«Θα ελέγχουμε αν τηρείτε τις δεσμεύσεις που αναλάβατε»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ επαφές της με την κυβέρνηση προετοιμάζεται η Ομάδα Εργασίας που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα, με βασικό στόχο την προώθηση των διοικητικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων και τη μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Εν όψει των εντατικών διαδικασιών και της ανάληψης καθηκόντων του επικεφαλής της Ομάδας κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προκαταρκτικές επαφές με τον σύνδεσμο της ελληνικής κυβέρνησης κ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ επαφές της με την κυβέρνηση προετοιμάζεται η Ομάδα Εργασίας που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα, με βασικό στόχο την προώθηση των διοικητικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων και τη μεγιστοποίηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Εν όψει των εντατικών διαδικασιών και της ανάληψης καθηκόντων του επικεφαλής της Ομάδας κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προκαταρκτικές επαφές με τον σύνδεσμο της ελληνικής κυβέρνησης κ. Γ. Γλυνό, ενώ οι πρώτες συναντήσεις και στενές συνεργασίες ξεκινούν στις 5 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Ράιχενμπαχ και τα μέλη της Ομάδας, μελετούν τα δεδομένα της ελληνικής διοικητικής και οικονομικής διάρθρωσης και προετοιμάζουν τις προτάσεις τους, καθώς, με βάση την απόφαση του προέδρου της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μπαρόζο, στις αρχές Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει συνταχθεί η πρώτη έκθεση και να έχει υποβληθεί ταυτοχρόνως στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει στην ουσία και τον οδικό χάρτη, βάσει του οποίου θα πρέπει να πορευθεί η ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα.

Στελέχη της Ομάδας και έλληνες συνεργάτες τους που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι το πνεύμα που διέπει τη λειτουργία του νέου οργάνου είναι η παροχή βοήθειας προς την κυβέρνηση, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παρά ταύτα, εμμέσως αναγνωρίζουν ότι θα υπάρχει εκ των πραγμάτων το στοιχείο της επιτήρησης. Οπως τονίζουν, οι βασικοί άξονες λειτουργίας της Ομάδας αυτής είναι οι εξής δύο: Κατ΄ αρχάς, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και της αξιοποίησης των μέσων που διατίθενται στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεύτερον, η τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας προς την τρόικα στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες. Οπως τονίζεται από πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία, στο σημείο αυτό υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες προς διευθέτηση και ακριβώς αυτό είναι το πεδίο στο οποίο δίδεται ιδιαίτερη έμφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγές προσκείμενες στην Ομάδα Εργασίας αναγνωρίζουν ότι μείζον θέμα στη νέα προσπάθεια αποτελεί η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει μείωση της εθνικής συμμετοχής για την ταχύτερη απορρόφηση κονδυλίων, αν και προσθέτουν ότι παρά τη σημασία της απόφασης πρόκειται για ένα πρώτο μικρό βήμα.

Η εθνική κυριαρχία

Πρόσωπα που εργάζονται εντατικά στο στάδιο προετοιμασίας του εδάφους για τη δραστηριοποίηση της Ομάδας επιμένουν ότι είναι λάθος να τίθεται ζήτημα απώλειας εθνικής κυριαρχίας και στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν ότι δεν ευσταθεί μια τέτοια συζήτηση, από τη στιγμή που στο Κοινοβούλιο εκφράστηκε μια πλειοψηφία της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο. Με βάση αυτά, τα ίδια πρόσωπα επιμένουν ότι αυτή η διαδικασία ήταν που εν τέλει συνέβαλε ώστε να διατηρηθεί η εθνική κυριαρχία.

Αφήνουν πάντως να εννοηθεί ότι υπήρχε η ευκαιρία και της διαφορετικής επιλογής, όμως, αφού κάτι τέτοιο δεν εκδηλώθηκε, η Ομάδα Εργασίας είναι ξεκάθαρα ένα εργαλείο υποστήριξης αυτής της απόφασης του Κοινοβουλίου. Στο ευρύτερο πεδίο πάντως, τα ίδια πρόσωπα εκφράζουν την εκτίμηση ότι το έργο που θα γίνει στην Ελλάδα από την Ομάδα Εργασίας με την υποστήριξη της Επιτροπής θα λειτουργήσει ως ένα θετικό παράδειγμα για ολόκληρη την Ενωση, στην προσπάθεια της δημιουργίας ενός πλαισίου αποτελεσματικού συντονισμού της οικονομικής πολιτικής σε ολόκληρη την ευρωζώνη- μια θεμελιώδης έλλειψη των αρχικών συνθηκών, που επιχειρείται να καλυφθεί σήμερα σε συνθήκες κρίσης.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Ενα από τα ζητήματα με τα οποία κατ΄ εξοχήν θα ασχοληθεί η Ομάδα Εργασίας που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οπως σημειώνουν πρόσωπα που γνωρίζουν τη διαδικασία, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις μεταρρυθμίσεις που προηγούνται των ιδιωτικοποιήσεων. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ένα από τα βασικά ζητήματα είναι να υπάρξει συμφωνία σε μια διαδικασία, στην οποία οι αρχές θα είναι ξεκάθαρες, όπως και τα θεσμικά δεδομένα. Εν όψει αυτών, αφήνουν να διαφανεί ότι θα ληφθεί υπόψη η εμπειρία από την περίπτωση των ιδιωτικοποιήσεων στην πρώην Ανατολική Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, προκειμένου να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος μεγιστοποίησης της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η διαδικασία αυτή είναι καθοριστική για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τη σωστή αξιολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Ο χρόνος που θα απαιτηθεί για όλα αυτά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της Επιτροπής, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η επιτυχία μπορεί να διαφανεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων προσαρμογής, για τα οποία έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Από εκεί και πέρα όμως, η ρεαλιστική προσέγγιση των τεχνοκρατών οδηγεί στην εκτίμηση ότι ακόμη και αν το έδαφος προετοιμαστεί καταλλήλως τους επόμενους μήνες, δεν θα πρέπει κανείς να έχει στο μυαλό του ένα διάστημα μηνών, αλλά τουλάχιστον δύο-τριών ετών, ώσπου να υπάρξουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα.

Η αντιπολίτευση

Κρίσιμη παράμετρος εν όψει αυτών είναι το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Στους κόλπους της Ομάδας Εργασίας κυριαρχεί η εκτίμηση πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δυσκολία στο να πείσει τους πολίτες ότι τα μέτρα που θα ληφθούν είναι αναγκαία. Γι΄ αυτόν τον λόγο άλλωστε το διάστημα που προηγήθηκε τόσο ο κ. Μπαρόζο όσο και ο κ. Ρεν επέμειναν ότι η πολιτική συναίνεση θα διευκόλυνε αυτή τη διαδικασία.

Παρά ταύτα, στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι έχει πάντοτε σημασία η κατανόηση των θέσεων και προτεραιοτήτων της αντιπολίτευσης, αν και τονίζουν ότι η πολιτική ευθύνη και ο τελευταίος λόγος ανήκουν στην κυβέρνηση.

«Οι αλλαγές απαιτούν χρόνο»

Σε μια πρώτη, άτυπη συνομιλία του με «Το Βήμα της Κυριακής», ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Χορστ Ράιχενμπαχ τονίζει ότι κάθε διαδικασία διοικητικής μεταρρύθμισης και μετάβασης απαιτεί χρόνο και καλή προετοιμασία, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Παραπέμπει μάλιστα και στη συμβολή του στη διοικητική μεταρρύθμιση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οποία εργάστηκε, υπογραμμίζοντας ότι «οι αλλαγές δεν μπορούν να συμβούν από τη μια μέρα στην άλλη», ενώ ως προς το θέμα της απορρόφησης κονδυλίων και αξιοποίησής τους τονίζει ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».

Παρά ταύτα, δηλώνει ότι στόχος και φιλοδοξία του ιδίου και της ομάδας της οποίας ηγείται είναι να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, η οποία συνίσταται στην «παροχή βοήθειας και τεχνικής συνδρομής προς την ελληνική κυβέρνηση» .

Ο κ. Ράιχενμπαχ δεν ασχολείται με την Ελλάδα για πρώτη φορά. Η πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα χρονολογείται από την πρώτη περίοδο που ακολούθησε την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν εργαζόταν στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΟΚ και επίτροπος ήταν ο Γρηγόρης Βάρφης. Θέμα της συνεργασίας τότε ήταν η αλλαγή στα διαρθρωτικά ταμεία και στην περιφερειακή πολιτική της Ενωσης. Υπήρξε στέλεχος της Επιτροπής από το 1975 ως το 2005 και έκτοτε κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk