Το city farming στην Ελλάδα

Συναντήθηκαν σε ένα reunion του σχολείου τους και από τη συζήτηση εκείνη προέκυψε η συνεργασία. Σήμερα, φτιάχνουν μποστάνια στις ταράτσες, μία επιχείρηση που προέκυψε κατά τον εορτασμό της εικοσαετίας από την ημέρα της αποφοίτησής τους από τις συζητήσεις για την οικονομική κρίση, το μέλλον των νέων επιχειρηματιών, την προφανή τάση για επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή, την «πλαστική» διατροφή των παιδιών. Η κυρία Στεφανία Μωσσέ , αρχιτέκτων, και ο κ. Πάτροκλος Κουδούνης , αποφάσισαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν το «Μποστάνι» (www.

Συναντήθηκαν σε ένα reunion του σχολείου τους και από τη συζήτηση εκείνη προέκυψε η συνεργασία. Σήμερα, φτιάχνουν μποστάνια στις ταράτσες, μία επιχείρηση που προέκυψε κατά τον εορτασμό της εικοσαετίας από την ημέρα της αποφοίτησής τους από τις συζητήσεις για την οικονομική κρίση, το μέλλον των νέων επιχειρηματιών, την προφανή τάση για επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή, την «πλαστική» διατροφή των παιδιών. Η κυρία Στεφανία Μωσσέ , αρχιτέκτων, και ο κ. Πάτροκλος Κουδούνης , αποφάσισαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν το «Μποστάνι» (www. tobostani.gr). Ουσιαστικά πρόκειται για εταιρεία ανάπτυξης της αστικής καλλιέργειας (city farming). Αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την κατασκευή βιολογικών λαχανόκηπων σε ταράτσες, βεράντες και υπαίθριους χώρους με τη χρήση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών και με απόλυτο έλεγχο του χώματος και του ύδατος. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις υποδομές ακόμη και στο μικρότερο διαμέρισμα έτσι ώστε τα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί να γευτούν ξανά τη γεύση της ντομάτας.Θυμάστε αλήθειατι γεύση είχε πριν από τριάντα χρόνια η ντομάτα;» ρωτάει ο Πάτροκλος. «Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες φτιάχνουν κήπους καιπράσινες ταράτσες, αλλά εμείς κάνουμε κάτι διαφορετικό», εξηγεί η Στεφανία, «φτιάχνουμε κήπους που τρώγονται».

Ολα είναι μελετημένα έτσι ώστε «τα μποστάνια μας να μην έχουν μεγάλες απαιτήσεις.Μπορεί κάλλιστα να αναλάβει ο ιδιοκτήτης τη συντήρηση,ενώ για εκείνους που δεν θέλουν να λερώσουν καθόλου τα χέρια τουςδιαθέτουμε τους κηπουρούς μας!Επιλέγουμε ομάδες φυτών που προστατεύουν το ένα το άλλο από τις ασθένειες.Με φυσικά τρικ δηλαδή αποφεύγονται τα φάρμακα. Αν για παράδειγμα σε μια ντοματιά βάλεις σκόρδο ή βασιλικό εμποδίζεις τα ζωύφια να προκαλέσουν προβλήματα». Οι δύο φίλοι ταξίδεψαν στην Αμερική όπου η συγκεκριμένη τάση είναι ευρέως διαδεδομένη: «Είδαμε ουσιαστικά ένα σημαντικό φεστιβάλ.Από τις 2 ως τις 10 Μαΐου παρακολουθήσαμε μια έκθεση προϊόντων από ιδιώτες που καλλιεργούν σε μπαλκόνια και ταράτσες στη Νέα Υόρκη.Ηταν εντυπωσιακό.Υπάρχουν σουπερμάρκετ που στις ταράτσες τους καλλιεργούν και στη συνέχεια πωλούν τους καρπούς». Ενα από τα βασικότερα σημεία που διαφοροποιεί το «Μποστάνι» είναι οι ποικιλίες στους σπόρους. «Σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει ότι τα πεπόνια,τα ροδάκινα,οι ντομάτες κτλ.δεν έχουν τη γεύση και τη μυρωδιά που είχαν παλαιότερα.Εμείς δεν επιθυμούμε ομοιογένεια στην τροφή μας.Αναζητούμε τις δυνατές γεύσεις και μυρωδιές που έχουν οι παραδοσιακές μας ποικιλίες.Ποικιλίες που αναπαράγονται από παλιούςμη μεταλλαγμένους σπόρους που μας δίνουν νόστιμους καρπούς.Οι τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες που καλλιεργούμε είναι ανθεκτικές,αλλά πάνω απ΄ όλα είναι γευστικές».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk