Μετέωρο το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα

ΟΥΤΕ 20 ημέρες δεν άντεξε η λύση που έδωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην ελληνική κρίση, καθώς οι επενδυτές (ιδιώτες, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες) σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα κρατικά ομόλογα των χωρών που βρίσκονται στη ζώνη του χρέους. Αλλωστε το νέο στοιχείο στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η οποία τώρα δοκιμάζεται στο μπρα ντε φερ των αγορών με τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος διάσωσης μιας χώρας την οποία επέβαλε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ως προϋπόθεση για το νέο πακέτο βοήθειας.

ΟΥΤΕ 20 ημέρες δεν άντεξε η λύση που έδωσαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην ελληνική κρίση, καθώς οι επενδυτές (ιδιώτες, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες) σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα κρατικά ομόλογα των χωρών που βρίσκονται στη ζώνη του χρέους. Αλλωστε το νέο στοιχείο στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η οποία τώρα δοκιμάζεται στο μπρα ντε φερ των αγορών με τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος διάσωσης μιας χώρας την οποία επέβαλε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ως προϋπόθεση για το νέο πακέτο βοήθειας. Μέσα σ΄ αυτή τη θύελλα η λύση που δόθηκε για εμάς βρίσκεται σε «έκλειψη», καθώς η ανταλλαγή των ομολόγων προχωρεί με βήμα σημειωτόν, τα spreads ανεβαίνουν και πάλι, το ΧΑ καταρρέει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος αγωνιά για το «ταμείο» περιμένοντας την επόμενη δόση της βοήθειας του Σεπτεμβρίου.

Για το ελληνικό πρόβλημα οι ξένες τράπεζες έχουν εδραιωμένη άποψη. Η JΡ Μorgan τη διατυπώνει ως εξής: «Οι ανταλλαγές ομολόγων λειτουργούν προς όφελος των πιστωτών της Ελλάδας μέσα από έναν εύσχημο τρόπο αποφυγής της άμεσης διαγραφής. Ωστόσο τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να βοηθήσουν παρά ελάχιστα ή και καθόλου την ελληνική ανταγωνιστικότητα, ούτε μπορούν να αναχαιτίσουν τη φυγή καταθετικών κεφαλαίων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες». Αυτό το τελευταίο ζήτημα της εκροής κεφαλαίων, της αποεπένδυσης (από ομόλογα, μετοχές) που παρατηρείται και στις άλλες χώρες της κρίσης, θεωρείται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη.

Οι νέες δυσκολίες

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι στην Ελλάδα «αδύναμος κρίκος» είναι οι τράπεζες. Παρά τη διαρκή στήριξη με «ενέσεις ρευστότητας» από την ΕΚΤ βρίσκονται στο επίκεντρο της καταιγίδας. Πλήττονται:

1. Από την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, όπου χάθηκαν 23 δισ. ευρώ σ΄ έναν χρόνο.

2. Από την πτώση των τιμών των ακινήτων τουλάχιστον κατά 10% την τελευταία διετία.

3. Από τη διάχυση των ζημιών στις επιχειρήσεις.

Η νέα πραγματικότητα, οι δυσκολίες στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων και ο κίνδυνος να βρεθεί το Ελληνικό Δημόσιο σε «κενό χρηματοδότησης» αν δεν κλείσει άμεσα το νέο πακέτο βοήθειας θα αποτυπώνονται στην έκθεση του ΔΝΤ που αναμένεται στις 17 Αυγούστου, εν όψει και της άφιξης της τρόικας στις 22 Αυγούστου.

«Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προγράμματος, εν μέσω μιας κατάστασης που παραμένει εύθραυστη, είναι σημαντικό οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν σύντομακαι οι πιστωτές να λάβουν εγκαίρως αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή των ομολόγων» επεσήμανε με γραπτή ανακοίνωση ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Αντόνιο Μπόργκεζ πιέζοντας για επιτάχυνση των διαδικασιών. «Αυτή είναι μια κολοσσιαία επιχείρηση, η οποία είναι απολύτως μοναδική. Κοιτάξτε πόσοι εμπλεκόμενοι πρέπει να συνεργαστούν, χώρες, οργανισμοί, τράπεζες, οίκοι αξιολόγησης» απάντησε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ζητεί πίστωση χρόνου ως τις αρχές του Οκτωβρίου για το εγχείρημα.

Το «μνημόνιο 2»

Η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για να καθορισθεί το ύψος της συμμετοχής (του δανείου) του ΔΝΤ στο πακέτο των 109 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία των Βρυξελλών, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο εφαρμοστικός νόμος, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η τελική συμφωνία με τους ιδιώτες θα αποτελέσουν τα συστατικά μέρη του «μνημονίου 2», το οποίο θα πρέπει να έχει υπογραφεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η κυβέρνηση θα αιτηθεί την καταβολή της έκτης δόσης της βοήθειας ύψους 8 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο «μνημόνιο 1».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk