Το μεγάλο κόλπο της… τελείας

«ΦΑΜΠΡΙΚΑ» με ασθενείς-«μαϊμού», ακόμη και μικρά παιδιά, έχουν στήσει γιατροί «κατακλέβοντας» τα ασφαλιστικά ταμεία. Γράφουν ιατρικές εξετάσεις αξίας εκατοντάδων ευρώ σε ασθενείς-πελάτες τους και τις χρεώνουν στο Ταμείο, το οποίο με τη σειρά του αποζημιώνει το διαγνωστικό κέντρο για πράξεις που ουδέποτε έγιναν. Μέρος των χρημάτων μπαίνει στην τσέπη του συνεργαζόμενου με το κέντρο γιατρού. Η μέθοδος γνωστή στους ιατρικούς κύκλους. Ανέκαθεν γιατροί εκμεταλλεύονταν ηλικιωμένους …

«ΦΑΜΠΡΙΚΑ» με ασθενείς-«μαϊμού», ακόμη και μικρά παιδιά, έχουν στήσει γιατροί «κατακλέβοντας» τα ασφαλιστικά ταμεία. Γράφουν ιατρικές εξετάσεις αξίας εκατοντάδων ευρώ σε ασθενείς-πελάτες τους και τις χρεώνουν στο Ταμείο, το οποίο με τη σειρά του αποζημιώνει το διαγνωστικό κέντρο για πράξεις που ουδέποτε έγιναν. Μέρος των χρημάτων μπαίνει στην τσέπη του συνεργαζόμενου με το κέντρο γιατρού. Η μέθοδος γνωστή στους ιατρικούς κύκλους. Ανέκαθεν γιατροί εκμεταλλεύονταν ηλικιωμένους κρατώντας στο ιατρείο τους το βιβλιάριό τους για να το «φορτώσουν» με επιπλέον εξετάσεις. Τα τελευταία χρόνια όμως αρκετοί συνάδελφοί τους έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ακόμη και μικρά παιδιά χρεώνοντάς τους αιματολογικές εξετάσεις για ακμή και αυξημένη τριχοφυΐα προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση δύο παιδιών, αδελφών, στα βιβλιάρια των οποίων ο γιατρός που επισκέφθηκαν έχει γράψει εξετάσεις αξίας άνω των 400 ευρώ για το καθένα. Ζήτησε από τους γονείς των παιδιών να του αφήσουν τα βιβλιάρια για να τα θεωρήσει ο ίδιος προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν. Στα δύο παραπεμπτικά ο γιατρός έβαλε την ίδια ημερομηνία, το εργαστήριο όμως που υποτίθεται ότι διενήργησε τις εξετάσεις τα υπέβαλε στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) με διαφορά δύο μηνών για να «θολώσει τα νερά». Αυτό που κίνησε τις υποψίες των ελεγκτών ήταν ότι στο συγκεκριμένο εργαστήριο φαινόταν ότι γίνονταν εξαιρετικά δαπανηρές εξετάσεις. Οι ελεγκτές του ΟΠΑΔ κάλεσαν γονείς για να εξακριβώσουν αν τα παιδιά τους είχαν υποβληθεί στις εξετάσεις που αναγράφονταν στα παραπεμπτικά. Από την εξέταση διαπιστώθηκε ότι πολλοί γονείς δεν είχαν την παραμικρή ιδέα γι΄ αυτές.

«Είπε να του αφήσω τα βιβλιάρια»

«Επισκέφθηκα τον γιατρό κύριο… γιατί η κόρη μου έπασχε από ακμή. Απ΄ όσο θυμάμαι,ποτέ η…δεν έχει δώσει αίμα για αλλεργίαούτε προληπτικά μας έχει πει ποτέ ο κύριος… ότι πρέπει να κάνει εξετάσεις αίματος για την ακμή.Επίσης,ποτέ δεν έχει αφαιρέσει ελιέςούτε θηλώματα από το σώμα τηςγιατί ποτέ δεν είχε. Επίσηςπροσφέρθηκε να με εξυπηρετήσει ο ίδιος για να μην ταλαιπωρούμαι εγώ και μου είπε να του αφήσω τα βιβλιάρια για να πάει να τα θεωρήσει ο ίδιος. Δεν γνωρίζω τι έχει συμβεί στα πρωτότυπα φύλλα με νούμερα 14,16 και20 του βιβλιαρίου της κόρης μου, που σήμερα πρώτη φορά βλέπω ότι τα κίτρινα στελέχη τους είναι άδεια».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε υπεύθυνη δήλωση του πατέρα της μικρής ασθενούς προς το Ταμείο Υγείας Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων (έχει συγχωνευθεί με τον ΟΠΑΔ). Τα ίδια αναφέρει σε υπεύθυνη δήλωσή της και η μητέρα δύο παιδιών. «Τα παιδιά μου… (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά τους) ουδέποτε έχουν αφαιρέσει ελιές από το σώμα τους σε οποιονδήποτε δερματολόγο γιατρό. Επίσηςουδέποτε έχουν δώσει αίμα για εξετάσεις σχετικές με την ακμή τους.Επίσηςκανένα από τα δύο παιδιά μου δεν έχει υπερβολική τριχοφυΐα (π.χ., στην κοιλιά ή στις φαβορίτες τους)ούτε έχουν κάνει ποτέ οποιονδήποτε σχετικό αιματολογικό έλεγχο».

Πλαστογράφησαν υπογραφή γονιού

Ξένη… υπογραφή κάτω από το όνομά του είδε στο βιβλιάριο του παιδιού του πατέρας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι άφησε το βιβλιάριο στον γιατρό που προσφέρθηκε να τον… εξυπηρετήσει.

«Επισκέφθηκα τον γιατρό… (σ.σ.: αναφέρεται το όνομά του) για να εξετάσει την κόρη μου… (σ.σ.: αναγράφεται το όνομα του παιδιού) για μια ελιά που είχε στον λαιμό και μου είπε ότι έπρεπε να την κάψει με λέιζερ, όπως και έγινε την ίδια μέρα μια και έξω.Το παιδί δεν είχε άλλο πρόβλημα,ούτε θηλώματαούτε μυρμηγκιές. Επίσης, το παιδί δεν είχε αλλεργία ούτε είχε κάνει εξετάσεις αίματος σε οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο από το έτος… που το έχω ασφαλίσει στο… (σ.σ.: αναφέρεται το Ταμείο). Επίσηςεκείνη την ημέρα ο γιατρός προσφέρθηκε να με εξυπηρετήσει να πάει ο ίδιος να το θεωρήσει για να μην ταλαιπωρηθώ εγώ. Πρώτη φορά σήμερα διαπιστώνω ότι η υπογραφή στο πρωτότυπο στέλεχος Νο 8 δεν είναι δική μου.Επίσης τώρα διαπίστωσα ότι έκοψε τρία φύλλα αντί για δύο, όπως μου είπε. Στο φύλλο στέλεχος Νο 9 βλέπω πρώτη φορά τώρα ότι είναι γραμμένες εξετάσεις αίματος τις οποίες το παιδί μου δεν έχει κάνει ποτέ».

Συνθηματικά στα παραπεμπτικά

Από τους ελέγχους που διενήργησαν προσφάτως οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΟΠΑΔ διαπιστώθηκε ότι πολλοί γιατροί βάζουν στα παραπεμπτικά τελεία μετά από συγκεκριμένο αριθμό εργαστηριακών εξετάσεων. Στην ίδια σελίδα, μετά την τελεία, αναγράφονταν κι άλλες εξετάσεις.

Αυτό το σημάδι κίνησε την υποψία των ελεγκτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η τελεία ήταν συνθηματική. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο οι γιατροί που έγραφαν τα παραπεμπτικά υποδείκνυαν στους συναδέλφους τους των εργαστηρίων τις εξετάσεις στις οποίες έπρεπε να υποβάλουν τους ασθενείς. Τους ενημέρωναν, δηλαδή, να κάνουν τις εξετάσεις που αναγράφονταν στη σελίδα πριν την τελεία και όχι τις υπόλοιπες. Στο Ταμείο όμως χρεώνονταν όλες.

XΑΡΗ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ

Εδώ και περίπου έναν χρόνο εφαρμόζεται στον ΟΠΑΔ ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των παραπομπών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Αφορμή στάθηκε αφενός η υψηλή δαπάνη (300 εκατ.ευρώ),αφετέρου τα συχνά φαινόμενα υπερβολικών παραπομπών,καθώς και αυτά των εικονικών εξετάσεων που,αν και είχαν χρεωθεί στο Ταμείο,ουδέποτε διενεργήθηκαν.Ενας ακόμη λόγος ήταν οι δυσανάγνωστες χειρόγραφες σημειώσεις των γιατρών στα παραπεμπτικά.Αναρωτιέται κανείς πώς οι υπάλληλοι των Ταμείων καταφέρνουν να διαβάζουν τις σημειώσεις και να κοστολογούν τις εξετάσεις.

Στο e-diagnosis έχουν ενταχθεί οι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ γιατροί.Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού,η χρήση του συστήματος αυξάνεται σταθερά,με σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά τη σχετική δαπάνη,ενώ από τις 22 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση του από όλους τους γιατρούς.Το ίδιο ισχύει και για το αντίστοιχο σύστημα που αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ.Κυρ. Σουλιώτη, η μέση δαπάνη των παρακλινικών εξετάσεων ανά ασφαλισμένο του Οργανισμού ανέρχεται σε 49,5 ευρώ με το ηλεκτρονικό σύστημα,τη στιγμή που τα χειρόγραφα παραπεμπτικά διαμόρφωσαν το 2009 τον σχετικό δείκτη στα 140 ευρώ.«Με την υφιστάμενη χρήση του συστήματος από το ένα τρίτο των συμβεβλημένων γιατρώνοι συνολικές δαπάνες για παρακλινικές εξετάσεις το πρώτο τετράμηνο του 2011 είναι μειωμένες κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010,παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των επισκέψεων σε γιατρούς παραμένει σταθερός»δηλώνει.Επιπλέον,από τα στοιχεία του Οργανισμού προκύπτει ότι το 75% των γιατρών προβαίνει σε παραπομπές εργαστηριακών εξετάσεων σε «λογικά» επίπεδα,ενώ μόλις ένα 7% εμφανίζει παραπομπές για εξετάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο (πάνω από 100 ευρώ).

«Σε γενικές γραμμές πάντως»προσθέτει ο κ. Σουλιώτης«κάθε γιατρός που χρησιμοποιεί το σύστημασυμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς του,στην ταχύτερη διάγνωση,στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού και κατ΄ επέκταση στη βελτίωση του ρυθμού αποπληρωμής των υποχρεώσεών μας έναντι του ιατρικού σώματοςαλλά και των εργαστηρίων,καθώς με την ηλεκτρονική παραπομπή εκσυγχρονίζεται και ενδυναμώνεται η διαδικασία ελέγχου των δαπανών του Οργανισμού».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk