδιενεργό πολώνιο. Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πλήρη άγνοια για όλα αυτά.

ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙΣ: TO TOP 3 ΤΩΝ ΔΙΑΖΥΓΙΩΝ-ΦΩΤΙΑ
1. Μέρντοκ- Αννα Τορβ: 1,2 δισ. ευρώ

Το ρεκόρ για το ακριβότερο διαζύγιο όλων των εποχών κατέχει με διαφορά ο αυστραλός μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ, ο οποίος όταν χώρισε το 1999 τη σύζυγό του Αννα Τορβ, έπειτα από 31 χρόνια γάμου και τρία παιδιά, εκτιμάται ότι αναγκάστηκε να της καταβάλει συνολική αποζημίωση ύψους 1,2 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και μετρητά ύψους 70 εκατ. ευρώ. Ο 79χρονος επιχειρηματίας δεν έχασε καθόλου χρόνο καθώς είχε βρει από καιρό την «αντικαταστάτρια» στο πρόσωπο της σήμερα 42χρονης Ντέμπι Γουένγκ, με την οποία έχει πλέον δύο παιδιά.

Μόλις 17 ημέρες μετά την έκδοση του διαζυγίου του την παντρεύτηκε και τη διόρισε υπεύθυνη για το κινεζικό σκέλος των επιχειρήσεών του εξοβελίζοντας την πρώην σύζυγό του από κάθε θέση που κατείχε στην αυτοκρατορία του.

2. Κασόγκι- Σοράγια: 604 εκατ. ευρώ

Ο σαουδάραβας επιχειρηματίας και έμπορος όπλων Αντνάν Κασόγκι παντρεύτηκε την κατά γενική ομολογία εντυπωσιακή Βρετανίδα Σάντρα Ντέλι το 1961, όταν εκείνη ήταν μόλις 20 ετών, και τη μετονόμασε «πριγκίπισσα Σοράγια», χαρίζοντάς της παράλληλα αμύθητα πλούτη. Κι όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να του είναι πιστή η Σοράγια, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ένα από τα πέντε τους παιδιά ήταν καρπός δικός της και του βρετανού πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τζόναθαν Αϊτκεν. Το διαζύγιό τους, το 1982, υπήρξε το δεύτερο μεγαλύτερο όλων των εποχών: η Σοράγια έλαβε αποζημίωση ύψους 604 εκατ. ευρώ, που όμως δεν της… έφτασαν. Τα τελευταία χρόνια κερδίζει τα προς το ζην εργαζόμενη σε ανθοπωλείο του Λονδίνου.

3. Κρεγκ και Γουέντι Μακό: 320 εκατ. ευρώ

Οι Αμερικανοί Κρεγκ και Γουέντι Μακό γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ όταν εκείνη τον βοηθούσε με τα μαθήματά του. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1974 και σίγουρα πολλά άλλαξαν από την εποχή της νιότης τους καθώς εκείνη έγινε εκδότρια εφημερίδας και εκείνος μεγιστάνας στον χώρο των τηλεπικοινωνιών με περιουσία που πέρυσι υπολογιζόταν σε 1,14 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι δύσκολα θα έλεγε κανείς ότι υπήρχαν οικονομικά προβλήματα στο ζευγάρι, η γκρίνια ξεκίνησε όταν η Γουέντι άρχισε να απαιτεί από τον σύζυγό της να συντηρεί αποκλειστικά με δικά του χρήματα ένα στυλ ζωής που απαιτούσε 140.000 ευρώ τον μήνα.Τελικά εκείνη κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 1995 δηλώνοντας ως αιτία χωρισμού «προσωπικές διαφορές» και κατάφερε μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού να πάρει το ποσό των 320 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk